Siirry sisältöön
Haku

Nimien viemää


Nimien viemää -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Nimien viemää -blogia kirjoittavat erisnimiin hurahtaneet Kotuksen asiantuntijat. Blogissa pohditaan nimiä ja niihin liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista. Aiheena ovat kaikenlaiset nimet paikan- ja henkilönnimistä viranomaisten ja yritysten nimiin.


rss

13.8.2021 11.00
Petra Saarnisto

Reportaaseja Keikersuolta ja Kaksleiviöstä

Kummelin paikannimet ihastuttavat.

Olemme Nauvatsan keskuskaatopaikalla… Mehän olemme nyt Kymen Napalvaltimon soramontulla… Me olemme tänään Keikersuon vedenpuhdistuslaitoksella…

Katson TV2:n sketsisarjaa Kummelia, jonka ensimmäisen kauden ensiesityksestä on kulunut tänä vuonna 30 vuotta. Viimeksi olen katsonut sarjaa joskus 2000-luvun alkupuolella. Tällä kertaa huomioni kiinnittyy – ehkä työnikin puolesta – sketseissä viliseviin paikannimiin.

Kummelissa esiintyy todellisia paikannimiä, kuten kuvauspaikka Tampereen lähikuntien nimiä (Nokia, Ylöjärvi), muiden suomalaisten kaupunkien nimiä (Turku, Pori) ja pienempien paikkojen nimiä (Tampereen kaupunginosien nimet Härmälä ja Nekala, Vantaan kaupunginosa Martinlaakso, savonlinnalainen kylännimi Kiviapaja). Suuri osa paikannimistä on kuitenkin keksittyjä.

Kummelin keksityt paikannimet eivät tavallisesti sisällä alatyylisiä sanoja, mikä tuntuu muutoin olevan melko yleinen tapa muodostaa hassuja keksittyjä paikannimiä. Kummelin nimien hauskuus – ainakin nimistöasiantuntijan näkökulmasta – piileekin siinä, että ne ovat realistisen kuuloisia. Jos oikeissa uutisissa puhuttaisiin esimerkiksi Keikersuon vedenpuhdistuslaitoksesta, en hämmästyisi.

Kuvitteellinen Senoskyheliön lentoasema -kyltti. Kuva: Petra Saarnisto, Kotus.

Keskisen keksimiä

Keksittyjä paikannimiä esiintyy erityisesti Ympäristöruutu- ja Sporttivartti-sketsissä. Ympäristöruudussa toimittaja Eero Kakko (Olli Keskinen) haastattelee ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaista (Heikki Silvennoinen) milloin mistäkin aiheesta. Sporttivartissa taas toimittaja Kakko haastattelee valmentaja Raimo Vormistoa (Heikki Silvennoinen) ja tämän suojattia, urheilija Timo Silakkaa (Timo Kahilainen).

Ylen Kummeli elää! -podcastissa mainitaan, että Olli Keskinen oli ryhmän niminikkari. Hänen roolihahmonsa Eero Kakon suusta keksityt paikannimet sarjassa usein kuullaankin.

Läpinäkyviä ja -näkymättömiä

Kummelin keksityt paikannimet ovat enimmäkseen läpinäkymättömiä eli niiden aineksia ei voida tunnistaa suomen kielen sanoiksi. Myös aidoissa paikannimissä on paljon läpinäkymättömiä nimiä, kuten Kuopio, Tampere ja Vantaa. Kummelin läpinäkymättömiä nimiä ovat esimerkiksi Nauvatsa ja Senoskyheliö.

Jotkin Ympäristöruudussa ja Sporttivartissa esiintyvistä nimistä kuitenkin ovat kokonaan tai osin läpinäkyviä, esimerkiksi Kenkäkoski, Kaksleiviö, Keikersuo ja Syvämykiö. Syvämykiössä jälkiosakin on suomen kielen sana, mutta nimistöntutkija lähtisi oletuksesta, että mykiö tarkoittaa nimessä jotain muuta kuin silmän linssiä. Kenkäkoski puolestaan on aito nimi, mutta se lienee sattumaa, koska Kummelin Kenkäkoski sijaitsee Seihaavassa, joka on keksitty nimi.

Kuvitteellinen Syvämykiön uintikeskus -kyltti. Kuva: Petra Saarnisto, Kotus.

Jeikyästä Veurulaan

Mikä Kummelin nimistä sitten tekee realistisen kuuloisia? Moni niistä näyttää koostuvan kahdesta sanasta, mikä on tavallista suomalaisissa paikannimissä: Kenkäkoski, Napalvaltimo, Nikäspieliö.

Lisäksi nimiin sisältyvät johtimet ovat tyypillisiä paikannimijohtimia: -la,- (Jäämärlä, Räksälä, Veurula); -io,- (Kaksleiviö, Olasnieriö, Senoskyheliö); -nka,-nkä (Leimanka). Erityisen ihastuneita näytetään olleen --johtimeen. Nimet sisältävät myös huomattavan usein ä- ja ö-äänteitä.

Muutoinkin nimet muistuttavat muodoltaan todellisia paikannimiä. Jeikyästä ja Nauvatsasta tulee mieleen entisten kuntien nimet Keikyä ja Kauvatsa. Keuva taas on lähellä kunnan nimeä Teuva. Leimanka puolestaan muistuttaa kunnan nimeä Liminka.

Onpa mukana yksi ruotsinkielinenkin nimi: eräässä Sporttivartin jaksossa ollaan varsinaissuomalaisessa Bottesfjärdin kunnassa. Ruotsin fjärd tarkoittaa vesialueen selkää sekä ulappaa.

Kuvitteellinen Nikäspieliön laskettelukeskus -kyltti. Kuva: Petra Saarnisto, Kotus.

Totuus on tarua hassumpaa

Sporttivartissa esiintyvät paikannimet ovat yleensä osa jonkin liikuntapaikan tai urheilutapahtuman nimeä. Haastatteluja on tehty esimerkiksi Jäämärlän kiekkokaukalossa, Kaksleiviön keilailukeskuksessa, Nikäspieliön laskettelukeskuksessa, Sammen monitoimihallissa ja Jeikyän paini-iltamissa.

Vanhastaan liikuntapaikkojen nimiä onkin tavallisesti muodostettu paikannimestä ja paikkaa kuvaavasta osasta (kiekkokaukalo, keilailukeskus, laskettelukeskus, monitoimihalli). Viime aikoina nimiä on kuitenkin alettu muodostaa myös muin tavoin, mikä on saanut negatiivistakin huomiota. Keksitty Jäämärlän kiekkokaukalo kuulostaakin realistisemmalta nimeltä kuin todellinen Tampereen monitoimihallin sponsorinimi Uros Live -areena.

Lähteitä ja lisälukemista

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei puheenvuoroja