Siirry sisältöön
Haku

Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.
Vieraana suomessa -blogin kirjoittajia. Kuva: Sasa Tkalcan.

Kirjoittajat opiskelivat blogia kirjoittaessaan suomen kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa. Miltä suomen kieli vaikuttaa, kun sitä havainnoivat suomea toisena kielenä käyttävät opiskelijat? Kirjoitukset ovat opiskelijoiden henkilökohtaisia keskustelunavauksia eivätkä edusta Kotuksen virallista kantaa.

Kuvassa Vieraana suomessa -palstan kirjoittajia. Takana vasemmalta oikealle: Madalina Frunza, Alina Laine, Jan-Niklas Tolles, Svetlana Korshunova. Edessä vasemmalta oikealle: Ekaterina Pikelner, Laura Grewe, Milla Mutanen, Jekaterina Bigotskaja. Kuva: Sasa Tkalcan.


Vieraana suomessa

4.5.2016 11.10

Kieli yhteiskunnan peilinä

Vieraana suomessa: Anna Loginova

Grexit, sipilöidä ja hotspot.

Uuden vuoden alussa kaikkialla on tapana tehdä yhteenveto menneen vuoden tapahtumista ja ilmiöistä. Näin tehtiin myös Kotimaisten kielten keskuksessa poimimalla viime vuonna syntyneitä sanoja jokavuotiseen sanalistaan ja julkaisemalla se nimellä Sanapoimintoja vuodelta 2015.

Viime vuoden sanallinen sato olikin runsas. Listaa katsoessani huomasin, että sanat voi jakaa eri teemoihin, joista suomalaiset luultavasti olivat kiinnostuneita vuoden 2015 aikana. Jako teemoihin vaikuttaa loogiselta: listalla on eniten niitä sanoja, jotka liittyvät puhutuimpiin aiheisiin.

Ei ole siis mikään yllätys, että huomattava osa uusista ja muuten ajankohtaisista sanoista kuuluu politiikan piiriin – siitähän on aina puhuttavaa.  Politiikkaan liittyviä sanoja ovat esimerkiksi Grexit (sanoista Greece ja exit), sipilöidä ja englannin kielestä suoraan lainattu hotspot. Jokainen viittaa ajankohtaiseen aiheeseen: Kreikan mahdolliseen irtautumiseen eurosta, pääministeri Juha Sipilän hallitukseen ja turvapaikanhakijoita koskevaan kriisiin.

Kieleen syntyvät sanat paljastavat paljon siitä, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita ja mitkä asiat huolestuttavat heitä. Voidaan myös mennä syvemmälle ja päätellä, ettei vuosi 2015 ollut poliittisesti helpoin.

Tässä asiassa olen valmis hieman joustamaan kielentutkijan periaatteistani. Toivon, että seuraavana vuonna Sanapoimintoja-lista supistuu ainakin politiikan kohdalla.

 ANNA LOGINOVA

Kirjoittajan äidinkieli on venäjä. Hän on muuttanut Suomeen vuonna 2007, jolloin oli 13-vuotias eikä puhunut yhtään suomea. Yhdeksän vuoden jälkeen kirjoittaja on edelleenkin kiinnostunut suomen kielen oppimisesta.

Sanapoimintoja vuodelta 2015


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

9.5.2016 17.27
Aku
Viime vuonna syntyneitä?
Ihmettelin kovasti, kun sanaa ”hotspot” luonnehdittiin viime vuonna syntyneeksi. Tosin
”Sanapoimintoja vuodelta 2015” luonnehtii sisältöään väljemmin: siihen on poimittu ”vajaat seitsemäntuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa”.

Ajankohtaiseksi hotspot-sanaa voi toki sanoa siksi, että julkisuudessa sitä käytettiin uudessa merkityksessä: ”EU:n piirissä käytetty järjestelykeskuksen nimitys”. Mutta sellainen merkitys on varmaankin selvästi harvinaisempi kuin tietotekninen merkitys ’alue tai paikka, jossa langaton lähiverkko on käytettävissä’ (lainatakseni Tekniikan termitalkoiden määritelmää vuodelta 2007).

Tässä tapauksessa sanan uusiokäyttö tuskin niinkään ilmaisee, ”mistä ihmiset ovat kiinnostuneita ja mitkä asiat huolestuttavat heitä”. Pikemminkin se kertoo siitä, mistä poliitikot ja virkamiehet kirjoittavat ja puhuvat – ja siitä, että suomalaiset toimittajat eivät yritäkään ilmaista asiaa selvällä suomella.

Myös ”Grexit” ja ”sipilöidä” kertovat enemmänkin poliitikkojen ja toimittajien tavasta puhua. Toki ne omalla tavallaan liittyvät sellaisiin asioihin, jotka myös kiinnostavat yleisöä. Ne kuitenkin tekevät asioiden sisällön vaikeammaksi hahmottaa. ”Grexit” on EU-jargonia, ”sipilöidä” on lähinnä poliittinen leimasana.

”Sanapoimintoja vuodelta 2015” on toki kiinnostava kooste, vaikka siinä ei olekaan kovin kriittistä otetta ja analyysia. Kiinnostavaa tulee olemaan myös tällaisen listan katseleminen vuonna 2025 tai 2035. Erittäin todennäköisesti suurin osa uusista sanoista ja fraaseista jää päiväperhosiksi.