Kapulat kielestä -blogia kirjoittavat Kotuksen virkakielen asiantuntijat. Aiheet kumpuavat julkishallinnon kielenkäytöstä, teksteistä, viestinnästä ja tekstien tuottamisen prosesseista. Nostamme esiin hyviä esimerkkejä kielen ja tekstien selkeyttämisestä ja esitämme ratkaisuja hankaliin tapauksiin. Esittelemme myös hyvän virkakielen koulutuksia, seminaareja ja konferensseja. Blogipalstan kommenttikentässä voitte jakaa meille ajatuksianne ja kokemuksianne.
”Heräsi innostus tekstien parantamiseen”
Kotus tarjoaa ilmaisia verkkokursseja tekstien ja nimien selkeyttämiseen.
Hyvä virkakieli
-verkkokurssipakettimme sisältää kuusi kurssia, joista neljä on jo julkaistu. Toimiva
hallinto on kielestä kiinni -kurssin tavoitteena on herättää kävijät
ajattelemaan julkishallinnon kieltä ja kielenkäyttöä uudella tavalla, ja
saamamme palautteen perusteella olemme siinä onnistuneet:
– Esimerkit ovat toimivia ja selkeän kielen hyötyjen
osoittaminen on vakuuttavaa. Sen pohtiminen, miten kirjoittamisen ulkoinen
todellisuus vaikuttaa teksteihin, herättää näkemään tekstit uudella tavalla.
– Hyvä, selkeästi toteutettu kokonaisuus. Tekstit olivat sujuvia ja miellyttäviä lukea. Heräsi innostus tekstien parantamiseen.
Johto ensin, työntekijät sitten
Toimiva hallinto on kielestä kiinni
-kurssi ja toukokuussa julkaistu Uudista työtä, paranna tekstejä -kurssi
on ensi sijassa tarkoitettu julkishallinnon organisaatioiden johdolle ja
työntekijöille. Tekstein tehtävään työhön voi yksittäisen työntekijän olla
hankalaa panostaa, jos organisaation johdossa ei huomata toimivien tekstien
merkitystä ja hyötyjä. Tähän tarttuu myös yksi kurssipalautteen antajista:
– Olen aivan innoissani tästä kurssista, ja aion suorittaa kaikki osat. Toivon, että tämän kurssin suorittaisivat myös esimiehet, – – koska heillä on eri alan koulutus eikä heillä näin ollen ole työkaluja eritellä kielen ja viestinnän ilmiöitä.
Töiden organisoinnista vastaa virastoissa useimmiten johto, ja juuri työn organisointiin paneudutaan Uudista työtä, paranna tekstejä -kurssilla: miten työtä voi järjestää niin, että hyviä tekstejä olisi mahdollisimman helppoa ja tehokasta tehdä. Virkakieli paranee harjoittelemalla, mutta ennen kaikkea pitää parantaa onnistumisen mahdollisuuksia. Siksi suosittelemme, että organisaatioiden johto suorittaisi kurssit ensin ja järjestäisi sitten työntekijöille aikaa ja mahdollisuuden suorittaa kurssit esimerkiksi tiimeissä tai pienryhmissä.
”Olisin kaivannut enemmän esimerkkejä hyvästä kirjoittamisesta”
Palautteissa kurssille toivottiin enemmän konkreettisia esimerkkejä virkakielen selkeyttämisestä. Hyvä virkakieli -pakettiimme kuuluu myös kursseja, joissa tartutaan käytännön kirjoittamisen pulmiin. Selkeytä lauseita ja virkkeitä -kurssin tavoitteena on havahduttaa huomaamaan tekstien monimutkaiset rakenteet. Kurssilla annetaan vinkkejä ja esimerkkejä hallinnon teksteille tyypillisten rakenteiden selkeyttämiseen.
Syksyllä julkaistaan kurssi toimivan tekstin kirjoittamisesta, ja siinä perehdytään tekstin kirjoittamisen koko prosessiin suunnittelusta viimeistelyyn. Kurssilla havainnollistetaan ja harjoitellaan esimerkkien avulla muun muassa sitä, miten tunnistaa ja asettaa tekstin tavoitteet, miten asiat on hyvä tekstissä esittää, miten otsikoida teksti selkeästi ja houkuttelevasti ja miten hyödyntää esim. luetelmia.
Virkakieli ei ole ymmärrettävää ilman toimivia nimiä. Syksyllä julkaistaan myös kurssi julkishallinnon nimistä. Kurssi antaa konkreettisia esimerkkejä hyvistä hallinnon nimistä ja niiden muodostamisesta. Kurssista hyötyvät kaikki, jotka työssään suunnittelevat organisaatioiden, hankkeiden ja palvelujen nimiä tai päättävät niistä.
”Mycket välgjord och smidig att utföra!”
Ruotsiksi kirjoittaviakaan emme ole unohtaneet. Klarspråk – Skriv bättre myndighetstexter -kurssilla perehdytään siihen, miten kirjoitetaan asiallisia, selkeitä ja ymmärrettäviä tekstejä ruotsiksi. Kurssi on tarkoitettu niille, jotka kirjoittavat ja kääntävät ruotsinkielisiä tekstejä. Ja vaikka kurssi ei olekaan ruotsin peruskurssi, sen avulla voi ruotsiksi kirjoittamisen taitojaan harjoitella sellainenkin, joka harvemmin kirjoittaa työssään ruotsiksi.
Klarspråk-kurssi julkaistiin
toukokuussa, ja sekin on ehtinyt jo saada hyvää palautetta:
– Väldigt stilig presentation och föreläsning! Bra med både muntlig och skriftlig undervisning!
Blogi on
julkaistu lyhennettynä Kuntamarkkinoiden verkkosivullamme, ja se ilmestyy
syksyn aikana lyhennettynä myös Kuntalehdessä. Esittelemme hyvän virkakielen verkkokurssipakettia Kuntamarkkinoiden tietoiskuissamme keskiviikkona 15. syyskuuta klo 10–10.20 ja 16. syyskuuta klo 11.30–11.50.
Linkkejä
Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele