Siirry sisältöön
Haku

rss Kotuksen uutiset 2018

29.5.2018 14.07

Äänen lähteillä

Tietoja äänisanojen alkuperästä nyt sivuillamme.

Lastenmusiikkifani ja kuulosuojaimet. Hanne ja Aava Valtari Flow-festivaalin päälavan luona. Helsinki, 10.8.2014. Kuva: Jaana Maijala. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Kuuloa voi olla tarpeen suojatakin. Kuva: Jaana Maijala. Helsingin kaupunginmuseo.

Kesä ja laituri, linnunlaulu ja laineenliplatus – ja radio! Käyn ahon laitaa minä ilman paitaa... Kesällä moni etsii rauhaa ja hiljaisuutta, mutta välillä saattaa tulla vastustamaton tarve kuunnella radio-ohjelmia tai vaikkapa podcast-lähetyksiä.

Mistä ääneen, puhumiseen ja kuuntelemiseen liittyvät sanat tulevat? Itse ääni kuuluu ikivanhoihin perintösanoihin. Sillä on vastine unkarissa asti: unkarin ének merkitsee laulua. Puhua-verbistä on kytkös puhaltamiseen, ja korvassa on kyse laidalla olemisesta (vrt. kevään tai sillan korva).

Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -sivuilla on julkaistu selityksiä ääniin liittyvien sanojen juurista. Sanat ovat ääni, volyymi, puhua, ohjelma, mikrofoni, kaiutin, kuunnella, korvapuusti, korva, kieli, kieltää ja keskustella. Niitä selittävät Kotuksen erityisasiantuntijat Kirsti Aapala ja Klaas Ruppel.

Keskustella
Kieli ja kieltää
Korva
Korvapuusti
Kuunnella
Mikrofoni ja kaiutin
Ohjelma
Puhua
Volyymi
Ääni

Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä


Auringonottoa Pihlajasaaren kalliolla. Helsinki, 1939. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Lokit kirkuvat, laineet liplattavat, jostain ehkä kuuluu musiikkia... Auringonottoa Pihlajasaaren kalliolla. Helsinki, 1939. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Teksti: Vesa Heikkinen

Palaa otsikoihin