Siirry sisältöön
Haku

Nimien viemää


Nimien viemää -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Nimien viemää -blogia kirjoittavat erisnimiin hurahtaneet Kotuksen asiantuntijat. Blogissa pohditaan nimiä ja niihin liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista. Aiheena ovat kaikenlaiset nimet paikan- ja henkilönnimistä viranomaisten ja yritysten nimiin.


rss

10.12.2020 9.56
Ulla Onkamo

Ohjeita ja oivalluksia aivoriihessä

Mitä kuuluu Hyvän nimistön oppaalle?

Kerroimme Ajankohtaista nimistä -palstalla syyskuussa 2019, että Kotimaisten kielten keskuksessa on alettu koostaa Hyvän nimistön opasta. Tavoitteena on sähköinen, kaikkien vapaasti luettavissa oleva julkaisu, joka sisältää ohjeita julkishallinnon nimiä suunnitteleville ja nimistä päättäville.

Hyvän nimistön oppaaseen on suunniteltu kolme pääosiota: hallinnollisten alueiden ja liikennepaikkojen nimet, kaava- ja osoitenimet sekä organisaatioiden nimet, kuten virastojen, yksiköiden, palveluiden ja hankkeiden nimet. Perustelin tarvetta oppaalle ja esittelin sen suunniteltua sisältöä Hyvää virkakieltä -palstan kirjoituksessani Hyvän nimistön opas avuksi hallinnon työntekijöille.

Muut työt ovat verottaneet ja verottavat resursseja siinä määrin, että opas valmistuu näillä näkymin aikaisintaan vuonna 2022. Kirjoittamista jatketaan kuitenkin säännöllisesti myös ensi vuonna. Tässä blogitekstissä esittelen lyhyesti, mitä tähän mennessä on saatu aikaan.

Jotakin uutta… 

Koronakeväällä peruuntuneet tapahtumat ja poikkeuksellisen tilanteen aiheuttama alkuhämmennys antoivat aikaa uusien ohjeiden kirjoittamiselle. Uusia ohjeitakaan ei toki nyhjäistä tyhjästä, vaan niiden tärkeimpinä lähteinä käytetään nimistönhuollon asiantuntijoiden artikkeleita, kannanottoja ja nimineuvonnassa annettuja vastauksia.

Keväällä työpöydällä olivat muun muassa oppilaitosten ja organisaatioyksiköiden nimiä koskevat ohjeet: Mikä määrää oppilaitoksen nimen kielen? Millaista tietoa nimi voi parhaimmillaan välittää kohteestaan? Kirjoitetaanko osaston nimi pienellä vai isolla alkukirjaimella? Entä miksi alaorganisaation nimessä on syytä olla kohdetta kuvaava sana, kuten yksikkö tai osasto?

Oppaassa kerrotaan myös, miten lait säätelevät nimenantoa, ja kootaan yhteenveto julkishallinnon nimiä koskevista eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuista. Ratkaisut toimivat tärkeinä ennakkotapauksina nimipäätöksiä tekeville viranomaisille. Osiota täydennettiin viimeksi lokakuussa, kun oikeusasiamies linjasi, että valtioneuvoston julkisten hankkeiden nimissä on käytettävä kansalliskieliä.

Julkaisusta tulee kaksikielinen, joten rinnan suomenkielisten tekstien kanssa on koostettu ruotsinkielisiä ohjeita. Suomen- ja ruotsinkielisten ohjeiden ei aina ole tarkoituksenmukaista vastata toisiaan sana sanalta, mutta niiden työstäminen yhtä aikaa on hyödyllistä: ruotsinkielisen tekstin kautta on tullut esiin myös suomenkieliseen tekstiin tarvittavia täsmennyksiä tai havainnollisempia muotoiluehdotuksia.

 … ja jotakin vanhaa − entistä ehompana!

Aiemmin nimistönsuunnittelun ohjeita on kirjoitettu erityisesti kaava- ja osoitenimistä, joita tavallisesti suunnittelevat kunnissa teknisen toimialan koulutuksen saaneet henkilöt. Ohjeita esimerkiksi saarten osoitenimien muodostamisesta ja tieverkon rakenteen huomioimisesta on julkaistu kielenhuollon tiedotuslehdessä Kielikellossa ja Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla.

Syksyllä 2020 olemassa olevia ohjeita on päivitetty ja yhdenmukaistettu nimistönhuoltajien yhteisissä tekstikokouksissa. Kun monta päätä on lyöty yhteen samaan aivoriiheen, on moni vaikeasti selitettävä asia saatu taklattua ymmärrettävämmäksi. Onpa huomattu jopa eräs ohjeistuksen yksityiskohta, joka ei sopinut kyseiseen kontekstiin lainkaan! Tekstikokoukset jatkuvat säännöllisesti myös vuonna 2021, jolloin ohjeluonnoksia kommentoivat nimistönhuollon asiantuntijoiden lisäksi myös kielenhuollon ja virkakielen asiantuntijat.

Vinkkejä oppaan tekijöille?

Hankkeen tavoitteena on ajantasainen ja päivitettävä, julkishallinnon työntekijöitä parhaalla mahdollisella tavalla palveleva ohjekokonaisuus. Siksi meille voi edelleen lähettää toiveita oppaan sisällöstä. Mistä aiheista ohjeistus erityisesti olisi tarpeen tai millaisia nimiin liittyviä ongelmia organisaatioissa on viime aikoina tullut ilmi? Toiveita ja havaintoja voi lähettää sähköpostitse opashankkeen projektipäällikölle Ulla Onkamolle osoitteeseen ulla.onkamo[ät]kotus.fi.

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei puheenvuoroja