Siirry sisältöön
Haku

Viikon vinkit 2018

8.1.2018 13.31

Presidentti istuu edessä ja johtaa

Muodostavatko tasavallan presidentti ja presidentti presidenttiparin?

Mistä tulee sana presidentti ja mitä eroa on nimikkeillä presidentti ja tasavallan presidentti? Valitaanko presidentti vaalissa vai vaaleissa? Kotuksen sivuilla on monia presidentti-sanaan liittyviä kirjoituksia.

Presidentti Urho Kekkonen kalastaa laiturilla. 1970-luku. Kuva: Suomen Metsästysmuseo.
Presidentti Urho Kekkonen kalastaa laiturilla. 1970-luku. Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Sana presidentti on muodostettu latinan istumista merkitsevästä verbistä sedere ja etuliitteestä prae‑, joka tarkoittaa ’edessä’. Presidentti siis istuu edessä ja johtaa.

Klaas Ruppel: Presidentti (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)


Puheenjohtaja-sanan tilalle on vaivihkaa leviämässä sana presidentti. Etenkin kansainvälisten järjestöjen ja kokousten puheenjohtajia näkee ja kuulee yhä useammin nimitettävän presidenteiksi, ilmeisesti englanninkielisen esikuvan vaikutuksesta. Useimmiten voitaisiin suomennoksena käyttää sanaa puheenjohtaja.

Raija Lehtinen: Presidentti vai puheenjohtaja (Kielikello, 1/1983)


Suomen kulloisenkin valtionjohtajan virallinen nimike on tasavallan presidentti. Kun tasavallan presidentti luopuu tehtävästään, hän saa käyttää arvonimeä presidentti. Presidenttejä voi siis olla useita, tasavallan presidenttejä vain yksi kerrallaan.

Tittelit: tasavallan presidentti (Kielitoimiston ohjepankki)


Tasavallan presidenttien uudenvuodenpuheiden kokoelmassa on kaikki tasavallan presidenttien pitämät uudenvuodenpuheet vuosilta 1935–2007. Ensimmäisen uudenvuodenpuheen piti tasavallan presidentti P. E. Svinhufvud 1.1.1935. Kokoelma koostuu lehtileikkeistä, konekirjoitusliuskoista, kirjojen sivuista, lehdistötiedotteista ja verkkoteksteistä.

Tasavallan presidenttien uudenvuodenpuheet 1935–2007


Erään lehden toimittaja moitti äskettäin palstallaan ajattelemattomia lehtimiehiä, jotka ”käyttävät toistuvasti väärin ilmaisua presidenttipari”. Toimittajan mukaan presidenttipari on yhtä kuin kaksi presidenttiä. Tämän asian todistajiksi kutsuttiin kirjoituksessa kortinpelaajat, jotka tietävät, että kunkkupari tarkoittaa kahta kuningasta. [– –]

Korttipelissä ajatellaan paria vain yhdeltä kannalta, mutta muuten sanalla on avarammat näkymät. Presidenttipari on aivan suomen kielen mukainen, ymmärrettävä ja hyvä sana.

Anneli Räikkälä: Presidenttipari (Kielikello, 1/1988)


Monikkomuodon valintaan sanassa presidentinvaalit vaikuttanee muiden monikollisten vaali-loppuisten sanojen malli. Monikon käyttöä tukee sekin, että presidentinvaaleissa on kaksi kierrosta, ellei kukaan ehdokkaista saa riittävästi ääniä jo ensimmäisessä vaalitoimituksessa.

Salli Kankaanpää: Vaali vai vaalit? (Kielikello 4/2011)


Kielitoimiston sanakirjassa on monia aiheeseen liittyviä sanoja, muun muassa seuraavat:

presidentti 1. tasavallan päämies, 2. eräiden tuomioistuinten puheenjohtaja, 3. kansainvälisen kokouksen t. järjestön puheenjohtaja

presidenttipeli presidentinvaaleja edeltävä poliittinen juonittelu

vaali us.mon. perinnäistavan, lain t. sopimuksen mukainen menettely, jolla yhteisö yhteisesti määrää jkn t. joitakuita (ehdokkaista) määrätehtävään t. -tehtäviin

vaalitentti vaaliehdokkaan t. puolueen edustajan julkinen haastattelu ennen vaaleja.

Kielitoimiston sanakirja

Teksti: Risto Uusikoski


Palaa otsikoihin