Siirry sisältöön
Haku

Risto Uusikoski


Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.


20.8.2018 13.20
Risto Uusikoski

Tähtiä kuin Otavassa

Tuleeko tähdestä uutisoinnin kohde vai uutisoinnin kohteesta tähti?

Viihdeuutisissa ei ole näyttelijöitä, laulajia tai pelaajia. Ketä kiinnostaisi, laulajat laulaa ja pelaajat pelaa. Normityypit saavat tehdä, mitä haluavat, uutisissa on olemassa vain Game of Thrones -tähtiä, R&B-tähtiä ja NHL-tähtiä. Piirit voivat olla vaikka kuinka paikalliset: Leijona-tähdestä Mestis-tähteen ja Kummisetä-tähdestä Temptation Island -tähteen on lyhyt matka.

Olen tähti, Bond-tähti

Kielitoimiston sanakirja määrittelee tähden muun muassa kuuluisaksi, suosituksi (esiintyväksi) taiteilijaksi, urheilijaksi yms. Monesti tuntuu, että määritelmän voisi muuttaa tässä konteksissa relevantiksi, uutisoinnin kohteena olevaksi taiteilijaksi, urheilijaksi yms.

Tähti on kokenut yhtä kovan inflaation kuin hymiö. Yhtä lailla kuin pikaviestin päättäminen pisteeseen on nykyään kylmää käytöstä, on näyttelijän kutsuminen näyttelijäksi alentavaa. Varsinkin jos näyttelijä on mennyt kuolemaan. On selvä hierarkia. Kun Roger Moore kuoli, hän oli Roger Moore. Kun Lois Maxwell kuoli, hän oli Miss Moneypenny. Kun kuka tahansa Bond-elokuvassa puheroolin saanut – tai edes vähintään kahdessa kohtauksessa esiintynyt statisti – kuolee, hän on Bond-näyttelijä.

Toisessa suunnassa on painetta. Tähdestä tulee supertähti, megatähti ja maailmantähti. Kaikenlaisia suunnattomia kaasupalloja tähän maailmaan mahtuukin.

Kirkasta siis on, ja ilmiöön on tietenkin myös käytännöllinen syy: Avengers-tähti sopii paremmin klikkiotsikkoon kuin näyttelijän nimi. Ei minua silti kiinnosta.

Tuska-festivaalin päälavan yleisöä vuonna 2013. Kuva: Sakari Kiuru. Helsingin kaupunginmuseo.
Lavalla on jotakin tähdellistä. Tuska-festivaalin päälavan yleisöä vuonna 2013. Kuva: Sakari Kiuru. Helsingin kaupunginmuseo.

Tähti on uusi nolla

Tähdeksi tullaan tietenkin jo sillä kun jotain tähditetään, eli ollaan ylipäänsä jossain mukana. Itsehän tähditän tällä perusteella seutubussia numero 724, mutta en tekisi siitä numeroa.

Olisi siis hyvä miettiä statistien, kailottajien, divarijyrien ja kaikenlaisten koohottajien tunteita ja olla kutsumatta heitä tähdiksi liian kevein perustein. Se ei vaatisi muuta kuin tahtotilaa tarkistaa ko. näyttelijän, laulajan, urheilijan yms. ammattinimike sen sijaan että spämmäilisi tähteä.

Nimimerkillä ”Tähde: käytetystä aineserästä jäljelle jäänyt (pieni) osa; raaka-aineen muokkauksessa tms. syntynyt vähäarvoinen (hylky)tuote, jäte, jäännös”

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja