Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

17.10.2011 11.34
Pirkko Kuutti

Kiitos pysähtymisestä, VR!

Ymmärrettävää, yksinkertaista, kaunista.

Runsas vuosi sitten heittelinruusuja ja risuja VR:lle (ks. linkki tekstin lopussa). Ruusuja siitä hyvästä, että junissa kuulutetaan ”Saavumme Helsingin päärautatieasemalle” eikä esimerkiksi ”Saavumme Helsinki C:hen”, jota myös harkittiin; risuja asemilla käyttöön otetusta lähiliikenteen junia koskevasta kuulutuksesta ”juna sieltä ja sieltä sinne ja sinne saapuu ja lähtee raiteelta se ja se”. Esitin hartaan toiveen, että jonakin aamuna kuulisin junan yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi vain pysähtyvän raiteella se ja se.

Toiveeni (ja epäilemättä monen muun) on kuultu! Kiitos, VR! Ymmärrettävää, yksinkertaista, kaunista.

Sekin on mukavaa, että myöhästymistä peittelevästä ilmauksesta ”lähtöaika on muuttunut” on luovuttu.

PIRKKO KUUTTI

Kielihyvää (Kotus-blogi 30.6.2010)

Palaa otsikoihin | 7 puheenvuoroa | Keskustele

18.10.2011 10.15
Anu Lahtinen
Vaatii kyllä vähän sulattelemista...
... koska minusta "saapuu ja lähtee" on kuvannut tapahtuman kokonaisuuden paremmin ja kuulostanut dynaamisemmalta kuin pysähtyminen... mutta ymmärtänen idean.
Ja tänä kaiken maailman lääni-nimityksen poistamisien ja Kotuksen asiantuntemuksen polkemisen aikakautena (nimim. tuohtunut historioitsija) olen sinänsä sitä mieltä, että hyvä että Kotusta ja sen asiantuntemusta oikeasti kuunnellaankin ja että muutoksia tehdään Kotuksen suositusten eikä satunnaisten kielipuolten mielijohteista.
Toden totta, "lähtöaika on muuttunut" on tosiaan vähän kumma eufemismi, jota ei jää kaipaamaan.
18.10.2011 13.53
Entinen junamatkustaja
Ei ihan yksioikoista
Ilmaus "saapuu ja lähtee raiteelta se ja se" oli tietysti kielen sääntöjen vastainen, koska juna ei oikeasti saapunut raiteelta se ja se vaan raiteelle se ja se. Luulisi, että kieliasu olisi voitu korjata vaihtamatta koko ilmausta erilaiseksi, sellaiseksi, joka minustakin on epäselvä, jopa outo.

Kun sanotaan, että juna pysähtyy, niin se ikään kuin kertoo asiasta junan ja sen liikkeen kannalta, ei aseman ja sillä odottavien ihmisten kannalta. Lisäksi pysähtymisessä on hetkellisyyden makua.

Muuten, voiko lähtöaika muuttua vain myöhemmäksi?
19.10.2011 12.17
Satunnainen matkailija
"saapuu ja lähtee" on hyvä fraasi
Kun käytän satunnaisesti junaa sellaisissakin maissa joiden kieltä en osaa paria sanaa enempää, olen pitänyt juuri tuota "saapuu ja lähtee" muotoa oikein hyvänä. Näes kun asemilla on aina ne valko- ja keltapohjaiset taulut joista saapumis- ja lähtemisajankohdat näkyvät, ja päällä isolla juuri ne "lähtemistä" ja "saapumista" tarkoittavat sanat, niin kieltä osaamatonkin tajuaa mitä se juna tekee. Että jääkö se tälle asemalle vai jatkaako eteenpäin.

Tuota elegantimpiakin kielirakenteita varmasti olisi valittavana, mutta tiedotuskielessä viestinnän selkeys voittaa mielestäni arvona muut kirjalliset ansiot.
19.10.2011 19.15
Agricocacola
Minäkin huomannut
Minusta pysähtyy on juuri sopivan yksinkertainen ja näppärä verbi. Kuulutus sai ytimekkyyttä! Saapuminen ja lähteminen oli naurettavaa, sillä junat eivät pompi raiteilta toiselle eikä sijamuotojen vääntely ollut mukavaa kuunneltavaa.

Jotain positiivista siis VR:ssäkin.
19.10.2011 19.51
K. Ruohomäki
Juna pirättää
Kun Pohojanmaan rata elikkä valtakunnan päärata viimmeen saarhan kunthon, niin pitääs Seinäjoella ja semminkin Lapualla ruveta kuuluthon: "Juna pirättää raiteelle yks." Ymmärtääsivät eres omanpaikkaaset, pitääkö hypätä kyytistä.
19.10.2011 22.18
Junailija
Ei ihan niin yksioikoista
"Saapuminen ja lähteminen oli naurettavaa, sillä junat eivät pompi raiteilta toiselle..."

Kuulutettava juna on tietyllä numerolla (esim. pikajuna P13 saapuu...) kulkeva "aikatauluvaraus", joten periaatteessa "juna P13" voisi ihan hyvin saapua raiteelle 1 ja lähteä raiteelta 2.
20.3.2013 20.05
Liisukka
Joskus juna kyllä saapuu
Alkuperäisestä keskustelusta on kauan aikaa, ja siitä näkee, että kirjoittajat liikkuvat junalla pääkaupunkiseudulla, jossa juna ei juuri ehdi paikkaa vaihdella. Esimerkiksi Kouvolassa, Iisalmessa ja Pieksämäellä juna, jossa olen matkustanut,
on saapunut raiteille a ja lähtenyt ehkä puoli tuntia myöhemmin raiteilta b. Siinä välissä vaunuja on liitetty toisiin vaunuihin.
En ole matkustanut junalla pariin vuoteen, joten aloin oitis pohtia sanotaanko nykyisin vastaavassa tilanteessa ytimekkäästi "juna pysähtyy Kouvolassa raiteille a ja b"?