Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa
Heavyneuloja ja tunnelukkoseppä, uudenlaiset taiturit
Huhtikuun uudissanavlogissa tutustutaan uusiin yhdyssanoihin.
Uudissanataulu-videoblogin huhtikuun jaksossa Kielitoimiston
sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti
keskustelevat heavyneulonnasta, uudesta käsitöiden maailmanmestaruuslajista. Vlogin jälkipuoliskolla tarkastellaan toista uutta
yhdyssanaa, tunne-elämän lukkoja avaavaa tunnelukkoseppää.
Tilutusta sukkapuikoilla
Tulevana kesänä Joensuussa järjestetään Heavyneulonnan MM-kisat, joissa tilutetaan puikoilla oikein olan takaa. Heavyneulonta tarkoittaa neulomista hevimusiikin tahtiin. Laji muistuttaa hieman ilmakitarointia: mitä näyttävämpää neulonta on, sitä parempi. Asenne on tärkeintä, eikä taitavan heavyneulojan tarvitse katsoa neuleeseen päinkään. Vaikka kisat ovat näyttävää viihdettä, taustalla on kuitenkin ajatus käsitöiden tekemisen arvostamisesta.
Lajista puhuttaessa on käytetty paitsi yhdyssanoja heavyneulonta ja heavyneuloja myös yhdysverbiä heavyneuloa. Yhdysverbit ovat rakenteeltaan yhdyssanoja, joiden jälkiosana on verbi. Yhdysverbien käyttö on lisääntynyt viime vuosikymmeninä, ja ne ovat tavallisia vierailijoita myös Kotuksen uudissanataululla.
Yhdysverbejä on vanhastaan pidetty suomen kielelle vieraina, ja monesti ne ovat ainakin aluksi sävyltään leikillisiä tai arkisia. Toisaalta esimerkiksi verbit iskukuumentaa ja hienosäätää ovat jo täysin vakiintuneita yleiskieleen – samaa asiaa olisi vaikea sanoa napakasti toisin.
Tunnelukkoja? Seppä auttaa
Myös vlogin toinen teema liittyy upouuteen yhdyssanaan. Uudissana tunnelukkoseppä on tyypillinen uudissanataulun sana, sillä se ei ole ainakaan vielä vakiintunut kielenkäyttöön. Sanalla on tiettävästi viitattu vain tiettyyn henkilöön, hiljattain edesmenneeseen muusikkoon Olli Lindholmiin. Tunnelukkosepän merkitys on kutakuinkin ’tunnelukkojen avaaja’ – Lindholm antoi musiikillaan monille suomalaisille väylän tunnistaa ja käsitellä kauan padottuna olleita tunteita.
Tunnelukkoseppä
on yhdyssana, joka on saatu yhdistämällä kaksi ennestään tuttua yhdyssanaa.
Sanan alussa on psykologian termi tunnelukko ja lopussa ammattinimike lukkoseppä.
Liitoskappaleena toimii siis lukko-sana, johon toinen sana päättyy ja
jolla toinen alkaa.
Kahden yhdyssanan sulauttaminen järkeväksi uudeksi merkityskokonaisuudeksi on kekseliästä kielellä leikittelyä. Sosiaalisessa mediassa yhdistelyä tehdään jopa pelin tapaisesti: kirjoittelijat liittävät kilpaa yhteen yhdyssanoja toinen toistaan oudommiksi uusiksi sanoiksi. Hauskalla tavalla vinksahtaneita esimerkkejä ovat muun muassa leivinarkkipiispa, huumeneulamuikku ja alttaritaulu-tv.
Tällaiset kielipelissä syntyneet sanat tuskin
vakiintuvat kielenkäyttöön, sillä niiden tarkoitetta ei ole oikeasti olemassa.
Sen sijaan tunnelukkosepäksi voitaisiin kutsua Lindholmin lisäksi monia muitakin muusikoita tai taiteilijoita. On siis mahdollista, että ilmausta käytetään vielä tulevaisuudessakin.
Uudissanataulu: huhtikuu 2019 (Kotus-blogi, 29.4.2019)
Teksti: Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti