Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

14.12.2018 11.12

Uusia ja vähemmän uusia sanoja ilmastovuonna 2018

Vuoden sanapoiminnot -kooste on julkaistu.

Joukko Kotimaisten kielten keskuksen sanasieppareita ja sananselittäjiä on päässyt yhteen vuotuisista tavoitteistaan julkaisemalla vuoden sanapoiminnot. Tällä kertaa valikoimassa on noin 80 uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Kenties osa niistä vakiintuu yleiseen kielenkäyttöön ja päätyy aikanaan Kielitoimiston sanakirjaan.

Tuttuja sanakirjasta

Kaksi sanoista onkin jo sanakirjassa. Toinen näistä on valotaulu, joka on saanut uuden merkityksen. Sanakirjan mukaan valotaulu tarkoittaa näyttötaulua, jonka avulla esitetään esim. tiedotuksia valopisteistä koostuvin kirjaimin. Uudiskäytössä sana kuvaa puolestaan sisustustaulua, näin joulun alla varsinkin sellaista, jossa on tunnelmaa luovia pieniä lamppuja. Aika näyttää, kirjataanko uusi merkitys myös sanakirjaan.

Toinen sanakirjassa oleva sana on mikromuovi, jonka haitallisuudesta koko ekosysteemille uutisoitiin varsinkin alkuvuodesta eri foorumeilla. Se valittiinkin Kotuksen Kuukauden sanaksi maaliskuussa ajankohtaisuutensa vuoksi.

Taukoja töissä, mutta ei ilmastotalkoissa

Ympäristön tila ja erityisesti ilmaston lämpeneminen puhutti tänä vuonna koko maailmaa, kun IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin raportti lokakuussa julkaistiin. Ilmastotalkoissa vedotaan instituutioiden ohella myös yksilöihin, ja tietoisuus ilmastonmuutoksesta voi lisätä ihmisissä ilmastoahdistusta. Konkreettisemmin pohjoisen asukkaita painostaa säätila ja keli: poimintolistalla ovat muun muassa käristyskupoli ja lumi-inferno.

Harva eurokansalainen on välttynyt henkilötietojen käsittelyä koskevalta viestitulvalta, jonka toukokuussa voimaan astunut Euroopan unionin tietosuoja-asetus (GDPR) on synnyttänyt. Muista kansainvälisistä ilmiöistä kertovat esimerkiksi sanat hermomyrkkykriisi, keltaliivi ja onnellisuusraportti. Suomen poliittisesta ilmastosta puolestaan kielii pääministeri Juha Sipilän käyttämä yllättävä ilmaus bolševistinen rauhallisuus, jolla hän viittasi sote-uudistuksen saavuttamisessa tarvittavaan järkähtämättömyyteen.

Työelämän piirissä on suositettu kotvimista – eli työn tauottamista kotva kerrallaan – sekä kiistelty niin sanotusta irtisanomislaista, toisin sanoen mahdollisista irtisanomissuojan heikennyksistä. Sanalistalla on myös firettäjä, nuori aikuinen, joka pyrkii pois työelämän vaatimuksista mahdollisimman varhaisessa iässä.

Kahvitauko heinänteon välillä Jääskessä 1920-luvulla. Kuva: Museovirasto. CC BY 4.0-
Nyt on aika kotvia! Kuva: Museovirasto.

Oppimista ja vuorovaikutusta

Koulumaailmassa kehitetään uusia oppimismenetelmiä tai keksitään jo käytössä olleille uusia nimiä. Tänä vuonna on puhuttu flippauksesta, käänteisestä oppimisesta, jossa korostetaan oppilaan itsenäistä työskentelyä opettajalähtöisyyden sijasta. Menetelmän tehosta eri tyyppisille oppijoille on käyty vilkasta keskustelua, samoin kuin kansakunnan lukutaidon heikentymisestä. Listalle nousi tuota uhkaa torjuva lukuhaaste, syyskuun sanaksikin valittu. Lukemisen lisäksi nuorten on osattava pitää huolta muun muassa taloudestaan, ja tänä vuonna kouluissa onkin kiertänyt pörssilähettiläitä neuvomassa, miten näitä taitoja opitaan.

Vakavistakin asioista puhuttaessa sana-assosiaatiot antavat mahdollisuuden rahtuseen leikillisyyttä. Yhteiskunta tarvitsee nykyistä enemmän vuorovaikutusta eri ihmisryhmien kesken, ja tätä tarvetta kuvastaa dialogiloikka, digiloikan rinnalle kaivattu muutos.

Monenlaisia innovaatioita

Pandat ja sirkat olivat mukana jo viime vuoden sanapoiminnoissa (sirkkala ja pandala). Tänä vuonna kiinalaispandat Lumi ja Pyry saapuivat Ähtärin eläinpuistoon pandadiplomatian edustajina – ja sirkat on jauhettu Sirkkikseen. Ruokasanat ovatkin aina kielellämme, samoin kuin muut makunautintoihin viittaavat ilmaukset. Tänä vuonna olemme poimineet tarjolle esimerkiksi aamiaiskaapin ja donitsiseinän.

Kaikki listan sanat eivät tosiaankaan ole uusia. Tänä vuonna sanojen joukkoon valikoitui tekniikan alaan kuuluva atomikerroskasvatus, ALD-menetelmä. Aiheesta uutisoitiin toukokuussa 2018, kun suomalainen tekniikan tohtori Tuomo Suntola sai kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon jo 1970-luvulla kehittämästään keksinnöstä.

Sanapoimintoja vuodelta 2018 (Kotimaisten kielten keskus, 14.12.2018)

Teksti: Leena Joki


Palaa otsikoihin