Siirry sisältöön
Haku

Jos kohta

Jos kohta on harvinainen kielentutkijoiden ja -opettajien ilmaisu. Tai oikeastaan näin ajattelin ennen pienimuotoista tutkimusta verkkomaailmassa.

Tänä syksynä Vain elämää -sarjaa katsoessani kiinnitin huomiota siihen, että muusikko ja tekstintekijä Toni Wirtanen käyttää paljon tuota sanaparia. Hänen tyyliinsä kuuluu puhua huolitellun yleiskielisesti ja valita vanhahtavia, kirjakielisiä sanoja. Puheenparsi on leikittelevää ja ehkä hieman ironista.

Huomasin tarkkailevani, kuinka usein Wirtanen sanoo jos kohta. Aika usein. Rupesin tutkimaan, mitä ilmauksesta sanotaan kieliopissa ja eri verkkosivuilla.

Jos kohta kieliopissa

Jos kohta -ilmauksesta kerrotaan Isossa suomen kieliopissa näin:

”Keskenään synonyymisia konsessiivisen suhteen merkitsimiä ovat joskin ~ joskaan ja harvinaisempi jos kohta. Joskin on tavallisempi lausekerinnastuksissa kuin jos kohta. Molemmat esiintyvät usein ilmauksissa, jotka ovat pikemminkin kommentoivia lisäyksiä (’tosin’) kuin adverbiaalimääritteitä. – –

Teollisuuden tuotanto pyörii huippuluvuissa, jos kohta ala- ja yrityskohtaisiakin eroja on.

Mutta miten jos kohta näkyy tavallisissa arkielämän teksteissä? Kun katsoin nettisivuilta sanaparin käyttöyhteyksiä, yllätyin sen yleisyydestä ja elinvoimaisuudesta.

Rock-henkilöiden jos kohta

Olen pitänyt jos kohtaa kuivakkaana ja vanhahtavana. Mutta kuivan kielen merkiksi tulkitsemani ilmaus onkin erittäin elävä ja esiintyy yllättävissä yhteyksissä.

Jos kohta tuntuu olevan erityisen yleinen musiikkiaiheisissa teksteissä.  Varsinkin Radio Rockin sivuja lukiessa tuntuu, että joka toisessa artikkelissa on käytetty jos kohta -sanaparia:

Ilmeisesti Tanskankin televisio on 80-luvun puolivälissä esittänyt jouluisin Walt Disneyn Samu Sirkan joulutervehdystä, jos kohta Jiminy Cricket ei King Diamondin laulussa seikkaillut, sen sijaan Tom ja Jerry kylläkin.

Asiallisen kuuloista, polveilevaa tekstiä on väritetty jos kohta -ilmauksella. Vaikutelma: kielenkäyttöä kieli poskessa.

Jos kohtaa käytetään myös iskelmämusiikista ja kansanmusiikista kerrottaessa:

Jos kohta Kake Randelinin tai Meiju Suvaksen kaltaisille ei ymmärtäjiä tanssikansan ulkopuolelta olekaan riittänyt kuin ironisessa mielessä, ovat esimerkiksi Rauli ”Badding” Somerjoki ja Topi Sorsakoski olleet aina myös rock-yleisön kunnioittamia. (Desibeli.net)

”Äänelläitkijä” käyttää kaikissa virsilajeissa yleensä samaa, hänelle luonteenomaista sävelmätyyppiä – –Rytmillinen kudos säilyy kautta virren yleensä samantyyppisenä, jos kohta siinäkin on todettavissa muuntelua, toisilla enemmän, toisilla vähemmän. (Karjalan Sivistysseuran Musiikki-sivu)

Asiallinen ja leikkisä jos kohta

Kielenkäyttäjää ja -huoltajaa tällainen ristiriita kiinnostaa kovasti! Voisi sanoa, että jos kohta luo sillan vakavan ja rennon välille ja synnyttää kokonaan uudenlaisen tyylin; sama teksti on toisaalta asiallinen ja virallinen, toisaalta kepeä ja leikkisä. 

Jos kohta tosiaan näyttää esiintyvän kommentoivissa lisäyksissä, kuten Isossa suomen kieliopissa mainitaan. Harvinainen se ei kuitenkaan ole. Ja millaisia vivahteita ja sävyjä tuo pieni jos kohta kantaakaan!

MINNA PYHÄLAHTI

Kielitoimiston kielenhuoltaja ja kouluttaja

Kolumni on julkaistu joulukuussa 2014.