Siirry sisältöön
Haku

Risto Uusikoski


Risto Uusikoski. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.


20.4.2017 13.33
Risto Uusikoski

Ei millään pahalla

...mutta sä et ole vielä lukenut tätä blogia ;)

Ei millään pahalla on tehokas solvaus, koska sen voi tulkita vaikka millä tavalla pahalla. Maksimaalisesti, erittelemättömästi pahalla. Niin pahalla, etten edes kerro sulle. Sulla ei ole mitään käryä.

Ei millään pahalla, mutta toi takki ei yhtään sovi sulle.

Ilmauksen käyttäjälläkään ei tarvitse olla käryä. Kunhan loukkasin, on minulla syyni ja oikeuteni. Jos väkisin intät, voi mieleeni tulla yhtä jos toista. Niin ylimielistä ja laiskaa, että luulisi superrikollisten käyttävän tätä enemmän.

Ei millään pahalla, herra Bond, mutta jälkiäsi oli helppo seurata.

Ilmaus saa uhrin jo valmiiksi värisemään kiukusta, jolloin varsinainen solvaus resonoi entistä paremmin. Lyhyitä ja tylyjä sanoja seuraa nopea ja raskas tölväisy. Vasen koukku ja oikea suora.

Jos ilmauksen tarkoitus olisi millään tavalla selventää puhujan hyvää tarkoitusta – kuten sen todellisuudesta irtautunut laboratoriomääritelmä kuuluu – ei tuntuisi niin pahaenteiseltä jos joku kirjoittaa sen pikaviestimeen ja jää kaikessa rauhassa muotoilemaan loppuvirkettä. Voimme siis lähteä siitä, että kukaan ei aikuisten oikeesti kuvittele ilmauksen käyttäytyvän näin.

Suoraviivaisen raivostuttamisen lisäksi ilmauksella voidaan syödä ihmisiä sisältä myös hienovaraisemmin. Koska ei millään pahalla tarkoittaa nimenomaan pahalla, sen avulla voi tunkea rivien väliin kaikenlaisia piilomerkityksiä. Mahtavia uutisia kaikille sadistisille hirviöille!

Ei millään pahalla, mutta sulla on tossa joku roska, anna mä otan sen pois.

Ei millään pahalla, mutta en ehdi tänään lounaalle.

Mitä viattomamman kuuloinen lähtövirke, sitä kiduttavampaa kuulijalle, joka joutuu perkaamaan loukkausta huolellisesti. Mitä tässä nyt haluttiin töksäyttää? Jos et ehdi lounaalle niin sitten et ehdi! Sano suoraan, jos et halua nähdä mua! Vihaatko sä mua?

Ei millään pahalla, mutta sä nyt viet tän jotenkin päässäs liian pitkälle.

Pikaviestinkeskustelu. Kuvankaappaus: Risto Uusikoski, Kotus.
No niin, herra Bond. Katsotaanpa, kauanko pysyt järjissäsi!

Mind gamen voi viedä uudelle tasolle heittämällä perään hymiön. Sen sellaisen veemäisesti vinkkaavan ;) Tuon avulla voi sanoa mitä vain, ja vetää sen sitten takaisin. Johtuu varmaan siitä, että en siedä sua ihmisenä ;) Niin siis heitin läpällä, ks. hymiö.

On siis helppoa olla ihminen, joka antaa ymmärtää, mutta ei ymmärrä antaa selkeitä signaaleja. Yhteen virkkeeseen voi änkeä varmuuden vuoksi loukkauksia, pahoittelua, veikeää huumoria, suoria sivalluksia ja vaikka mitä; kun lopulta tietää, haluaako inhota vai sietää toista ihmistä, voi vetää takaisin, kieltää tai vahvistaa mitä tahansa.

Ei millään pahalla, mutta en ehdi tänään lounaalle ;)

Mother of all mindfucks?

Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

21.4.2017 6.49
Johanna
Ei millään pahalla
Samoin ajatuksin olen miettinyt ilmausta "En tietenkään tarkoita että xxx, mutta......."

(Sorry, olen niin vanha, että käytän vielä lainausmerkkejä. Milloin ne jäivät pois?)
21.4.2017 8.54
Lasse Nuotio
Ottomaisen ovela sanonta
Jos nimittäin muistat takavuosien rotanmyrkkymainoksen, jossa Kivivuoren Otto eikun Kauko Helovirta toteaa, että ei millään pahalla, mutta jos on rottia...
25.4.2017 15.57
Minna Pyhälahti
En haluaisi nipottaa, mutta...
Näinpä! Näiden ilmausten läheisiä sukulaisia:

1) En haluaisi nipottaa, mutta… (tulkitse: tämän jälkeen voin olla niin nipo kuin ikinä vain haluan)

2) En halua kuulostaa ilkeältä, mutta… (tulkitse: aikomukseni on olla nimenomaan ilkeä)

3) Taidat vain olla väsynyt / loman tarpeessa… (tulkitse: pillastut pikkuasiasta)

https://www.kotus.fi/nyt/kotus-blogi/minna_pyhalahti?17245_m=18640&17245_o=20
28.4.2017 0.51
Mutku
”Mutta” on kiva sana
”Mutta” on sana, joka kumoaa sitä edeltävän osan virkkeestä. Jos sitä käytetään (vanhojen sääntöjen vastaisesti) virkkeen alussa, se kumoaa vähintään edeltävän virkkeen.

Kumoaminen ei aina ole aivan suoranaista. Joskus ”mutta” tarkoittaa vain ’edellä sanottu on ehkä totta, mutta ei sillä nyt ole väliä’.