Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

16.12.2020 11.30

Pörriäistekoja viruksen varjossa

Koronavirus jyllää vuoden 2020 sanoissakin.

Kotimaisten kielten keskuksen sanahaukat ovat koonneet paketin vuoden 2020 ajankohtaisista sanoista. Vuoden teemaa ei ole vaikea arvata: uusi koronavirus SARS-CoV-2 on tunkeutunut sanastoonkin. Jo tammikuussa valitsimme kuukauden sanaksi koronaviruksen. Kyseessä ei ole uusi sana, vaan se on otettu Kielitoimiston sanakirjaan toistakymmentä vuotta sitten, aiemman vakavan SARS-epidemian koeteltua ihmiskuntaa.

Vaarallinen kruunupää

Uudissanatietokantaamme on kirjattu tänä vuonna reilut 4 000 sanaa, ja niistä satakunta on korona-alkuisia yhdyssanoja, kuten koronakoira, -kotoilu, -kuolema, -linko, -skeptikko, -talkoot, -turvallinen ja -uskomus. Suurin osa niistä jää toki tilapäisiksi.

Pysyvyyttä sen sijaan kuvastaa itse korona-sanan muodonmuutos Kielitoimiston sanakirjassa. Tämä alkuperältään kruunuun viittaava sana, jolla aiemminkin on ollut useita merkityksiä, on saanut yhden uuden: korona on alkanut tänä vuonna tarkoittaa arkikielessä uutta koronavirusta tai sen aiheuttamaa tautia. Toinen sana, jota on alettu käyttää uudessa yhteydessä niin että se heijastuu sanakirjaan saakka, on turvaväli.

Hittinä hybridit ja pörriäisteot

Keväällä maan hallitus julisti hybridistrategian taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan. Hybridi- viittaa tässä useamman keinon käyttöön, ja sana on ollut viime aikoina yleisemminkin suosittu yhdyssanojen alkuosana. Kielitoimiston sanakirjassa on toistaiseksi sana-artikkelit hybridiauto ja hybridisota.

Ilmastonmuutoksen torjunta on jäänyt viruksentorjunnan varjoon, mutta ei toki kokonaan sen syrjäyttämäksi. Sanapoimuriimme jäi esimerkiksi ilmastohätätila, joka vastaa englannin ilmausta climate emergency. Oxford University Press valitsi sen vuoden 2019 sanaksi, kun Euroopan parlamentti oli julistanut vuoden 2019 lopulla ilmastohätätilan. Tänä vuonna hätätilan julistajiin lukeutui muun muassa Helsingin kaupunki.

Kimalainen kukassa. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.
Esimerkiksi kukkien istuttaminen on pörriäisteko. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.

Kaikki uudet ilmiöt eivät ole tuontitavaraa. Tästä kertoo se, että YK:n julistama kansainvälinen kasvinterveysvuosi (International Year of Plant Health) on Suomesta lähtöisin. Kasvinterveyden edistämisen lisäksi meillä on tänä vuonna osallistuttu luontokadon ehkäisemiseen muun muassa pörriäistekojen voimin.

Ravintoa mielelle ja kielelle

Eläminen koronavaarassa on ollut painostavaa, mutta se on myös herätellyt kekseliäisyyttä ja luovuutta. Pääsiäisen alla on harrastettu etävirvontaa, hoitolaitoksissa asuvia vanhuksia on päästy kohtaamaan tapaamiskonteissa ja kättelyt on korvattu kyynärpäätervehdyksillä. Taiteentekijät ovat toteuttaneet itseään ja ilahduttaneet muita luomalla karanteenitaidetta.

Kun kotoilu on lisääntynyt, monella on ollut aikaa lohtuleivonnalle. Koronavuoden lähestyessä loppuaan voi kokeilla vaikka joulun ajan hittituotteeksi povatun torttutuutin reseptiä.

Teksti: Leena Joki


Palaa otsikoihin