Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

9.1.2023 11.34

Tavataan Tiedekioskilla 13. tammikuuta

Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimittaja Elina Heikkilä päivystää perjantaina klo 14–16.

Tieteen päivien 2023 yhteydessä Helsingin keskustakirjasto Oodissa avautuu Tiedekioski, tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka. Voit piipahtaa kuuntelemassa lyhyitä tietoiskuja ja juttelemassa eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tiedekioskin teemana on Mieli.

Perjantaina 13. tammikuuta klo 14–16 Tiedekioskilla päivystää Vanhan kirjasuomen sanakirjan toimittaja, erityisasiantuntija Elina Heikkilä Kotimaisten kielten keskuksesta. Päivystysvuoronsa aluksi hän pitää ”Kuka tiesi kunkin mielen, kenkä kenenkään sydämen?” -tietoiskun.


  1. Missä merkityksissä ja asiayhteyksissä menneiden vuosisatojen kirjoittajat ovat käyttäneet sanaa mieli?
  2. Miten päästä käsiksi muihin vanhoihin suomen kielen sanoihin, jotka merkitsevät mieltä?
  3. Millainen sanaperhe mieli-sanan ympärille on rakentunut yhdyssanoista ja johdoksista (esimerkiksi mieliharkka ja mielistää)?

Vastaukset näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin löytyvät Vanhan kirjasuomen sanakirjasta. Sanakirjassa esitellään sanat, jotka ovat esiintyneet suomeksi julkaistussa kirjallisuudessa 1540-luvulta vuoteen 1810 asti. Sen äärellä pääsee tutustumaan käytöstä jääneisiin sanoihin ja seuraamaan sitä, miten tuttujen sanojen merkitykset ja käyttötavat ovat kehittyneet.

Tervetuloa kuuntelemaan ja juttusille!

Tiedekioski-tapahtuman 2023, Vanhan kirjasuomen sanakirjan ja Koneen Säätiön logot. VKS:n logo: Poutapilvi ja Sonja Holopainen, Kotus.
Tiedekioski-tapahtumassa pääsee tutustumaan Vanhan kirjasuomen sanakirjaan (VKS). Koneen Säätiö rahoittaa sanakirjan toimitustyötä ja on yksi tapahtuman järjestäjistä. 


Palaa otsikoihin