Teemakoosteet
Näillä sivuilla julkaistaan toimitettuja koosteita Kotimaisten kielten keskuksen moninaisista verkkosisällöistä. Koosteiden teemoja ovat esimerkiksi juhlat, vuodenajat ja henkilöt.
Näillä sivuilla julkaistaan toimitettuja koosteita Kotimaisten kielten keskuksen moninaisista verkkosisällöistä. Koosteiden teemoja ovat esimerkiksi juhlat, vuodenajat ja henkilöt.
Kotimaisten kielten keskuksen verkkopalvelussa on paljon Agricolaan liittyviä kirjoituksia. Tässä koosteessa esitellään niistä joitakin. Koosteessa on poimintoja myös muualla käydystä Agricola-keskustelusta.
Kooste Kielikello-lehden ja Kotuksen muiden julkaisujen Kivi-kirjoituksista.
Mistä eläinsanat tulevat? Miten eläimiä nimetään, millaisia merkityksiä eläimiin yhdistetään? Miten eläimet elävät arkisessa kielenkäytössämme, nimistössämme ja teksteissämme? Miksi eläimistä puhutaan joskus kuin ihmisistä ja ihmisistä joskus kuin eläimistä? Mitkä ovatkaan ihmisen merkitykset?
Teemakoosteessa tarjotaan monenlaista katsottavaa ja koettavaa kielestä ja kesäjutuista kiinnostuneille. Koosteen aiheita ovat jussin lisäksi kalat ja kalavedet, kesäiset juotavat ja syötävät sekä ilo ja valo, kokon ja tunteen palo.
Kooste Kalevalan merkityksiä ja kieltä avaavista teksteistä.
Tässä teemakoosteessa tarkastellaan kasvikuntaa kielinäkökulmasta. Millainen onkaan kielen kasvisto eli kasvilajisto, kasvimaailma, floora? Millaisia nimiä annamme kasveille, miten niistä puhumme? Miten hyödynnämme kasvi- ja kasvamissanastoa puhuessamme muista asioista?
Kotuksen joulukalenterissa perehdytään 2000-luvun uudissanasatoon.
Kotuksen kielitonttujen käärimä paketti sisältää sekä pehmeitä tunnelmia että kovaa tietoa.
Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijat ovat vuosien varrella kirjoittaneet monenlaisista pääsiäiseen ja vappuun sekä yleisemmin kevääseen liittyvistä asioista.
Kotus, tosiaankin. Entä kotus? Kesäpakettiin on koottu kotukseen liittyvää kielitietoa. Paketissa ei unohdeta myöskään lomaan, kesän ja niihin läheisesti nivoutuvien sanojen merkityksiä.
Itsenäisen Suomen vuosikymmenet kielen, tekstien ja puheiden näkökulmasta 1910-luvulta 2010-luvulle sekä tulevaisuuteen.
Kieli liittyy kaikkeen, myös sotaan. Kielen avulla sodasta kirjoitetaan ja kerrotaan, ja kielen avulla sotaa myös osaltaan käydään. Sodasta puhutaan ja sitä ajatellaan. Tälle sivulle on koottu Ukrainaan, ukrainan kieleen, kielipolitiikkaan ja yleisesti sotaan liittyviä kirjoituksia.
Mitä kaikkea vaalit ja äänestäminen tarkoittavatkaan, kun asioita tarkastelee kielen, tekstien ja merkitysten kannalta? Tässä koosteessa katsellaan monista näkökulmista niin vaaleihin liittyvää sanastoa kuin vaalikentillä käytettävää kieltäkin.
Helmi Virtaranta (1919–1999) ja Pertti Virtaranta (1918–1997) olivat tunnettuja ja tunnustettuja suomalaisia kielentutkijoita.
Tällä sivulla setvitään suomalaisuuteen liittyviä kysymyksiä lähinnä kielen ja kielentutkimuksen näkökulmasta. Kielen asiantuntijat ovat pohtineet suomalaisuutta eri yhteyksissä monista näkökulmista.