Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Vanhan kirjasuomen sanakirjassa

25.11.2022 10.00

Lisää artikkeleita Vanhan kirjasuomen sanakirjaan

Verkossa nyt aakkosväli a–poisotto.

Vanhan kirjasuomen sanakirjaan on lisätty artikkelit pitääpoisotto. Sana-artikkeleita uudella aakkosvälillä on noin 750. Samalla on täydennetty aiemmin julkaistua materiaalia sekä lisäesimerkeillä että kokonaan uusilla artikkeleilla.

Poies sota suruinen

Vuoden sanasatoon kuuluu koko joukko pois-alkuisia yhdyssanoja verbistä poisahdistaa aina substantiiviin poisotto asti. Sanakirjan esimerkkien ääressä saa tuntumaa siitä, miten menneinä vuosisatoina on kirjoitettu muun muassa kuninkaan kuolevaisesta poislankeamisesta, kirjanpidon poiskirjoituksista ja viran poismistaamisesta. Eivätkä pois-alkuiset yhdyssanat poisottoon lopu, vaan lisää on luvassa ensi vuonna!

Pois-alkuisten sanojen esittämiseen tarvitaan myös viiteartikkeleita, joita uusien artikkeleiden joukossa onkin tuttuun tapaan. Esimerkiksi viiteartikkeli poies johdattaa sanakirjan käyttäjän sana-artikkeliin pois. Nippuviiteartikkeleissa poikes- ja poisi- taas vinkataan kootusti, että poikes- ja poisi-alkuiset sana-asut löytyvät pois-alkuisista artikkeleista.

Niin meillä plaadaan tehdä!

Nyt julkaistulla aakkosvälillä on mukana satakunta ruotsista lainattua pl-alkuisia sanaa, kuten adjektiivi pleiki (kalpea, ruots. blek), verbi plokata (nyppiä, ruots. plocka) ja substantiivi plommukaali (kukkakaali, ruots. blomkål). Jos haluaa vaientaa vastalauseet muttei plätätä korvalle, voi tokaista mahdikkaasti: ”Niin meillä plaadaan tehdä!” Niin meillä on tapana tehdä! Tässä on taustalla ruotsin pläga-verbi.

Pitää-artikkelista näkyy, että merkityksetöntä asiaa, jota nykyään ei pidetä minään, ei ole Mikael Agricolan aikana pidetty miksikään eikä minkään edestä. Myös välttämättömyyttä ja velvoitusta on ilmaistu vaihtelevin rakentein: pitää tekemän -rakenteen rinnalla Ruotsin vallan ajan kirjoittajat ovat käyttäneet rakenteita pitää tekemään ja pitää tehdä. Esimerkiksi 1790-luvulla on neuvottu maitoa käsitteleville, ”Kuinga Maito puhtasti pitä pidettämään”.

Poika-artikkelin esimerkkien ja yhdyssanalistan äärellä pääsee tutkailemaan, minkä kaikkien eläinten jälkeläisistä onkaan käytetty poika-sanaa. Esimerkistössä seikkailevat porot poikinensa, jopa mehiläinen, joka teköö poikia. Yhdyssanalistasta puolestaan löytyy tuttujen kanan-, kissan- ja sammakonpojan ohessa madonpoika.

Kuva.
Vanhan kirjasuomen sanakirjan logo. Suunnittelu: Poutapilvi ja Sonja Holopainen, Kotus.

Kahdeksanvuotias verkkosanakirja

Vanhan kirjasuomen sanakirja esittää mahdollisimman tyhjentävästi sekä merkityksen että käytön kannalta kaikki sanat, jotka esiintyvät 1540-luvulta vuoteen 1810 asti suomeksi julkaistussa kirjallisuudessa. Nykyään sanakirjaa tehdään merkittävältä osin Koneen Säätiön rahoituksella.

Sanakirjaa on julkaistu verkossa vuodesta 2014 alkaen. Se käsittää nyt lähes 45 000 sana-artikkelia. Lisää sanakirjaa julkaistaan vuosittain marraskuussa.

Vanhan kirjasuomen sanakirjan käyttäjät voivat seurata sanakirjatyön etenemistä myös lukemalla toimituksen Elävät päät -blogia. Nyt julkaistun aakkosvälin sanoihin liittyy kolme blogikirjoitusta. Niissä kerrotaan pitää-verbistä Agricolan käytössä, planttu-sanan merkityksistä sekä yleis- ja erisnimien rajankäynnistä pohja-sanueen parissa.

Teksti: Elina Heikkilä


Palaa otsikoihin