Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

27.10.2022 12.22

Kotivaraksi mokkapaloja

Viiden kärki: Uudet hakusanat.

Viiden kärki -juttusarja palaa tauolta! Vaihtelevin aikavälein ilmestyvissä kirjoituksissa ja videoissa nostetaan teemoittain esiin Kielitoimiston sanakirjan sana-aarteita. Twitterissä käytämme aihetunnistetta #KsViidenKärki.

Kielitoimiston sanakirjasta on ilmestymässä piakkoin uusi versio. Sanakirjaa on jälleen päivitetty noin 400 uudella hakusanalla. Maistiaisena tulevasta sanakirjan toimittajat Riina Klemettinen ja Ilona Paajanen listaavat lisättyjen hakusanojen kärkiviisikon. Näiden viiden sanan kautta saa myös tuntumaa siihen, millaisilla perusteilla sanoja otetaan sanakirjaan.

5. Mokkapala

Kielitoimiston sanakirjan toimituksessa pyöritellään vuosittain melkoista sanamassaa. Sen vuoksi ei ole mitenkään poikkeuksellista, että toisinaan jokin tuttu ja tavallinen – suorastaan itsestäänselvä – sana jää puuttumaan sanakirjasta. Näin kävi esimerkiksi hääkakulle, joka lisättiin sanakirjaan vasta kymmenisen vuotta sitten.

Yksi huomaamatta jääneistä sanapoloista on kaikkien myyjäisten kuningatar mokkapala. Nyt vahinko on korjattu, ja toimituksen unohtama leivosklassikko on päässyt arvoiseensa seuraan suomen kielen laajimpaan sanakirjaan.

4. Kotivara

Kotivara tarkoittaa varautumista erilaisiin hätä- tai häiriötilanteisiin. Suosituksena on, että jokaisessa kotitaloudessa olisi kotivarana ruokaa, vettä ja perustarvikkeita siten, että asukkaat pärjäisivät tarvittaessa 72 tuntia eristyksissä.

Kotivara on yksi Kielitoimiston sanakirjan uusista hakusanoista, mutta sanana sekään ei ole uusi. Sanan käyttö on kuitenkin lisääntynyt huomattavasti pandemian runtelemien viime vuosien aikana. Tällä hetkellä kotivara on erityisen ajankohtainen, kun tulevalta talvelta on odotettavissa muun muassa pahenevaa energiakriisiä ja sähkökatkoja.

Kotivarasta puuttuu vielä mokkapalat. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.

3. Enään

Sanakirjan toimitus saa kuukausittain tiedon sellaisista sanoista, joita sanakirjassa ei ole mutta joita käyttäjät ovat hakeneet. Löytymättömien listan kärkisijoista on vuosia kamppaillut sana enään, joka on virheellinen muoto partikkelista enää.

Jotta sanakirja palvelisi käyttäjiään entistä paremmin, joitakin vääriä mutta toistuvasti haettuja kirjoitusasuja otetaan myös hakusanoiksi. Tällaisissa tapauksissa käyttäjä ohjataan oikean muodon pariin selvällä suosituksella. Esimerkiksi enään-sanan tapauksessa ohjeena on ”pitää olla: enää”.

2. Skuutti

Yksi Kielitoimiston sanakirjaan nyt lisättävistä hakusanoista on skuutti, joka on arkikielinen nimitys sähköpotkulaudalle. Kiinnostavan sanasta tekee se, että sanakirjassa on jo entuudestaan yksi skuutti. Sana on vakiintunut merenkulun termi, joka tarkoittaa jalusköyttä, köyttä jolla säädetään purjeita. 

Kyse on siis homonyymeista: kahdesta samoin kirjoitettavasta, mutta erimerkityksisestä ja eri alkuperää olevasta sanasta. Potkulauta-skuutin takaa löytyy englannin verbi scoot, joka viittaa potkulautailuun ja yleisemminkin nopeaan liikkumiseen.

Skuuttien massaesiintymä. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.

1. Rallienglanti

Viisikkolistan kärjen terävöittää tällä kertaa moottoriurheilu. Kalle Rovanperä voitti rallin MM-sarjan ja palautti pitkän tauon jälkeen rallivaltikan Suomeen. Ralli on huomioitu myös Kielitoimiston sanakirjan uudessa päivityksessä – rallienglannin muodossa. 

Tällä tyylisävyltään leikillisellä sanalla viitataan sanastoltaan yksinkertaiseen ja kankeasti puhuttuun englannin kieleen. Vaikka sana onkin saanut alkunsa moottoriurheilun maailmasta, on syytä muistaa, etteivät kaikki rallienglannin puhujat ole kilpa-ajajia eivätkä kaikki rallikuskit puhu rallienglantia!   

Teksti: Riina Klemettinen ja Ilona Paajanen


Palaa otsikoihin