Siirry sisältöön
Haku

Nostoja Kielitoimiston ohjepankista

30.3.2017 10.53

Nettivinkkejä varttuneemmalle väelle

Voiko komparatiivimuotoa käyttää tekstissä ilman vertailukohdetta?

Tyypillisessä vertailuilmauksessa verrataan esimerkiksi kahta asiaa tai oliota toisiinsa jonkin ominaisuuden suhteen:

Huhtikuu on tänä vuonna lämpimämpi kuin keskimäärin.

Huhtikuu on tänä vuonna keskimääräistä lämpimämpi.

Näissä lauseissa on adjektiivin komparatiivimuodon (lämpimämpi) lisäksi ilmipantuna paitsi itse verrattava (huhtikuu) myös vertailukohde (kuin keskimäärin, keskimääräistä).

Joskus vertailukohteen voi päätellä edeltävästä tekstistä, jolloin sen esittäminen kyseisessä lauseessa ei ole välttämätöntä:

Joukkueemme voimat ehtyivät – muut olivat parempia. (’muut olivat parempia kuin meidän joukkueemme’)

Itämerta seilaavat lomaristeilijät tuovat paljon turisteja Helsinkiin. Moni heistä palaa pidemmälle lomalle myöhemmin. (’risteilyvierailua pidemmälle lomalle’, ’palaavat joskus risteilyn jälkeen’)

Komparatiivia voi joskus käyttää tyyliltään rennossa yleiskielisessä tekstissä myös niin, että vertailukohde on pääteltävissä tekstin ulkopuolelta:

Päihitä stressi jo tänään: viisi keinoa rennompaan elämään!

Lisäksi muutamien adjektiivien komparatiivimuodot ovat tavallaan kuluneet käytössä ja kivettyneet niin, että ne tarkoittavat vain ominaisuuden kohtalaisen suurta määrää. Niitä voi yleiskielessä käyttää tietyissä yhteyksissä ilman ilmipantua vertailukohdetta. Tällaisia ovat esimerkiksi suurempi (summa), vanhempi (henkilö) ja varttuneempi (väki):

Onko pankkinne kysellyt perään, jos olette nostaneet tililtänne suuremman summan? (’melkoisen summan’)

Väkevä viini sherry kasvattaa suosiotaan Euroopassa. Espanjalaisviinillä on ollut maine vanhempien rouvien suosikkijuomana, mutta nyt sitä ostavat myös muut. (’seniori-ikäisten’, ’ei enää aivan nuorien’)

Nettivinkkejä varttuneemmalle väelle (’senioreille’)

Samassa tekstiyhteydessä ei kannata tyylisyistä käyttää useita ominaisuuden kohtalaista määrää ilmaisevia komparatiivimuotoja.

Lue lisää Kielitoimiston ohjepankin ohjeesta

Adjektiivien vertailumuotoja: suurempi summa, vanhempi herra


Palaa otsikoihin