Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

9.9.2022 11.30

Elisabet II on kuollut

Kirjoituksia kuningattaresta, hallitsijoiden nimistä ja Britanniasta.

Britannian pitkäaikainen hallitsija, kuningatar Elisabet II on kuollut. Elisabetin 70-vuotisen valtakauden aikana ovat muuttuneet niin maailma kuin kielenhuollon suosituksetkin. Saarivaltion uusi hallitsija onkin täten Charles III eikä Kaarle III.

Elisabet II ja Charles III

Vanhan tavan mukaan eurooppalaisten hallitsijoiden nimet on suomalaistettu. Elizabeth II on siis ollut kotoisasti Elisabet II. Suomen kielen lautakunta kuitenkin suositti vuonna 2002, että tulevien eurooppalaisten hallitsijoiden nimiä ei enää suomalaisteta vaan niitä käytetään sellaisenaan.

Uusi kuningas on ottanut hallitsijanimekseen Charles III. Mahdollista olisi ollut valita myös jokin muu hallitsijan neljästä etunimestä Charles Philip Arthur George. Nykyisen suosituksen mukaan Charles on siis suomeksikin Charles, ei Kaarle

Hallitsijoiden nimien kotoistamiseen oli aikanaan luonnolliset syyt. Ruotsin vallan ja autonomian vuosisatoina yhteisen hallitsijan nimestä tuli yhteistä omaisuutta, jonka kansa muokkasi korvakuulolta kielensä mukaan. Muiden maiden hallitsijoiden nimet välittyivät suomen kieleen lähinnä ruotsin ja saksan kautta. Niinpä Ranskan Louis-nimisistä tuli meillä Ludvigeja, Espanjan Felipeistä Filipejä ja Englannin Jameseista lopulta Jaakkoja.

Kuningatar Elisabet II tervehtii NASA:n työntekijöitä Marylandissa Yhdysvalloissa vuonna 2007. Kuva: Bill Ingalls, NASA. Public domain.
Kuningatar Elisabet II tervehtii NASAn työntekijöitä Marylandissa Yhdysvalloissa vuonna 2007. Kuva: Bill Ingalls, NASA. Public domain.

Elisabet eli Liisa

Liisa on alkuaan raamatullinen nimi. Sen kantanimi Elisabet sisältää hepreankielisen lauseen ’Jumala on täydellisyys’ tai ’Jumala on valani’. Uudessa testamentissa Elisabet oli Johannes Kastajan äiti.

Elisabet on ollut tavallinen hallitsijanimenä monissa maissa (muun muassa Isossa-Britanniassa ja Venäjällä). Suomessa Elisabet-nimeä esiintyy yleisesti jo 1600-luvulla ja ensimmäisen etunimen rinnalla 1800-luvulla. Nimellä on monia variantteja: ”Elisabet-nimi voitiin kyllä antaa pikkutytölle – joko yksinään tai jonkun helposti lausuttavan nimen yhteydessä –, mutta niin hienoksi ei tämä voinut koskaan tulla, että olisi voinut käyttää nimeään alkuperäisessä muodossa.”

Buckinghamin palatsi. Kuva: Henna Leskelä, Kotus.
Buckinghamin palatsi aidan takaa. Kuva: Henna Leskelä, Kotus.

Isossa-Britanniassa surraan

Suomen kielen lautakunta antoi vuonna 1996 suosituksen, jonka mukaan saarivaltakunnasta voidaan käyttää yleiskielessä joko nimeä Britannia, Iso-Britannia tai Englanti. Kielikellossa on avattu näiden nimivaihtoehtojen historiaa.

Nimeä Iso-Britannia suositetaan taivuttamaan niin, että myös adjektiivi iso taipuu. Suruaikaa vietetään siis Isossa-Britanniassa.


Palaa otsikoihin