Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

17.11.2017 10.00

Vanhan kirjasuomen sanakirja ulottuu aasta oohon

Sanakirjan molemmat painetut osat on liitetty verkkosanakirjaan.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan (VKS) verkkoversio laajeni jälleen 17. marraskuuta 2017. Verkossa julkaistiin nyt sanakirjan aiemmin painettuna ilmestynyt ensimmäinen osa, joka käsittää aakkosvälin ai. Samalla kertaa julkaistiin lisää o-alkuisia sana-artikkeleita, aakkosväli omaisestaosviitu.

Verkossa julkaistu aakkosväli aiätön ei ole sisällöltään aivan identtinen sanakirjan painetun ykkösosan kanssa, sillä verkkosanakirjassa on satoja uusia sana-artikkeleita ja lukuisia artikkeleita on korjattu tai täydennetty lisäaineiston pohjalta. Sanakirjan aineistoa on nimittäin täydennetty painetun toisen osan ilmestymisen jälkeen lähes 400 tekstillä.

Ensi kertaa Vanhan kirjasuomen sanakirjassa esitellään nyt muun muassa substantiivit arpaseteli, hammastenkaivausneula ja ilomalja sekä adjektiivit eriluuloinen, hyvinmielitty ja häijynjuoninen. Artikkelien täydennykset puolestaan koskevat sanojen ensiesiintymiä suomenkielisissä julkaisuissa, uusia merkityksiä sekä yhdyssanoja, joissa hakusana on perusosana.

Entistä varhaisempia esiintymiä on löydetty muun muassa substantiiveista astin ’porras’ ja husaari, adjektiiveista eläväksitekeväinen ja hyvinoppinut sekä verbeistä hiihdellä ja hokaroita ’olla päästään sekaisin, sekoilla’. Uusia merkityksiä on löytynyt esimerkiksi sanoille elatusneuvo (myös ’elintarvike’) ja haarainen (myös ’haarukka’). Yhdyssanaluetteloa on täydennetty muun muassa artikkeleissa hevonen (kestikievari-, matka-, murhehevonen) ja huone (esim. kehruu-, leikki-, neuvottelemushuone).

Sanakirjasta voi myös varmistaa, milloin omatieto väistyi omantunnon tieltä, mihin tarkoitukseen on otettu rahaa onsikassasta ja mitä merkitsee kehotus älä väsy sairaita oppimasta. Seuraava täydennys on luvassa marraskuussa 2018, jolloin julkaistaan loput o-alkuisista sanoista ja ensimmäiset p-alkuiset. Valmiina Vanhan kirjasuomen sanakirja tulee sisältämään arviolta yli 80 000 varsinaista sana-artikkelia ja lisäksi viiteartikkelit hakusanojen varianteista ja vanhoista asuista.

Klikkaamalla kuvaa pääset Vanhan kirjasuomen sanakirjaan
Pääset verkkosanakirjaan klikkaamalla kuvaa.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan käyttöopastusvideot



Palaa otsikoihin