Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

15.3.2021 11.23

Esittelyvideot: Miksi ja miten käyttää Kielitoimiston sanakirjaa?

Vinkkejä sanakirjan käyttöön opiskelijoille ja ihan kaikille.

Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyi uusi päivitys 11. marraskuuta 2020. Monena vuonna sanakirjaa on esitelty Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus) muun muassa yliopistojen suomenopiskelijoille. Koronavirustilanne on kuitenkin estänyt vierailut maaliskuun 2020 jälkeen, joten sanakirjan toimitus päätti kertoa sanakirjasta kahdessa videossa.

Videot julkaistaan Youtubessa Kotus-kanavalla. Niihin on saatavilla myös suomenkielinen tekstitys.

Lyhyt video: Mikä Kielitoimiston sanakirja?

Ensimmäinen video on lyhyt sanakirjan yleisesittely, ja se sopii kaikille suomen kielestä kiinnostuneille. Siinä kerrotaan tietoiskumaisesti, mikä Kielitoimiston sanakirja on ja miksi sitä kannattaa käyttää.

Videossa myös luodaan silmäys sanakirjan monipuolisiin hakutoimintoihin. Sanakirjan käyttö on nykyään kätevää kännykälläkin, koska sanakirjassa on näytön kokoon mukautuva käyttöliittymä.

Pitempi video vaikkapa opiskelijoille

Toinen video on tarkoitettu lähinnä opiskelijoille. Se sopii silti hyvin aivan kaikille sanakirjasta ja sen tekemisestä kiinnostuneille.

Pitemmässä videossa kerrotaan, mikä Kielitoimiston sanakirja on sekä miten sitä tehdään ja käytetään. Siinä esitellään myös, millaisia uusia sanoja sanakirjaan on viime vuosina otettu ja miten sanakirjassa jo olevia sanoja pidetään ajan tasalla. Lisäksi videossa annetaan esimerkkitapausten avulla vinkkejä, millaisiin kielipulmiin sanakirjasta saa nopean avun.

Kielitoimiston sanakirjaa julkaiseva Kotimaisten kielten keskus sijaitsee Helsingissä, joten muualta Suomesta on ollut vaikeaa päästä paikan päälle seuraamaan sanakirjaesittelyjä. Videolta esittelyn voi nyt katsoa kuka vain, missä ja milloin vain.

Kielitoimiston sanakirja on Kotimaisten kielten keskuksessa laadittu suomen kielen sanakirja, joka kuvaa nykyisen yleiskielen keskeisiä sanoja. Sanakirjassa on yli 103 000 hakusanaa. Esimerkiksi vuonna 2019 sanakirjasta tehtiin yli 4,2 miljoonaa hakua.


Teksti: Minna Pyhälahti


Palaa otsikoihin