Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

20.11.2020 10.00

Uutta sisältöä Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

Verkossa nyt aakkosväli a‒perstauta.

Vanhan kirjasuomen sanakirjaan on lisätty artikkelit paraperstauta. Sana-artikkeleita uudella aakkosvälillä on runsaat 1 500. Aiemmin julkaistua materiaalia on samalla täydennetty niin lisäesimerkeillä kuin kokonaan uusilla artikkeleillakin, sillä sen jälkeen, kun aakkosten alkupää a:sta k:hon on julkaistu painettuna, sanakirjan aineisto on kasvanut lähes 400 tekstillä.

Henkiolentoja ja parkkiruokaa

Sanakirjan sivuilla pitävät tänä vuonna peliään useat henkiolennot karjaonnen säätelijästä parasta lannan riittävyydestä huolehtivaan paskatonttuun ja peikoista aina itseensä perkeleeseen. Sanakirjasta selviää, mitä tapahtuu, kun pelto pelehtyy, siemen perstauu tai marraskuinen sää alkaa pensetä. Uusien sana-artikkelien ääressä pääsee myös miettimään, maistuisiko tänään petäjäinen parkkiruoka, perinnepöperö pehmerö tai peratuinen eli akanattomista jauhoista leivottu leipä.

Huomattava osa uusista artikkeleista on viiteartikkeleita, joiden tarvetta valaisee vuoden monimuotoisin sana peninkulma.  Se kun esiintyy vanhassa kirjasuomessa myös nominatiivialkuisissa asuissa penikulma,  -kuorma, -kuulema ja -kuulma, genetiivialkuisissa rinnakkaisasuissa peninkolma, -kuorma ja  -kuulema, lisäksi asuissa pennikulma sekä perinkulma ja -kuulema. Koko tämä kirjava joukko esitellään Vanhan kirjasuomen sanakirjan artikkelissa peninkulma, mutta sanakirjan käyttäjä ohjataan tähän pääartikkeliin myös muista sana-asuista.

Peninkulma-artikkelin alkua Vanhan kirjasuomen sanakirjasta.
Peninkulma-artikkelin alkua: hakusana variantteineen, sanaluokkamerkintä, aikajana ja merkityksenselite. Kuvakaappaus Vanhan kirjasuomen sanakirjasta.

Marraskuinen julkaisuaika sanakirjantekijä Gananderin kunniaksi

Vanhan kirjasuomen sanakirja siirtyi verkkoon vuonna 2014. Nyt verkkojulkaisu kattaa sekä aiemmin painettuna ilmestyneet kaksi osaa eli aakkosvälin ak että ainoastaan verkossa ilmestyneen materiaalin l-alkuisista sanoista eteenpäin. Sanakirjan toimitustyötä rahoittaa merkittävältä osin Koneen Säätiö.

Vanhan kirjasuomen sanakirjaa julkaistaan lisää vuosittain marraskuun lopulla, 1700-luvulla eläneen sanakirjantekijän, Rantsilan kappalaisen Christfrid Gananderin syntymäpäivän (21.11.) tuntumassa. Ganander ei itse päässyt näkemään sanakirjaansa Nytt Finskt Lexicon painettuna, sillä teos on julkaistu vasta 1900-luvulla, ensin käsikirjoituksen näköispainoksena (1937‒1940), sitten helppolukuisempana antiikvapainoksena (1997). Gananderin sanakirjan ‒ samoin kuin muiden 1600- ja 1700-luvuilla laadittujen suomen kieltä sisältävien sanakirjojen ‒ tietoja esitetään myös Vanhan kirjasuomen sanakirjassa.

Blogissa välähdyksiä sanakirjatyön etenemisestä

Toimitustyön ohessa Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimittajat ovat kirjoittaneet kohta viisi vuotta Elävät päät -blogia, jossa he jakavat havaintojaan, pohdiskelujaan ja oivalluksiaan Ruotsin vallan aikaisista teksteistä ja niiden sanastosta. Nyt julkaistun aakkosvälin sanoihin liittyy neljä blogikirjoitusta, jotka käsittelevät paratiisin kuvauksia vanhan kirjasuomen aikaisissa kirjoituksissa, monia ärsyttävän parhaus-sanan historiaa, parras-sanan moninaisia merkityksiä sekä adverbien paremmin, parhain ja parhaiten käyttöä vertailurakenteissa.

Blogia kannattaa siis seurata, kun haluaa pysyä ympäri vuoden ajan tasalla vanhan kirjasuomen sanakirjatyön etenemisestä. Jos sanakirjan käyttäjillä on kysyttävää jostakin aakkosten loppupään sanasta tai muusta vanhaan kirjasuomeen liittyvästä asiasta, he voivat lähettää viestin toimitukselle verkkosivujen yhteydenottolomakkeella. Lomakkeella voi myös antaa palautetta sanakirjasta tai ehdottaa blogiaihetta.

Teksti: Elina Heikkilä



Palaa otsikoihin