Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

11.11.2014 9.59
Tarja Riitta Heinonen

Tarjolla tänään: Kielitoimiston sanakirja!

Enää ei tarvitse myydä ei-oota.

Olen ollut joskus kaupassa tiskin takana myymässä leipää, lihaa ja leikkeleitä. En onnekseni joutunut useinkaan myymään ei-oota. Myöhemmässä elämässäni sanakirjantoimittajana ei-oon tarjoaminen on kuitenkin tullut tutuksi.

Muun Kielitoimiston sanakirjaa koskevan palautteen seassa on aina silloin tällöin ollut vetoomuksia koko sanakirjan saamiseksi Kotuksen nettisivuille. Nyt voin ilokseni todeta, että tälläkin saralla vastaus ”valitettavasti ei-oo” on tällä päivämäärällä muuttunut muotoon ”tässä, olkaa hyvä”!

Tutkikaa, hutkikaa, halunne mukaan! Etsikää vaikkapa erilaisia kala-loppuisia sanoja! Hakekaa hauki! Löytyykö Hauki on kala?

***

Näin löytyvät kalat: Kirjoita hakuruutuun ”*kala” ja paina suurennuslasin kuvaa tai enter-näppäintä. Saat näkyviin 87 kala-loppuista sanaa.

Varsinaisten kalojen joukossa ui myös jokunen ruokala. Vain kala-sanan sisältäviä yhdyssanoja saa kirjoittamalla hakuruutuun ”kala”,valitsemalla hakutavan Tarkennettu haku ja siitä vaihtoehdon Etsi yhdyssanahakusanoista. Tulokseksi tulee 151 kala-alkuista tai -loppuista yhdyssanaa.

Näin löytyy hauki: Kirjoita hakuruutuun ”hauki” ja paina suurennuslasin kuvaa tai enter-näppäintä. Saat näkyviin sanakirjan hauki-sanaa koskevat tiedot kuten merkityksen, käyttöesimerkkejä ja taivutuskaavan. Kysymysmerkki ohjaa ohjeisiin ja kirjekuori palautelomakkeelle.

Kuvankaappaus Kielitoimiston sanakirjasta

Koululaisten suosikkihokema Hauki on kala ei ole jostakin syystä päässyt sanakirjaan, täytyypä lisätä seuraavaan päivitykseen. Toki tieto siitä, että hauki on petokala, on helposti löydettävissä.

Hokema Hauki on kala löytyisi, jos löytyisi, hakutavalla Tarkennettu haku, valitsemalla Etsi esimerkeistä ja kirjoittamalla hakuruutuun ”hauki JA kala”.

Ohjeet-valikossa esitellään lisää hakumahdollisuuksia.

TARJA RIITTA HEINONEN

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.

Kielitoimiston sanakirja verkossa

Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
11.11.2014 13.47
Ville E.
Puuttuvia sanoja
Viimeinkin! Tätä kutsuisin kulttuuriteoksi.

Asiasta toiseen: aivan kaikkea yleistä sanakirjasta ei vieläkään löydy. En tosin tähän hätään muista muita kuin verbin "buutata" (käynnistää tietokone tai käyttöjärjestelmä uudelleen).
11.11.2014 13.56
Tarja Heinonen
Buutata
Kiitos huomiosta! Buutata ansaitsee paikkansa seuraavassa päivityksessä.
11.11.2014 13.57
Antero
Kiitos
Kiitos kovasti. Kielitoimiston sanakirja on nyt siinä muodossa kuin pitääkin olla: kaikkien saatavissa.
11.11.2014 17.46
Vesa Linja-aho
Tämä on jotain niin siistiä
Tähän pistetyt verorahat tulevat moninkertaisena takaisin fiksuuntuneen kansan muodossa.
13.11.2014 20.21
Veronmaksaja
Jo maksettu
Suhteellisuudentajun säilyttämiseksi:

Ne verorahat, joilla tämä on tehty, on maksettu vuosikymmenten kuluessa. Suurin osa kustannuksistahan on ollut sanakirjan teossa, ei sen heittämisessä nettiin (joka lienee ollut aika yksinkertaista teknisesti, sopimuspuoli ei ehkä niinkään).

Sivistysmaissa on aikoja sitten pantu kielten yksikielisiä sanakirjoja nettiin: espanjan kielen akatemioiden sanakirja, Ranskan akatemian sanakirja, Ruotsin akatemian sanakirja (no hiukan kesken, mutta aloitettu monta vuotta sitten), Duden, Oxford...

Kyseessä on siis kansainvälisesti katsoen myöhäinen liike, mutta kansallisesti toki merkittävä. Toivottavasti ymmärretään, että tämä on hyvä alku, ei muuta. Milloin esimerkiksi sanakirja tulee vapaassa muodossa (esim. XML-datana) saataville? Entä kaksi kertaa laajempi Nykysuomen sanakirja, jolla on yhä paljon relevanssia?