Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

22.12.2011 9.06

LUUKKU 22: Köyhyys huipussaan

Sana tietää lajinsa?

Matalalattiabussi voi olla korkeatasoinen ja köyhyys voi olla huipussaan, kuten kuulemma Kreikassa nyt. Kyllä kieli on hassua!

Mutta vakavasti puhuen: Kenen suuhun sopivat sanat köyhä ja köyhyys? Minkä lajin teksteihin?

Voisi luulla, että esimerkiksi Kelan sivuilla olisi runsaasti köyhyyttä käsitteleviä tekstejä. Kyllähän niitä jonniin verran onkin, nimittäin blogimerkintöjä ja keskustelupalstan puheenvuoroja. Erikoistutkija Ilpo Airio kysyy blogimerkinnässään ”Mitä köyhä saa omistaa?” Opintotukea koskevalla keskustelupalstalla taas mielipiteitään esittää muiden muassa nimimerkki köyhä opiskelija.

Sen sijaan virallisemmissa dokumenteissa köyhä-sanasto ei esiinny. Toiminta-ajatuksensa mukaan Kela turvaa väestön toimeentuloa. Etuusohjeiden mukaan Kela jakaa monenlaisia tukia, avustuksia ja eläkkeitä. Näitä ei kuitenkaan suunnata köyhille, vaan lapsiperheille, opiskelijoille, työttömille ja niin edelleen.

Samantapainen on tilanne esimerkiksi Helsingin kaupungin verkkosivuilla. Köyhien ja köyhyyden asemesta puhutaan taloudellisissa vaikeuksissa olevista ja sosiaaliviraston asiakkaista.

Vielä sata vuotta sitten kansakunta puhui railakkaasti köyhäinhoidosta ja -avusta. Köyhäinhoitolaki tuli voimaan 1922. Köyhäinhoidosta siirryttiin sosiaalihuoltoon, kun huoltoapulaki hyväksyttiin 1956. Tätä nykyä voidaan puhua universaalista hoivapolitiikasta.

Mikä siinä on, että köyhä ei kelpaa kaikkialle? Joululauluihin toki: ”Nyt köyhän niin kuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!” (Z. Topelius)

*

Lähde: Suomalainen sosiaaliturva (Kela ym. 2006).

Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

22.12.2011 22.02
U
Työttömille jne annetaan tukia, jotta heistä ei tulisi köyhiä ja he eivät joutuisi köyhäintaloon.

23.12.2011 21.14
Z
Uuskieltä
Uuskieleen eli newspeakiin toki kuuluu sekin, että ei kirjoiteta köyhistä eikä kipeistä, mutta tämä on ehkä kuitenkin aika mietoa.

Tässä muutamia sellaisia vanhoja sanoja, jotka nykyisin on kokonaan tai lähes kokonaan korvattu "poliittisesti korrektimmilla" tavalla, joka merkitsee aika lailla rajumpaa muutosta kuin köyhä-käsitteen kiertäminen:

sotaministeriö, työväestö, emäntä, lappalainen, interventio, susipari, sokeritauti, kurri, laiskottelu.

Tuo vain pienenä näytteenä. Esimerkkejä löytyisi elämän kaikilta aloilta.

Jonkinsorttista uuskieltä on sekin, että Sakari Topeliuksesta on tehty "Z."