Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

10.6.2022 10.52

Demokratiassa kansa hallitsee

Sanojen demokratia ja diktatuuri alkuperästä.

Demokraattinen yhteiskunta ei ole itsestäänselvyys. Näin muistutti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kutsuessaan eri toimijoita keskusteluun demokratian puolustamisesta.

Myös Kotimaisten kielten keskus järjesti demokratiakeskustelun torstaina 9. kesäkuuta 2022. Kieli on demokratian puolustamisen väline, sillä kieli kytkeytyy tasa-arvon ja osallisuuden vahvistamiseen. Kotus painotti näitä ajatuksia jo kansallisen demokratiaohjelman laatimisen yhteydessä vuonna 2020: kielellä on merkittävä rooli ihmisten pääsyssä omiin oikeuksiinsa, ja kielelliset tekijät ovat siten osaltaan myös syrjäytymisen ja eriarvoistumisen taustalla.

Kun puolustetaan demokratiaa, puolustetaan etymologisestakin näkökulmasta kansanvaltaa: Nimitys demokratia koostuu nimittäin kahdesta kreikan sanasta. Ensimmäinen on kansaa tarkoittava dẽmos, jälkimmäinen verbi krateĩn, joka tarkoittaa hallitsemista.

Diktaattori puolestaan sanelee politiikan: Latinan verbi dicere tarkoittaa sanomista. Siitä on johdettu edelleen verbi dictare ’sanella’, johon puolestaan perustuu sana diktatuuri.

Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa. Diktatuurissa kansalle sanellaan. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa. Diktatuurissa kansalle sanellaan. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Palaa otsikoihin