Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

23.11.2018 9.50

Vanhan kirjasuomen sanakirja ulottuu nyt paistua-sanaan

Verkkosanakirjaan on lisätty satoja uusia vanhoja sanoja.

Vanhan kirjasuomen sanakirjaa on jälleen laajennettu. Verkossa julkaistiin 23. marraskuuta 2018 aakkosväli otapaistua, joka kattaa lähes 600 uutta sana- ja viiteartikkelia. Tänä vuonna toimitus on päässyt keskittymään uusien sana-artikkeleiden laatimiseen, sillä sanakirjan painetut osat tulivat jo viime vuonna kokonaan julkaistuksi verkossa.

Nyt saa paasukaista

Uusista artikkeleista voi varmistaa muun muassa, kuinka paljon on yksi ottinki, kuka tai mikä on paidanemä ja mihin on käytetty paineruohoa. Sanakirjasta löytyy myös tieto siitä, mikä on ourukka ja kuinka paha tauti onkaan pahatauti. Leipomoalalle on tarjolla uusvanha sana kiviarinalla paistetulle leivälle: 1700-luvun sanakirjoissa paadella paistettua leipää kutsuttiin paasukaiseksi.

Jo julkaistua aakkosväliä täydennetään toki edelleen, kun huomataan puutteita. Tämänkertaisista täydennyksistä selviää esimerkiksi se, että ainakin 1600-luvun alussa huja on merkinnyt järkeä, ymmärrystä ja älyä, että 1690-luvulla hampaan purupintaa kutsuttiin hampaanpöydäksi ja että 1720-luvulla eräässä venäjästä suomennetussa käskykirjeessä on käytetty sanaa esivastaotanta niskoittelusta ja tottelemattomuudesta.

Vanhaa kirjasuomea vastaisuudessakin

Seuraava täydennys Vanhan kirjasuomen sanakirjaan on luvassa marraskuussa 2019. Valmiina sanakirja tulee sisältämään arviolta yli 80 000 varsinaista sana-artikkelia ja lisäksi viiteartikkelit hakusanojen varianteista ja vanhoista asuista.

Vanhan kirjasuomen sanakirjaa on toimitettu viime vuodet suurelta osin Koneen Säätiön rahoituksella. Säätiön myönnettyä rahoituksen myös vuosiksi 2019–2023 sanakirjatyö jatkuu tähänastisella rahoitusmallilla seuraavankin viisivuotiskauden.

Sanakirjan ohessa toimittajat kirjoittavat edelleen Elävät päät -blogia sekä julkaisevat verkossa lisää vastauksia toimitukselle lähetettyihin sanakysymyksiin ja vanhan kirjasuomen sanatestejä. Näiden oheistekstien tavoitteena on tuoda tieteellisesti toimitetun sanakirjan sisältöä julki myös yleistajuisessa asussa.

Vanhan kirjasuomen sanakirja

Tiedote Koneen Säätiön myöntämästä sanakirjatyön rahoituksesta kaudelle 2019–2023

Teksti: Elina Heikkilä


Palaa otsikoihin