Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista Kielitoimiston sanakirjassa

24.8.2015 16.37

Harjoittelijana Kielitoimiston sanakirjassa

Kesä on Kotimaisten kielten keskuksessa korkeakouluharjoittelijoiden aikaa.

Jonne Kauppi. Kuva: Minna Haapanen.
Kielitoimiston sanakirjan harjoittelija Jonne Kauppi ja Kielitoimiston uudissanataulu.

Monet suomen tai ruotsin kieltä yliopistossa opiskelevat tutustuvat harjoittelun merkeissä esimerkiksi kielenhuolto- tai sanakirjatyöhön. Tänä kesänä Kielitoimiston sanakirjan toimitusta vahvisti Jonne Kauppi, suomen opiskelija Oulusta.

– Huomasin ilmoituksen rekrytointipalvelu Aarresaaren sivuilta. Harjoittelupaikka Kotuksessa kiinnitti heti huomioni, koska tiesin suunnilleen, mitä talossa tehdään. Etukäteen kuulin, että Kielitoimiston sanakirjan toimituksessa harjoittelijat osallistuvat ainakin sana-aineiston keruuseen eli sanastukseen.

Sanaston keruu onkin tullut tutuksi, sillä Kaupin vastuulla on kesän aikana ollut mm. Helsingin Sanomien sanastus. Uusia sanapoimintoja eri lähteistä hän on ehtinyt tehdä kolmen kuukauden harjoittelun aikana reilusti yli tuhat.

­ – Sanastus on ollut hauskinta. Uusien sanojen kautta pääsee todella kiinni ajan ilmiöihin.

Uudissanojen bongauksesta on ollut hyötyä Kaupille myös pian jatkuvien opintojen kannalta.

– Syksyllä aloitan kolmannen opiskeluvuoden, ja silloin edessä on kanditutkielman laatiminen. Sanastaessani sain idean tutkia yhdyssanoja, joissa yhtenä osana esiintyy äly. Niitä on vaikka mitä: älyvuoto, keinoälyteknologia, koneälyinen, parviäly… Sain aineistokseni kaikki ne Kotuksen uudissanatietokannan sanapoiminnot, joiden hakusanassa esiintyy merkkijono äly – yhteensä 632 sanalippua.

– Sanastuksen lisäksi olen päässyt tekemään Kotuksessa paljon muutakin. Olen muun muassa lisännyt taivutussarjoja Kielitoimiston sanakirjan uusiin sana-artikkeleihin sekä tehnyt ehdotuksia uusista hakusanoista.

Kielitoimiston sanakirjan harjoittelijana Kauppi on tietenkin perehtynyt parhaiten nykykieltä kuvaavan sanakirjan toimitustyöhön. Hän on kuitenkin ehtinyt tutustua myös muiden sanakirjojen tekemiseen ja kielenhuoltoon. Lisäksi harjoitteluun on sisältynyt vierailut opetus- ja kulttuuriministeriöön ja Valtioneuvoston kansliaan. Korkeakouluharjoittelun tarkoituksena onkin saada vihiä siitä, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä.

– Harjoittelun aikana pääsin näkemään, millaista kielen parissa työskentely konkreettisesti on. Olen kiinnostunut monista asioista ja näen työelämässä paljon vaihtoehtoja. Kotus on ilman muuta yksi niistä.

Tärkeä osa kesätyötä on tutustuminen uusiin ihmisiin – kotuslaisiin ja harjoittelukavereihin. Kauppi solahti työyhteisöön helposti.

– Tietysti ensin jännitti, kun en etukäteen tuntenut ketään. Huomasin kuitenkin nopeasti, että Kotuksessa on rento ilmapiiri. Olen saanut paljon uusia ystäviä ja tiedän, että voin harjoittelun jälkeenkin ottaa yhteyttä Kotukseen, jos tarvitsen apua vaikka kandiasioissa. Tai muutenkin.

Kesä ja harjoittelujakso alkavat olla lopuillaan. Kauppikin pakkaa laukkunsa ja palaa takaisin Ouluun opintojen pariin. Hän lupaa silti tulla syksyllä vierailemaan Kielitoimiston kahvipöytään.

– Joo, tietenkin tulen!

Teksti: Riina Klemettinen
Kuva: Minna Haapanen


Palaa otsikoihin