Siirry sisältöön
Haku

Terävästi


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.


rss

13.2.2018 9.55
Terävästi-palsta

Analoginen ja digitaalinen

Erikoisalan termit monessa käytössä.

Valtionarkiston tutkijasali 1910-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Valtionarkiston tutkijasali 1910-luvulla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Nykyään puhutaan paljon digitaalisuudesta. Termiä käytetään yleensä metaforisesti siten, että sillä tarkoitetaan yleisesti internetin kautta käytettäviä palveluita, aineistoja ja niin edelleen.

Olen huomannut, että monesti analoginen toimii digitaalisen vastakohtana myös tällaisessa metaforatyyppisessä käytössä. Puhutaan esimerkiksi analogisista kirjoista kun tarkoitetaan painettuja aineistoja sähkökirjojen vastakohtana. Tämä tuntuu oudolta. Arkistolaitoksessa on omaksuttu termi analoginen asiakirja, jolla nähtävästi tarkoitetaan perinteistä paperista asiakirjaa.

Analogisuus tarkoittaa tekniikassa signaalin välittämisen tapaa, vastakohtanaan digitaalinen signaali. Mielestäni tämä käyttötapa alkaa olla jo varsin kaukaa haettu. Olisi kiinnostavaa kuulla näkemyksiä.

Nimimerkki ”Analogia”

Kansallisarkiston (arkistolaitoksen) teksti

analoginen Kielitoimiston sanakirjassa

digitaalinen Kielitoimiston sanakirjassa

Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä: digitaalinen

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

11.6.2018 14.24
Niin se kieli kehittyy! Luulisi että tähän yhteyteen olisi kelvannut vielä vaikka termi "paperiasiakirja", koska niistä näyttää ainakin 97-prosenttisesti olevan kyse. Mutta kaiketi tämä sisältää myös esim. ääninauhat, videot ym., jolloin yleisempi termi "analoginen aineisto" onkin parempi.

Kansainvälisen ja englanninkielisen mallin mukaan tämä termi varmaan on valittu. Ja muutenkin on kai kyse tutusta ilmiöstä, jossa vanhalle käsitteelle on keksittävä uusi nimi erotukseksi uudesta tekniikasta (esim. puhelin -> lankapuhelin, posti -> paperiposti).

Mielestäni termi on hyvä - ei analogisuuden tarvitse rajoittua signaalin välittämiseen (on se tekniikassakin myös muussa käytössä) vaan se voi toimia yleisenä digitaalisuuden vastakohtana, kuten Kielitoimiston sanakirjassa on mainittukin.
15.6.2018 7.09
Siukki
Analoginen ja digitaalinen
Yritän saivarrellenkin ymmärtää, mitä tarkoittavat analoginen tietokone ja ditaalinen tietokone. Kummatkin ovat aikakausiensa laskukoneita. Edellinen on 1800-luvun ja jälkimmäinen 1900-luvun keksintö.
5.9.2018 12.29
Aineiston analogisuus
Alkanutta lumivyöryä ei liene mahdollista enää pysäyttää - valitettavasti. Uusi käsitehirviö on syntynyt ja sen kanssa täytyy vain sopeutua elämään. "Analoginen aineisto" on mitä ilmeisimmin sähköisen asioinnin ja tiedon tallentamisen sukupolven nokkela oivallus. Varmasti tietoverkkojen hakukonesovelukset ovat olleet suurena apuna etsittäessä vastakohtaa digitaaliselle tallenteelle.