Kieli pelittämään -blogissa julkaistaan Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijoiden Fair Play -lehteen kirjoittamia kielijuttuja. Fair Play on Urheilutoimittajain liiton lehti. (Kuva: Volker von Bonin, 1952. Lehtileike:
Riihimäen Sanomat, 1926. Kuvankäsittely: Risto Uusikoski.)
Lunta tulvillaan
Urheilukieltä moititaan monesti kaavamaiseksi. Samat sanat ja sanonnat tuntuvatkin toistuvan vuodesta toiseen. Mutta ei hätää: suomen kieli tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia poiketa tutuilta laduilta umpihangen puolelle.
Lumenkaan ei tarvitse olla vain uutta tai vanhaa lunta, luonnonlunta tai tykkilunta. Lumisanastomme rikkaudet odottavat käyttäjäänsä. Tähän juttuun on koottu muutamia kielentutkijoiden luminäkökulmia.
Hötelöstä utukkaan
Suomen murteissa on runsaasti lumeen viittaavia sanoja. Esimerkiksi kevyen pakkaslumen nimityksiä on kymmenittäin: auhtalumi, höhhölumi, hötelölumi, kiitele, kytylumi, nattura, pakkasenkitu, sarvenkaape, utukka, vikilumi ja niin edelleen.
Suomen murteiden sanakirja on verkossa vapaasti käytettävissä. Sanakirjan toimitustyö jatkuu. Verkossa on tällä hetkellä sana-artikkelit a:sta lööveriin. Lumi-sanoja voi hakea tarkennetulla haulla esimerkiksi sanojen selitteistä. Näin löytyy vaikkapa hirsitakkala-sana, josta kerrotaan, että se on ”nuoskakieli, jolloin lumi paakkuuntuu suksen pohjaan”.
Haituilusta tuijailuun
Mutta miten lumi sataa? Monin eri tavoin!
Suomen murteiden sanakirjassa selitetään esimerkiksi, mitä tarkoittaa höytyvöidä. Tietenkin kevyen pakkaslumen satamista.
Suomen murteiden sana-arkiston kokoelmista on löydetty yli sata eri tapaa, jolla lumen satamista voi ilmaista. Erimerkiksi Urjalassa on puhuttu haituilusta, Kurikassa hiukkomisesta ja Puumalassa tuijailusta.
Talvikelistä lumiraivoon
Erilaisia lumisanoja on runsaasti myös yleiskielessä: höytylumi, nuoskalumi, pyrylumi, sohjolumi, tykkylumi ja niin edelleen. Yleiskielen lumisanoja voi etsiä Kielitoimiston sanakirjasta, jossa on monipuoliset hakumahdollisuudet.
Yleiskielessä on monenlaisia kelisanojakin. Sanakirjassa on artikkelit muun muassa sanoista hankikeli, jääkeli, lentokeli, nuoskakeli, pakkaskeli, sohjokeli, suojakeli, talvikeli ja vesikeli.
Säähän liittyvä julkinen kielenkäyttö on usein paisuttelevaa ja humoristista. Välillä käytössä on erilaisia -raivo-loppuisia ilmauksia, kuten lumiraivo ja laturaivo.
- Kielitoimiston sanakirja
- Minna Pyhälahti: Lumisota puhkesi, lumiraivo repesi (Kotus-blogi, 20.1.2016)
Lumi kielellämme
Lisää lumijuttuja löydät Lumi sanoissamme -vinkistä. Lumi toden totta on kielellämme!
Toimitus ja kuvat: Vesa Heikkinen
Kirjoitus on ilmestynyt Urheilutoimittajain liiton Fair Play -lehdessä 1/2021.
Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa