Siirry sisältöön
Haku

Risto Uusikoski


Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.


12.8.2021 13.04
Risto Uusikoski

Kiitos näistä vuosista, kulta

Kell’ onni on, se onnen twiitatkoon!

Nousen sängystä hiljaa, jotta en herättäisi nukkuvaa puolisoa. Hiivin alakertaan ja keitän kahvit. Saan juuri vedettyä kupposen huiviin, kun kuulen kolinaa yläkerrasta. Nyt nopeasti!

Laitan kengät jalkaan ja hipsin ulos. Juoksen metsään ja otan kännykän esiin. Avaan Facebookin, Twitterin ja muut somekanavat ja alan näpytellä: Hyvää syntymäpäivää, kulta! <3 Olet parasta maailmassa! Odotan näpit hikoillen. Lopulta kulta vastaa päivityksiin: Kiitos kulta! <3

Palaan kotiin ja alan väsätä aamupalaa. Kun se on valmis, otamme kuvat ja vedämme safkat napaan samalla kun kulta kuittailee someonnitteluita. Sen jälkeen kulta menee sohvalle ja minä valun känny kädessä viereen istumaan. Joko? Ei vielä? Joko? Vihdoin! Kiitos kulta ihanasta aamupalasta! <3 Mikäs tässä vuosia täyttäessä! ja kaksi hienoa kuvaa! Tykkään ja kommaan!

Kattaus. Kuva: Henna Leskelä.
En ehkä kestä! <3 Kuva: Henna Leskelä.

Yhteisöllistä viestintää

Tällaista täytyy tapahtua kodeissa ympäri Suomea ja maailmaa. Olen yrittänyt keksiä vaihtoehtoisia selityksiä ilmiölle, mutta se on vaikeaa. On siis olemassa pariskuntia ja muita samassa taloudessa asuvia ihmisyksiköitä, jotka kommunikoivat keskenään sosiaalisen median välityksellä.

Käytökselle on tyypillistä nimenomaan yhteisöllisyys. En ole havainnut tällaista viestittelyä suorien Whatsapp-viestien, sähköpostin tai erilaisten yksityisviestien kautta. Ei, samassa tilassa olevat ihmiset kommunikoivat nimenomaisesti yhteisöjen kautta (esimerkiksi Twitterin tapauksessa potentiaalisesti miljoonien ihmisten läsnä ollessa).

Tietyissä tapauksissa myös laajat Whatsapp-ryhmät näyttävät käyvän. Tällaisissa tapauksissa kiitokset ja onnittelut postataan yleensä kuitenkin myös julkisempiin somekanaviin.

Aamupala. Kuva: Aurora Mars.
Maistuiko? <3 Parasta ikinä! <3 Kuva: Aurora Mars.

Posin kautta

Ilmiö koskee yleensä positiivisia asioita: onnitteluja ja kiitoksia. Esimerkiksi Kahdeksan vuotta kullan kanssa täyteen! <3 Kiitos näitä vuosista! ja sen vastine Sinun kanssasi jokainen päivä on seikkailu! <3

Täysin mahdotonta ei ole törmätä myös negatiivisiin keskusteluihin. Nämä varsinkin Facebookille tyypilliset ketjut ovat yleensä paljon pidempiä kuin positiiviset viestinvaihdot: Kiva tulla kotiin ja huomata, että koiraa ei ollut käytetty ulkona... / No toisista ei kuulu koko päivänä. / Missä ite hiihtelit eilen illalla??? / Hei älkää viittikö riidellä täällä! ja niin edelleen.

Aineistosta puuttuvat kokonaan neutraalit, jokapäiväiset viestittelyt. Twitter-päivitykset tyyliin Hei kulta monelta oli tänään se muskari? tai Laitatko ruoan kolmeksi tulemaan?

Mahtava jengi!

Ilmiö ei ole vain kultien asia. Lähempi tarkastelu paljastaa, että tällaista julkista viestittelyä harrastavat myös ystävät, kollegat, hyvänpäiväntutut ja vaikka ketkä. Lyhyesti: kaikki sellaiset ihmiset, jotka voisivat lähettää onnittelunsa tai muut hännännostelut yksityisellä Whatsapp-viestillä, mutta eivät valitse tehdä niin.

Oli taas niin mahtavat sessiot! Kiitos Jamppa ja Häpe!
Ei oo tylsää tällä meidän porukalla! Kiitti tytöt!
Tällaisen tekaisin tossa lahjaksi Epelle. Kuus viikkoo meni. Onnee Epe!

Mikä on minun, on myös sinun

Kuten aiemmasta negatiivisesta esimerkistä voi huomata, on mahdollista, että tällaiseen julkiseen viestittelyyn osallistuvat myös ulkopuoliset. Etenkin onnittelut ja kiitokset saattavat saada paljon tykkäyksiä ja kommentteja: Onnea teille! <3 tai Nam nam, herkullisen näköistä! Tämä ei yleensä näytä haittaavan.

Varsinkin näinä vaikeina aikoina (syntymän ja kuoleman välinen ajanjakso) ihminen kaipaa selvästi yhteisöllisyyttä. Minun riemuni on sinun riemusi – minun perheriitani on sinun perheriitasi. Tai sitten kiitos on vain niin vaikea sana sanoa vilpittömästi ääneen.

Saa nähdä mitä jatkossa. Kohta varmaan julkaisevat sanomalehdissäkin näitä.

Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa | Keskustele

13.8.2021 14.11
Helena Nurmikari
Kiitos julkisessa tilassa
Hei, kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Olen pohtinut samaa ilmiötä ja valmistellut aiheesta tutkimusta, joka ei kuitenkaan vielä ole löytänyt paikkaa aikataulussani. Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, miten kiitoksiin vastataan tai miten muut niitä kommentoivat? Olen katsonut ehkä vähän erityyppisiä kiitoksia, esimerkiksi sellaisia, että postataan kuva itsestä ylioppilaana ja kiitetään elämää tai kuva itsestä muiden kanssa ja kiitetään kivoista juhlista. Omassa alustavassa havainnoinnissani kiitoksiin voidaan vastata kehuilla, esimerkiksi "näytätpä upealta!". Olen pohtinut sitä, onko kyseessä uudenlainen sosiaalisen median kiitos - kehu -vieruspari! Kun kyse on sosiaalisesta mediasta, kaikenlaiset kiitokset näkyvät suurelle yleisölle. Ne voivat olla keino rakentaa omaa julkista minäkuvaa ja kehua omaa elämää. Julkinen kiitos on silloin retorinen keino muuta kuin kiittämistä varten.
13.8.2021 14.42
Risto Uusikoski
Kiitos kiitoksista!
Hei, kiitos kommentista! Tutkimuksesi kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Omat ajatukseni ovat aika pitkälti juuri noita, joita luettelit viestisi lopuksi. Hienoa, että olet tarttumassa aiheeseen!

Blogini oli sellainen pinnallisempi ”tästä ajateltavaa” -raapaisu, ja esimerkit myös tästä syystä ulkomuistista kaiveltu ja vielä varmuuden vuoksi muuteltu/imelletty niin, etteivät ne kohdistu kehenkään henkilökohtaisesti. Mutta juuri noin, että kehuja ja onnittelujahan näihin tulee yleensä vastaukseksi, ja aika selvää on tuo, että pelkästä ”vilpittömästä” kiittämisestä/onnittelusta ei aina ole kysymys (sehän on monesti hoidettu jo muuta kautta aiemmin). Tätä tukee hyvin kollegani Twitteriin laittama lisäys, että listasta puuttuu ikiklassikko ”Onnea tätäkin kautta!”

Tässä kaikessa ei tietenkään ole mitään väärää :) Samalla tavalla yhteisesti sovittu viestintärituaalihan tämä on kuin moni muu, hauska vain saada selville sen muotoa (eli odotan sitä tutkimustasi). Kuten kollegani huomasivat heti, ja kuten laitoin blogin loppuun, tämähän jatkaa sanomalehdissä julkaistavien onnitteluiden, kiitosten jne. perinnettä - somessa näitä on vain nopeampi ja näppärämpi väsätä, ja kylkeen saa eeppisiä skumppa- ja kattauskuvia.

Loppuun vielä yksi näkökulma, jota en blogiin laittanut: Saman viestin voi kirjoittaa joko suoraan kultaa tms. puhutellen (”Kiitos kulta näistä vuosista”) tai ns. rehellisesti suurelle yleisölle (”Meillä on hääpäivä, olen onnekas kun olen saanut jakaa elämäni X:n kanssa.”) Riippuuko sitten siitä, odottaako kullan tulevan kommentoimaan (onko hänellä tiliä samassa kanavassa), käyttäjästä vai mistä?