Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

25.9.2023 14.00

Digiturvaa näppituntumalta

Digiturvaviikolla tunnistetaan uhkia ja hallitaan sanoja.

Digitaalisella turvallisuudella eli digiturvalla pyritään varmistamaan, että digitaalinen toimintaympäristö on luotettava, turvallinen ja saatavilla. Näin digiturvaa kuvaa Digi- ja väestötietovirasto.

Syyskuun viimeisellä viikolla 25.–29.9.2023 vietetään digiturvaviikkoa. Viikon aikana tarjotaan käytännöllisiä vinkkejä uhkien tunnistamiseen ja riskien hallitsemiseeen.

Kotimaisten kielten keskus valitsi digiturvan kuukauden sanaksi lokakuussa 2020. Kotuksen mukaan digiturva eli digitaalinen turvallisuus tarkoittaa turvatoimia, jotka takaavat, että sähköisiin järjestelmiin tallennettuja tietoa käytetään asiallisesti ja sopimusten mukaisesti.

Digiturvaviikko 2023. Kuva: Digi- ja väestötietovirasto.
Digiturvaviikon 2023 mainos. Kuva: Digi- ja väestötietovirasto.

Digiä siellä, digiä täällä

Digitaalisuus näkyy monessa, myös sanastomme kehityksessä. Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Ilona Paajanen kirjoitti vuoden 2018 viimeisessä Kielikellossa, että Kotuksessa kartutettavaan nykysuomen sanatietokantaan on vuoden aikana kerätty ahkerasti tietotekniikkaan ja digitaalisuuteen liittyviä uusia sanoja. Kaikkiaan digimaailmaan liittyviä sanoja on vuoden aikana sanastettu eli poimittu kielenkäytösta yli 150.

Vuonna 2018 sanastettuja digimaailman sanoja ovat muun muassa somepöhinä ja älytyyny. Myös digi-alkuisia sanoja on kerätty paljon, sellaisia kuin digiahdistelu, digiosaaja ja digituki.

Kun haetaan digi-alkuisia sanoja Kielitoimiston sanakirjasta, saadaan lähes 40 osumaa. Sanoja ovat esimerkiksi digilehti, diginatiivi ja digitalisoida.

ESKO-tietokone valmistui vuonna 1960. Kuva: Aalto-yliopiston arkisto. CC BY 4.0.
Millähän mallilla digiturva oli vuonna 1960, kun ESKO-tietokone valmistui? Kuva: Aalto-yliopiston arkisto.

Digiä sormin ja varpain

Latinan digitus tarkoittaa sormea ja varvasta. Sana lainattiin englantiin, jossa sanaa digit alettiin ainakin jo 1400-luvulla käyttää latinan mukaisen merkityksen lisäksi myös sormin näytetyistä numeroista nollasta yhdeksään. Näin digi-historiaa valaisee Klaas Ruppel Kotuksen Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -palstalla. Lähteenä on Kalevi Koukkusen teos Atomi ja missi. Vierassanojen etymologinen sanakirja (WSOY, 1990).

Tietotekniikan kehityksen myötä englannin sana digital levisi eri kieliin ympäri maailmaa. Alkuperäinen sormeen viittaava merkitys on säilynyt esimerkiksi lääketieteessä sekä sormustinkukan ja siitä valmistettavan sydänlääkkeen digitalis-nimessä.

Digitalis, sormustinkukka. Kuva: Kirsti Aapala, Kotus.
Digitalis, sormustinkukka. Kuva: Kirsti Aapala, Kotus.

Palaa otsikoihin