Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

13.8.2021 9.28

Onneksi on perjantai

Kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden päivä.

Perjantaihin liitetään toisinaan kielteisiä merkityksiä. Kristityille perjantai on Jeesuksen kuolinpäivä, pitkäperjantai. Perjantaina laiskat virkoo, tietää vanha kansa.

Erityisen onnetonta on, jos perjantai sattuu kolmannelletoista päivälle. Numero 13 on ollut jo muinaisilla babylonialaisilla harmonian rikkova alkuluku ”täydellisen” numero 12:n perässä. Historia tuntee monia juuri perjantaina kolmantenatoista päivänä sattuneita onnettomia tapauksia, esimerkiksi temppeliritarien tuhoamisen vuonna 1307 ja Saksan talouden romahtamisen mustana perjantaina vuonna 1927.

Mutta ei huolta! Kielentutkijan silmin perjantai onkin onnenpäivä. Perjantai-sanan alkuperä eli etymologia nimittäin ei anna ymmärtää, että kyseessä on jotenkin erityisen onneton päivä. Ehkäpä juuri päinvastoin!

Perjantain alkuosa viittaa skandinaavisen mytologian jumalattareen Friggiin, joka edusti kauneutta, rakkautta ja hedelmällisyyttä. Loppu vastaa skandinaavisten muotojen jälkiosia dagr, dagher ja dag, jotka tarkoittavat päivää.

Maailman onnellisin kansa uhmaa vanhoja uskomuksia kääntämällä ne nurinpäin. Tien ylittävä musta kissa tietääkin onnea, ja tikapuiden alta pitää kävellä, aina kun mahdollista! Peilin särkyminen lupaa ainakin seitsemän vuoden onnea! Olkoon siis kuun kolmanneksitoista päiväksi sattuva perjantai erityinen onnen päivä!

Perjantai. Kuva: Risto Uusikoski ja Vesa Heikkinen, Kotus.
Perjantain kahdet kasvot. Kuva: Risto Uusikoski ja Vesa Heikkinen.

Lähteet



Palaa otsikoihin