Siirry sisältöön
Haku

Terävästi


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.


rss

10.11.2015 11.03
Terävästi-palsta

Millainen talo on asukastalo?

Kuka siellä asuu?

”Helsingin kaupunki jatkaa itse asukastalojensa pyörittämistä”, kirjoittaa Marja Salmela Helsingin Sanomissa 29.9. Olen nähnyt termiä asukastalo käytettävän muutaman kerran. Termillä tarkoitetaan nykyään ilmeisesti erilaisia kokoontumis- ja harrastetiloja, joissa järjestetään monenlaista toimintaa ja jotka on tarkoitettu alueen asukkaiden käyttöön.

Asukastalo tuo mieleeni omakotitalon, kerrostalon tai vaikka vanhustentalon, koska tällaisissa taloissa asuu asukkaita. Autotalli tai varasto sen sijaan eivät ole asukastaloja. Mielestäni termi on huono. Olisiko esimerkiksi kylätalo tähän tarkoitukseen parempi sana?

JUKKA PALMUNEN

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
10.11.2015 14.33
Hille
Onko tuo sitten vaan seurantalo?
11.11.2015 8.30
Laura Kataja
Talo ilman asukkaita
Tuossa on tainnut mennä analogiamuodostus vähän liian pitkälle. "Asukaspuisto" -nimisiä paikkoja on ainakin täällä Espoossa useampikin, leikkipuistoja joissa sitten on myös jonkinmoinen sisätila tarjolla, ja siellä sitten jonkinmoinen valvonta tiettyinä aikoina, jolloin se on auki -- jolloin leikkien lomassa voi käydä vaikka syömässä eväitään säältä suojassa tai leikkiäkin sisällä. Mahdollisesti myös lehtiä, kotitaulousneuvontaa ja sen sellaista.
Kun tällainen tila sitten onkin kerrostalon alakerrassa ilman sitä puistoa, niin tuloksena on "asukastila". No siitä sitten ei ole pitkää matkaa "asukastaloon" joka jo onkin harhaanjohtava.
16.11.2015 14.42
Erkki Lyytikäinen
Alussa oli kansalaistori
Muistan kun tällainen villitys syntyi. Ei siitä hirveän kauankaan ole, parikymmentä vuotta. Suunnittelijat markkinoivat silloin ilmiön ja nimityksen "kansalaistori". En ymmärtänyt silloin enkä ymmärrä nytkään, mitä tuo ilmaus tarkalleen ottaen merkitsee. Nythän näitä entiteettejä taitaa olla olemassakin. Mitä eroa on kansalaistorilla ja torilla? Torihan on juuri semmoinen tila, jonne syystä tai toisesta kokoontuu "kansalaisia" eli ihmisiä. Onko kansalaistori tarkoitettu nimenomaan kokoontumisiin, joissa kansalaisuus korostuu? Poliittisiin kokouksiin, mielenosoituksiin? Eikö kansalaistorilla voi esimerkiksi käydä kauppaa tai viettää muuten vain aikaa? Kunnes toisin todistetaan, sana on mielestäni täysin tarpeeton, byrokraattien työpöytäluomus. Kuten asukastalokin. Kuten "kansalaisyhteiskunta". Onhan näitä.