Siirry sisältöön
Haku

Minna Pyhälahti


Minna Pyhälahti. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Minna Pyhälahti rakastaa uudissanoja ja työskentelee Kielitoimiston sanakirjan päätoimittajana. Aiemmassa elämässään hän oli kielenhuoltaja ja kouluttaja.


rss

25.1.2023 10.40
Minna Pyhälahti

Omaa elämäänsä elävä artesaani

Sanan käyttöä tarkkaillaan Kielitoimiston sanakirjan toimituksessa.

Kun jotain sanaa käytetään paljon ja villisti, työyhteisössäni sanotaan, että se on alkanut elää omaa elämäänsä. Eräs tällainen eri suuntiin rönsyilevä sana on artesaani.

Ilona Paajanen käsitteli sanan vaiheita Kotus-blogitekstissään vuonna 2018. Artesaanille näyttää sattuneen ja tapahtuneen lisää sen jälkeen.

Alun perinhän artesaani tarkoitti henkilöä, joka on suorittanut käsi- ja taideteollisuusalan ammatillisen perustutkinnon. Myöhemmin sana alkoi levitä myös muunlaiseen käyttöön. Uusi merkitys otettiin Kielitoimiston sanakirjaankin vanhan merkityksen rinnalle, toiseksi merkitysryhmäksi:

yhdyssanojen alkuosana: käsin t. muuten perinteiseen tapaan valmistettu (artesaanijäätelö, artesaanileipä, artesaaniolut).

Sanakirjassa mainitun jäätelön, leivän ja oluen lisäksi on olemassa muun muassa artesaanimakkaraa, artesaanipizzaa, artesaanikahviloita ja artesaanihotelleja, jopa artesaanisillisäilykkeitä. Säilykkeet kuulemma valmistetaan vastuullisesti pyydetystä sillistä, ja käsin valitut parhaat sillinpalat pakataan lasipurkkeihin käsityönä. Aiemmin tuotteen nimi- ja otsikkotasollakin olisi ehkä käytetty ilmauksia ”tarkasti valikoidut” ja ”käsin pakatut”, mutta ilmeisesti mielikuvissa sana artesaani tiivistää tämän kaiken yhteen sanaan.

Viipaloitu artesaanileipä. Kuva: Matti Ahlgren, 2015. Hotelli- ja ravintolamuseo.
Artesaanileipää? Kuva: Matti Ahlgren. Hotelli- ja ravintolamuseo.

Artesaanileipää – automaattisesti herkullisempaa?

Otan tarkempaan tarkasteluun ensin artesaanileivän. Tuotetta voi kutsua lähes maailmanlaajuiseksi trendiksi. Suomeenkin pieniä, artesaanileipää tuottavia leipomomyymälöitä tulee yhä lisää, ja artesaanileivän sanotaan olevan jo osa suomalaistakin leipäkulttuuria.

Artesaanileipä leivotaan usein juureen, ja siinä on rapea kuori. Puhtaat maut, vähän raaka-aiheita, ei lisäaineita. On tosin kritisoitu, että artesaanileipä ei ole määritelmältään kovin selvärajainen: miten se eroaa ihan vain käsin leivotusta leivästä? Vastaus on varmaankin mielikuvamarkkinoinnissa: artesaanileipä yksinkertaisesti kuulostaa hienommalta.

Vähän parempi deittipalvelu

Sanassa on pakko olla jotain myyvää, koska se leviää, edelleen. Nyt deittipalvelukin voi olla artesaanideittipalvelu:

Amandalla, 31, on tuhansia tykkäyksiä Tinderissä, mutta tarjolla vain satunnaista säätöä – artesaanideittipalvelu lupaa apua deittailu-uupumukseen [Yle-uutisen otsikko]

Pariskunta katsoo hymyillen kameraan kesäisissä maisemissa. Kuva: Juha Jernvall, 1960-luku. Helsingin kaupunginmuseo.
Artesaanideittipalvelun yhteen saattamat? Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo.

Kun Kielitoimiston sanakirjan selitteessä mainitaan ”käsin tai perinteiseen tapaan valmistettu”, on artesaanideittipalvelussa kyseessä muunlainen paneutuva tekeminen: syvällisempi, yksilöivämpi ja asiakkaan tarpeisiin räätälöidympi tapa tuottaa palvelua. 

Artesaanideittipalvelu lupaa siis jotain enemmän. Potentiaalisten parien valinnassa on mukana asiantuntijoina pariterapeutteja ja psykologi. Ja kun sopiva pari löytyy, deittipalveluyrittäjät järjestävät treffit.

Sanamuoteja ja muotisanoja

Ymmärrän, miksi sana kiinnostaa nimeäjiä. Se tuo trendikästä vaikutelmaa, luo ikään kuin vaikutelman luksuksesta. Siinä on kuitenkin muotisanamaisia piirteitä – sana on suosittu, kunnes keksitään vielä trendikkäämpi ja myyvempi sana.

Muotisanamaisuutta on myös siinä, että artesaanin tuoretta käyttöä on vaikea selittää lyhyesti ja yksitulkintaisesti. Muotisanojahan kuvataan juuri näin: ne ovat kuin liukas saippuapala, josta on vaikea saada kunnon otetta.

Artesaanin kuvaus sanakirjassa

Kielitoimiston sanakirjaa päivitetään vuoden tai kahden välein. Sanojen merkitykset ja käytöt eivät todellakaan ole kiveen hakattuja. Ajan tasalla olevan yleiskielen sanakirjan tehtävä on huomioida myös sanojen uudenlainen, vakiintunut käyttö.

Artesaani-sana onkin meillä Kielitoimiston sanakirjan toimituksessa tarkkailun alla. Ihan vielä uusimmalla merkityksellä ei ole asiaa sanakirjaan. Jos uudenlaisessa käytössä kuitenkin on ainesta johonkin pysyvämpään, sanakirjan artesaanin selitettä ja esimerkkejä muokataan. Tarkkailemisiin!

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja