Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

11.11.2021 12.12

Kielitoimiston sanakirjan uusi versio julkaistu

Sanakirjassa jälleen uusia ja kohennettuja sana-artikkeleita.

Kielitoimiston sanakirjan tuoreessa versiossa on lähes 500 uutta ja 800 päivitettyä sana-artikkelia. Tämä on melko tyypillinen vuosipäivityksen sato. Sanakirjaan ei lisätä likimainkaan kaikkia uusia havaittuja sanaesiintymiä – joita esimerkiksi tänä vuonna on kertynyt uudissanatietokantaamme jo yli 5 000 – vaan uutuuksien elinvoimaisuutta seurataan pitemmän aikaa. Sen sijaan vanhojen, jo sanakirjassa olevien sana-artikkelien korjaustarpeisiin reagoidaan mahdollisimman pian.

Nykykielen sanakirjan toimituksella on jatkuvasti päivitettävää sekä oman että kansalaisten valppauden ansiosta. Saamme asiakaspalautteena niin kysymyksiä, kiitoksia kuin kritiikkiäkin. Suuri osa kritiikistä auttaa parantamaan sanakirjan artikkeleita, mutta joskus päädymme toisenlaiseen ratkaisuun kuin palautteenantaja on ehdottanut. Esimerkiksi tyylisävyä punnittaessa ainoaa oikeaa ratkaisua ei aina ole olemassakaan. Rajatapauksissa toimitus neuvottelee ratkaisuista kielenhuoltajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Palaute-artikkeli Kielitoimiston sanakirjassa.
Palaute-artikkeli Kielitoimiston sanakirjassa.

Piiskuri ja muut kanssaihmiset

Sanojen tyylilajimuutoksia sanakirjan tämän vuoden versioon kertyi parikymmentä. Niistä yksi on piiskuri-sanan arkikielisyysmerkinnän poisto. Arkikielisyyden sijaan sana on nyt merkitty kuvalliseksi, ja sana-artikkelia on täydennetty uusilla esimerkeillä: Suomen joukkueen piiskuri ’tav. valmentaja’ ja eduskuntaryhmän piiskuri ’ryhmäpiiskuri’. Mikä sitten onkaan ryhmäpiiskuri? Se selviää uudesta sana-artikkelista.

Sanakirjaan tehtiin niin sanottuja normimuutoksiakin. Muun muassa ruotsin mallin mukaan rakennettu sana kanssaihminen on yleistynyt siinä määrin, että sitä voi pitää jo neutraaliin yleiskieleen kuuluvana. Sanan yhteydestä onkin poistettu suositus ”paremmin: toinen, muu (ihminen), lähimmäinen”, joten kanssaihmisellä voi korvata esimerkiksi lähimmäisen ilman punakynän pelkoa.

Mattopiiska. Kuva: Leena Joki, Kotus.
Piiskurin työkalu? Kuva: Leena Joki, Kotus.

Sanojen ympäristö

Sanakirja seurailee yhteiskunnassa liikkuvia trendejä. Niinpä esimerkiksi ympäristötietoisuuden ja uusiutuvan energian käytön lisääntyminen näkyy sana-artikkeleissakin. Uusina hakusanoina ovat esimerkiksi liikakalastus ja sen synonyymi ylikalastus sekä pikamuoti, jonka esimerkkinä on ympäristöä kuormittava pikamuoti.

Sähköauton ja hybridiauton rinnalle on lisätty sanat kaasuauto, kevythybridi, täyshybridi ja lataushybridi eli pistokehybridi. Ajoneuvojen päästöjen perusteella laskettavaa arvoa kuvaava päästöarvo on niin ikään uusien hakusanojen joukossa.

Maaruskaa. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Ympäristötietoisuuden kivijalka. Kuva: Vesa Heikkinen.

Pandemiaa ja latinaa

Korona-aika on vauhdittanut esimerkiksi sanojen etäkokous ja rokotuskortti viemistä sanakirjaan. Pandemian torjunnan yhteydessä poliitikkojen retoriikassa on toistunut tiuhaan sana oikeasuhtainen, ja se tarttui myös toimituksen haaviin. Aiemmin sanaa on käytetty lähinnä erilaisista sanktioista puhuttaessa. Uudessa sana-artikkelissa on kaksi esimerkkiä sanan käytöstä: oikeasuhtainen seuraamus rikkomuksesta ja oikeasuhtaiset toimet epidemian hillitsemiseksi.

Sanakirjan toimittajat seuraavat monia erikoisaloja, esimerkiksi urheilua ja tietotekniikkaa. Tärkeää on ottaa sanakirjaan myös yleisimpiä lääketieteen latinalaisperäisiä termejä, joiden kanssa kuka tahansa voi joutua tekemisiin. Vuoden 2021 sanakirjapäivityksen uusien hakusanojen joukossa ovat ampumajuoksu, videotarkistus, ruudunlukuohjelma ja beetaversio sekä takykardia ja sedaatio.

Toivottavasti löydät sanakirjasta etsimäsi!

Teksti: Leena Joki

Kielitoimiston sanakirjaan lisättiin uusimmassa päivityksessä muun muassa sanat hiuspanta ja pesupallo. Huuhkajatkin liihottelivat sanakirjaan erisnimenä. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.

Palaa otsikoihin