Siirry sisältöön
Haku

Minna Pyhälahti


Minna Pyhälahti. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Minna Pyhälahti rakastaa uudissanoja ja työskentelee Kielitoimiston sanakirjan päätoimittajana. Aiemmassa elämässään hän oli kielenhuoltaja ja kouluttaja.


rss

9.1.2017 10.34
Minna Pyhälahti

Sahasää ja mää

Uuden sanakirjatoimittajan pikakatsaus lähivuosien sanoihin ja tapahtumiin.

Vaihdoin vuodenvaihteessa työtä Kotimaisten kielten keskuksen sisällä, kielenhuollon kouluttajasta Kielitoimiston sanakirjan toimittajaksi. Sanat täyttävät nyt elämäni, jos näin dramaattinen ilmaus sallitaan!

Eräs Kielitoimiston sanakirjan tekemiseen liittyvä työ on kerätä uudissanoja. Kieleemme tulee jatkuvasti uusia sanoja, kun tulee uusia ilmiöitäkin.

Lisäksi vanhoille sanoille voi tulla uusia käyttötapoja. Esimerkiksi eeppisen merkitys oli aiemmin vain ’epiikkaan kuuluva, kertova’, mutta nykyään rinnalla on tyyliltään arkinen merkitys ’valtava, suunnaton, mahtava, järisyttävä, loistava, upea’. Imuroida-verbiä taas käytetään nykyisin myös merkityksessä ’ladata verkosta ohjelmia omaan tietokoneeseen’.

Sanat kertovat paljon ajastaan. Kotimaisten kielten keskuksessa poimitaan sanatietokannasta kuukausittain yksi ajankohtainen sana, joka on ollut laajasti käytössä siinä kuussa. Tietokanta on laaja: esimerkiksi vuonna 2015 kerättiin vajaat 7 000 uutta tai muuten ajankohtaista sanaa.

Kuukauden sana on valittu vuodesta 2011 lähtien. Kun aiempien vuosien ja kuukausien sanoja selailee, tulee mieleen monta ilmiötä ja tilannetta vuosien varrelta. Tässä pikakatsaus lähivuosien sanoihin ja tapahtumiin:

  1. Sahasää vuodelta 2011: Sana esiintyi tiedotusvälineissä viittaamassa säähän, joka vaihteli kovien pakkasten ja suojasään välillä tiheästi. Samasta ilmiöstä on käytetty myös ilmausta jojosää.
  2. Talkoistaminen vuodelta 2012: Kyse on erilaisten digitaalisten aineistojen kartuttamisesta, hankkeiden ideoimisesta ja yleisön osallistumisesta tuotekehittelyyn. Sen rinnalla käytetään joukkoistamista, ja molemmat sanat elävät aktiivisina edelleen.
  3. Tietovuotaja vuodelta 2013: Tuolloin seurattiin tietovuotaja Edward Snowdenin tapausta. Snowden oli tuonut julkisuuteen arkaluonteisia seikkoja Yhdysvaltain ja Ison-Britannian verkkovakoilusta. Tietovuotajien toiminta jakaa mielipiteitä: toisaalta heitä syytetään vakoilusta ja ulkosuhteiden vaarantamisesta, toisaalta heitä kiitetään eettisesti arveluttavien toimien paljastamisesta.
  4. Pakotejuusto vuodelta 2014: Pakote-alkuiset sanat vyöryivät suomen kieleen, kun Ukrainan kriisin ratkaisua yritettiin edistää taloudellisten pakotteiden avulla, jotka länsi asetti Venäjälle. Venäjän vastapakotteet näkyivät Suomessa meijerituotteiden vientikieltona; osa tuotteista päädyttiinkin myymään edullisesti Suomessa. Pakotejuustosta käytettiin myös nimityksiä Venäjä-juusto ja Putin-juusto.
  5. Iskävartalo vuodelta 2015: Vuosi toi uudeksi ihanteeksi iskä- tai isävartalon, engl. dad  bod(y). Tuolloin pyykkilautavatsaa vaativien ulkonäköpaineiden vastapainona käytiin keskustelua, jonka mukaan miehellä sai mielellään olla vähän vatsaakin.
  6. Nyrkkitervehdys vuoden 2016 maaliskuulta: Uusi hallitus hyväksyi työmarkkinajärjestöjen pusertaman yhteiskuntasopimusesityksen. Ministerit Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Jari Lindström juhlivat saavutusta nyrkkitervehdyksin (engl. fist bump).
  7. Brexit vuoden 2016 kesäkuulta: enemmistö Britannian kansasta äänesti valtion EU-eron eli brexitin (tai Brexitin) puolesta.

Kuten tästä nopeasti näemme, osa sanoista jää elämään ja päätyy ehkä joskus sanakirjaankin. Osa taas sinnittelee tietoisuudessamme vain hetken.

Joskus Kuukauden sanaksi valitaan sana, jonka merkitys on vanhastaan tuttu mutta laajenee myöhemmin:

Lokakuussa Kallion kirkossa Helsingissä alkoivat soida kirkonkellot. Normaalisti saattokelloja soitetaan, kun vainaja siunauksen jälkeen kannetaan ulos kirkosta. Nyt ei kuitenkaan ollut kyse yksittäisistä hautajaisista, vaan päivittäisestä noin kahden viikon tapahtumasta.

Kallion seurakunnan kirkkoherra halusi muistuttaa siitä, että Syyriassa ja erityisesti Aleppossa ovat käynnissä jatkuvat hautajaiset. Saattokelloja soitettiin lopulta sadoissa seurakunnissa Yhdysvaltoja, Australiaa ja Etelä-Afrikkaa myöten. Saatto- ja surukellojen ohella alettiin puhua Aleppon kelloista.

Toivotaan rauhan ja rakkauden täyteisiä sanoja vuodelle 2017!

Kuukauden sanojen arkisto
Kuukauden sanat 2015
Kuukauden sanat 2016

Vuoden sanat 2016

Ingressiä muokattu 26.1.2017.

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja