Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

11.3.2011 10.20

Kielikeskustelun paikat?

Yritetäänpä kartoittaa netin kielikeskusteluja.

Tämä meille niin rakas Kotus-blogimme on vain yksi netin monista kieliareenoista. Välillä näissä blogimerkinnoissämme ja -keskusteluissamme viitataan myös muualla netissä käytävään keskusteluun. Tätä viittaamista ja linkittämistä ja verkottumista voisi harrastaa enemmänkin ja ehkä systemaattisemminkin.

Toivoisinkin nyt, että te Kotus-blogin lukijat ryhtyisitte ilmiantajiksi. Kertokaa, missä kaikkialla keskustellaan kielestä. Millaisia kieliblogeja tiedätte, mitä Naamakirjassa yms. tapahtuu? Kaikki vinkit kiinnostavat.

Sana on edelleenkin melko vapaa. Kerro. Keskustele. Kaikkea kielestä!

Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa

11.3.2011 13.07
Vesa Heikkinen
Listaanpa tähän muutaman helpon malliksi:

* Arkistokaapilla. Oikeakielisyyttä arkistojen kätköstä

http://arkistokaapilla.blogspot.com/

* Kielikukkanen. Verkkolehti - Kansantajuisesti kielestä

http://www.kielikukkanen.fi/

* Suomensuojelija. Blogi kielen pelastamiseen

http://www.suomensuojelija.fi/

* Agricocacola

http://www.agricocacola.vuodatus.net/

* Tekstityöläisen taivas

http://tekstityolaisentaivas.blogspot.com/

* Kokonaisvaltainen kirjoittaminen

http://www.kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/

11.3.2011 13.49
Jukka K. Korpela
Keskusteluja
Ainakin listassasi mainittu kielikukkanen.fi on verkkolehti tai -sivusto, ei keskustelufoorumi.

Vanhin suomenkielinen kieliaiheinen nettifoorumi lienee news:sfnet.keskustelu.kieli, löytyy myö web-käyttöliittymällä:
http://sfnet.fi/group.php?sid=&newsgroup=sfnet.keskustelu.kieli
Nykyisin kyllä aika hiljainen.

Suoli24, anteeksi Suomi24, sisältää myös kielipalstan:
http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3590
Palstalla on ollut joskus hyvääkin keskustelua, mutta Suomi24:n tuorein käyttöliittymän uudistus on tehnyt keskustelusta teknisestikin hankalaa. (Yleissääntöhän on, että jos keskustelufoorumille tehdään tekninen uudistus, niin kauneinta, mitä siitä voi rehellisesti sanoa, on että se on luultavasti merkittävä parannus seuraavaan uudistukseen nähden.)

Kielikeskustelua on netissä kyllä paljonkin mm. sen tähden, että keskustellaan mistä tahansa, yleensä jossain vaiheessa joku puuttuu toisen kielenkäyttöön. Säännönmukaisesti muuten käy niin, että kun joku moittii toista kielivirheistä, hän tekee moittiessaan pahempia kielivirheitä kuin se, joista moittii.
11.3.2011 14.58
Vesa Heikkinen
Kiitos.

Kielikukkasella näkyy olevan yhteisö Facebookissa. Siellä on käsittääkseni mahdollisuus keskustella.

Mutta kenttää voi kartoittaa laajemminkin. Kiinnostavia voivat olla myös sellaiset "kieliareenat", joilla ei varsinaisesti käydä keskustelua.
12.3.2011 16.28
"se, joista moittii"?
12.3.2011 17.28
Koskela
Korpelalle
"Säännönmukaisesti muuten käy niin, että kun joku moittii toista kielivirheistä, hän tekee moittiessaan pahempia kielivirheitä kuin se, joista moittii."

Noin sanoi Jukka K. Korpela. Hieno havainto! Onnittelen.
13.3.2011 19.18
Jukka K. Korpela
Keskustelua vai jotain muuta?
Kun otsikko on ”Kielikeskustelun paikat?” ja ingressinomainen lausahdus otsikon alla on ”Yritetäänpä kartoittaa netin kielikeskusteluja”, niin olisi kai kohtuullista, että yritetään kartoittaa netin kielikeskusteluja. Jos muun kuin keskustelufoorumin listaamista perustellaan sillä, että sillä on Facebook-sivu, niin hyvä jysäys, nykyisinhän jokaisella ja hänen veljellään on Facebook-sivu ja parhaalla kaksi.

Muista mainitsemistasi ”Arkistokaapilla” on suppea blogi, jossa on ilmoitettu 1.3.: ”tämä blogi tuskin enää päivittyy”.

”Suomensuojelijan” alaotsikko on ”Blogi kielen pelastamiseen” (sapienti sat?). Blogi tarkoittaa lähinnä sellaista kokoelmaa lyhyitä esseitä, jota on tarkoitus päivittää melko usein joskaan ei säännöllisesti, ja siihen voi liittyä kommentointimahdollisuus. Kyllähän kommentointia voi keskusteluksi kutsua, mutta kyllä ”kieliareenan” eli kieliaiheisen keskustelufoorumin luulisi tarkoittavan ennen muuta sitä, että keskustellaan siitä, mistä osallistujat haluavat keskustella, eikä vain kommentoida yhden ajattelijan mietteitä. Minun mainitsemani foorumit ovat sellaisia, oltiin niistä muuten mitä mieltä tahansa. – ”Suomensuojelijaa” voisi ehkä luonnehtia erään kirjan nettijatkoiksi, eikä se ole erityisen aktiivinen (bloggaajan uusin merkintä 28.2.).

Agricocacola on sekin, kuinka ollakaan, blogi, jossa uusin bloggaajan merkintä on 28.2. En tiedä, kuka bloggaa, mutta se, ettei sitä kerrota, kertoo minulle jo paljon.

Tekstityöläisen taivas... bloggaajan uusin merkintä 18.2., ja kommentteja kaikkiaan silmiinpistävän vähän.

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen... sekin kai jonkinlainen blogi, vaikka tätä ei heti huomaa ja vaikka merkintöjen väli näyttää olevan kuukausia. Oikeasti ilmeisesti lähinnä samannimisen kirjan ”tukisivu”.

Oikeasti siis kieliaiheisia keskustelufoorumeita on vähän. Kieliaiheista keskustelua kylläkin on. Netissä voisi hyvinkin olla tilaa ja jopa tilaus kieliaiheiselle foorumille. Eri asia on, löytäisivätkö ihmiset sen.
14.3.2011 9.24
Vesa Heikkinen
Taisin tarkoittaa keskusteluja laajassa mielessä. Tietysti on hyvä, jos keskustelussa on mahdollisuus myös sanoa jotakin. Blogisivuilla on yleensä kommentointimahdollisuus: täyttänee keskusteluareenan minimivaatimuksen.

Facebookista(kaan) en ymmärrä juuri mitään, mutta eikös sielläkin ole avoimempia ja suljetumpia keskustelupaikkoja? Jos jollakin netin kielilehden tai -sivuston tekjjällä on Facebookissa paikka keskustelulle, eikös sitä nyt voi kuitenkin jonkinlaisena kielikeskustelun foorumina pitää.

Eikö olisikin mukavaa, jos meillä olisi netissä jokin paikka, johon olisi koottu tiedot näistä kielikeskustelun areenoista. Vai?
18.3.2011 12.34
yliopistolainen
...
Tässä kohtaa komppaan kyllä Koskelaa.

Tarvetta on sellaiselle kielikysymyksille pyhitetylle keskusteluareenalle, jolla keskustelevat vain kielentutkijat. Tai vain humanistit.