Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

24.8.2023 13.30

Yhteistyötä Leijan kanssa: boomerista käärijänvihreään ja yli

Kuukauden sanojen selkomukautukset lisäävät ymmärrystä sanoista ja yhteiskunnasta.

Kielitoimiston sanakirjan toimitus ja selkolehti Leija ovat tehneet sanayhteistyötä jo puolentoista vuoden ajan. Leijan lukijat ovat nuoria ja aikuisia, joilla on kehitysvamma.

Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) asiantuntijat valitsevat kuukausittain Kuukauden sanan, joka on ollut kuluneena kuukautena paljon esillä. Sanoja on valittu jo yli 12 vuotta, ja ne julkaistaan Kotuksen verkkosivujen lisäksi Ylen Aristoteleen kantapää -radio-ohjelmassa. Osa valituista sanoista on kiinnostanut mediaa laajemminkin: viimeksi käärijänvihreän esiinnosto uutisoitiin kaikissa isoissa medioissa.

”Kuukauden sanat ovat osa suomalaisuutta”

Kotus on saanut vuosien varrella Kuukauden sanoista kiitollista palautetta. Kesän aikana saadussa palautteessa hehkutettiin Kuukauden sanojen olevan jopa osa suomalaisuutta – niiden julkaisua toivottiin ehdottomasti jatkettavan.

Myös Kuukauden sanojen selkomukautuksista on tullut hyvää palautetta Leija-lehden toimitukseen, kun niistä on kirjoitettu selkokieliset versiot lehden lukijoita varten. Selkokieli on Selkokeskuksen mukaan suomen kielen muoto, jossa kieltä on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi.

Ensimmäinen kuukauden sana selkokielellä, boomeri, julkaistiin Leija-lehden numerossa 2/2022. Elokuuhun 2023 mennessä selkomukautuksina on julkaistu tietoa sanoista somesota, kasviliha, energiatalkoot, myteri, pelastaja, robottisiivooja ja käärijänvihreä.

Leijan toimittaja Jaana Teräväinen. Kuva: Tuula Puuranen.

Selkokieli auttaa ymmärtämään yhteiskuntaa

Sanojen selkomukautukset on kirjoittanut Leijan toimittaja Jaana Teräväinen.

– Nappasin idean Kuukauden sanoista selkokielellä Aristoteleen kantapää -radio-ohjelmasta. Siinähän Pasi Heikura on jo pitkään esitellyt Kuukauden sanoja kuuntelijoille. Sanaselitykset sinänsä ovat osa selkokieltä, ja selkolehti Leijassakin on selitetty sanoja lehden perustamisvuodesta 1983 lähtien.

Jaana Teräväinen kertoo, että selkolehden toimittajana on hauska katsoa, millaisia uudissanoja Kotus nostaa esille.

– Ne ovat aina ajankohtaisia ja herättävät ajatuksia. Olen koettanut arvioida, mitkä sanat jäävät pysyvämpään käyttöön, ja valita sellaisia selkolehteen. Esimerkiksi vakoilupallo-sana taisi olla vain hetken lapsi.

Teräväinen toteaa yhteistyön Kotuksen kanssa osoittautuneen onnistuneeksi:

– Kielen jatkuvasti eläessä syntyy uusia sanoja, ja tuttujenkin sanojen merkitykset voivat täydentyä. Sanaselitykset selkokielellä lisäävät lukijan tai kuulijan ymmärrystä asioista. On esimerkiksi hyvä tietää, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan kaksoisviestinnästä. Ajattelen, että selkokieli avaa väyliä.

Selkomukautukset kaikkien luettavissa verkossa

Selkolehti Leijaan ja selkomuokattuihin sanaselityksiin voi tutustua verkon Issuu-palvelussa osoitteessa issuu.com/selkoa. Kotus tiedottaa uusien selkoversioiden julkaisusta omissa sosiaalisen median kanavissaan.

Lopuksi näytteenä uusin selkoversio Kuukauden sanasta Leijassa 4/2023:

Käärijänvihreä

Jere Pöyhönen eli Käärijä
edusti Suomea
vuoden 2023 Euroviisuissa.

Käärijän esiintymisasuun
kuului kirkkaanvihreä bolero-takki,
jossa oli näyttävät, isot hihat.
Takin kirkasta väriä
kutsutaan käärijänvihreäksi
tai Käärijän-vihreäksi.
Pian väri näkyi niin katukuvassa
kuin sosiaalisessa mediassakin.
Vihreitä asuja ja erilaisia tuotteita
valmistettiin eri materiaaleista.
Kaupoista sai ostaa
vihreitä munkkejakin!

Käärijä sai monet ihmiset
Suomessa ja maailmalla mukaan
pirteään käärijänvihreään villitykseen.
Kappaleellaan Käärijä rohkaisee kaikkia
olemaan omia itsejään
ja nauttimaan elämästä ilman pelkoa.
Ehkä juuri sitä rohkea värikin edustaa.

Teksti: Minna Pyhälahti

Leijan lennätystä. Kuva: Wikimedia Commons
Leijan lennätystä. Kuva: Wikimedia Commons.


Palaa otsikoihin