Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

5.2.2013 10.05
Vesa Heikkinen

Muilutus, jörniminen ja ritoloiden ottaminen

Joskus henkilönnimestä tulee yleisnimi.

Nimimerkki ”I L” ehdotti aihetta. Hän on miettinyt, kuinka paljon suomen kielessä on yleisnimiä, jotka ovat syntyneet erisnimistä, erityisesti henkilöiden nimistä. Nimimerkille tulevat heti mieleen muilutus, jörniminen ja ritoloiden ottaminen.

Muilutus ilmeisesti liittyy 1930-lukuun ja lapualaisiin Muilun veljeksiin. Ritoloiden ottamisen taustalla on juoksijasuuruus Ville Ritola. Mutta onko jörnimisellä jotain tekemistä Jörn Donnerin kanssa?

Niin, tässäpä olisi hyvä mahdollisuus pieneen talkoiluun. Millaisia nimiä ja taustoja tulee mieleen?

Palaa otsikoihin | 29 puheenvuoroa

5.2.2013 11.25
Sanna Vehviläinen
Hyssälöinti? (Liisa Hyssälä)
5.2.2013 15.13
Entä ketä H. Moilasta voi kiittää tai syyttää, kun on ihan hoomoilasena?
5.2.2013 16.40
Pekkaset?
5.2.2013 16.43
Päivi P
Pekkarointi=kotiin päin vetäminen (politiikassa).

5.2.2013 16.51
Topiax
Jyrängit
Aikoinaan monella työpaikalla kutsuttiin valokopioita jyrängeiksi.
5.2.2013 17.00
Tantas
Pekkarointia voi harrastaa politiikassa kuka tahansa ja sitä voi jossain määrin harrastaa myös politiikan ulkopuolella
5.2.2013 17.31
Tantas
Pekkaroinnin lisäksi elvistely tulee mieleen
5.2.2013 17.37
Jukka Ukkola
Väyrystely. pekkarointi
5.2.2013 17.39
Kalle
Aura-juusto
Varsinkin pikaruokamaailmassa kaikkien sinihomejuustojen yleisnimeksi on muodostunut aurajuusto, vaikka Aura-juusto onkin Valion tuotemerkki. Aurajuustokermaperunat, aurajuustorullakebab jne. Kokemuksesta voin sanoa, että lähes poikkeuksetta annoksessa tarjottava sinihomejuusto on jotain muuta kuin Aura-juustoa.
5.2.2013 17.57
Venla
Tehdä konoset = oksentaa (kilpakävelijä Valentin Konosen mukaan).
5.2.2013 18.05
Takalo
Oi mitä jeesustelua :)

Kuka olikaan alkuperäinen Tero Esko?
5.2.2013 18.22
ukko Savosta
Onhan noita
pekkarointi < M. Pekkarinen, väyrystely < P. Väyrynen, de-stalinisointi < J. Stalin. Stalinisoinnilla sen sijaan harvemmin elvistellään.

Sorsiminen sen sijaan lienee muuta lähtöä eikä johdu sukunimestä Sorsa.
5.2.2013 19.12
sama ukko
näin naapurissa
Putinisatsija (путинизация, < V. Putin) näyttää ainakin googlehaun perusteella kuuluvan nykyvenäjän sanavarastoon.
5.2.2013 19.14
M.L.
Mitenkäs se Ketola, joka ei tuntenut Jeesusta?
5.2.2013 22.37
Marsu
Kävipä ohrasesti, kun homma levisi kuin jokisen eväät.
6.2.2013 7.59
Laura Kataja
Erisnimiä
No, "karpeloinnista" puhuttiin myös tässä tekijänoikeuslain yhteydessä (tuolloine n kulttuuriministeri Tanja Karpela).

Siten vähän toisenlaisina tulevat mieleen ne Leppäsen tai Jokisen eväät jotka levisivät, Turusen pyssy joka oli täysi, ja se "ite Erkki" joka sekään ei ota kaikesta selvää. Ja entäpäs "malli Cajander"?
6.2.2013 9.38
GG
Vakavasti
Mikähän ”talkoiden” tavoite on? Yleensä tällaista pohdiskelua harrastetaan vähän omituisen väen kapakkakeskustelussa, joka onneksi unohtuu kun filmi katkeaa, ja sitten voidaankin toisena iltana aloittaa alusta.

Mutta tuodakseni asiaan vakavan näkökulman:

Yksi esimerkki on George Gallupin sukunimi, jota virheellisesti käytetään milloin minkäkinlaisten kyselyjen – tällaistenkin! – nimityksenä. Kotus näyttää jopa siunaavan virheellisen käytännön, sillä Suomen kielen perussanakirjassa on ”gallup” tarkoittamassa mielipidetutkimuksia.

Kyseessä on kuitenkin rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttö yleisnimenä on siis virheellistä ja epäasiallista, joissakin tilanteissa jopa rikollista.
6.2.2013 11.01
Vesa Heikkinen
Kiitos hyvistä huomioista!

GG:lle, talkoiden tavoite on kai yleensä se, että tehdään jotain hyvää yhdessä. Nyt pyritään keräämään esimerkkejä blogimerkinnässä puheena olevasta ilmiöstä. Tämähän voi jopa innostaa jotakuta asian perinpohjaisempaankin tutkimiseen. Tietoa ja tietoisuutta tässä tietysti pyritään kartuttamaan.
6.2.2013 11.03
Erkki (eka)
Urkit
Urkit eli verkkarit, verryttelypuku. Kekkonen oli urheilumiehiä. (Monot Monosen kenkätehtaan mukaan, eikös?)
6.2.2013 17.17
Eija-Riitta Grönros
Gallup
GG:lle kiitos huomautuksesta gallup-sanan rekisteröinnistä. Näin tosiaan näyttää olevan, vaikka tavaramerkkiä ei ilmeisesti kovin aktiivisesti valvota. Asia on myös vähän mutkikas: silloin kun mainittu Suomen kielen perussanakirja ilmestyi 1990, nimeä ei ollut rekisteröity. Patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkkitietokannan mukaan rekisteröinti on tapahtunut 1992 (merkin haltija TNS GALLUP OY, Espoo). Perussanakirja ei ole myöskään ensimmäinen sanakirja, jossa sana on ollut, vaan gallup esiintyy jo Nykysuomen sanakirjassa (viimeisen osan lopussa olevissa täydennyksissä, vuodelta 1961). Samoin se on esiintynyt vierassanakirjoissa, niin Otavan kuin WSOY:n julkaisemissa.
Sanakirjan tekijöiden on vaikea tulla edes ajatelleeksi, että jokin vuosikymmeniä sanakirjoissa ollut sana onkin ehkä myöhemmin rekisteröity. (Usein voitaisiin myös kysyä, voiko tai saako sellaisia edes rekisteröidä.)

Sitä mukaa kuin tavaramerkkejä tulee tietoon, pyrimme joko poistamaan sanan sanakirjasta tai huomauttamaan, että on kyse tavaramerkistä (kuten esim. kännykkä ja kestopuu). Asiat ovat kuitenkin usein aika monimutkaisia. Gallupin osaltakin jää miettimään, mitä oikeastaan on rekisteröity: onko kyse enemmän yhtiön nimestä kuin sanasta. Esimerkiksi TNS Gallupin verkkosivuilla ei puhuta gallupien (tai Gallupien) tekemisestä, vaan kyselytutkimuksista, markkinointitutkimuksista ym. - ehkä juuri siksi, että "gallup" on vakiintunut yleiskieleen ja usein paljon "kevyemmän luokan" kyselyihin kuin varsinaisiin tutkimuksiin (vrt. "katugallup", "tein pientä gallupia asiasta" jne.). Sana on myös synnyttänyt johdoksia (gallupoida) ja uusia käsitteitä (gallupdemokratia).
6.2.2013 20.59
LG_Ita
- auervaara
- boikottelu
- pastörointi
- mesmerismi
- paparazzointi
- galvanointi/galvanisaatio
7.2.2013 9.23
Laura Kataja
Erisnimiä...
Väyrysten ottaminen myös merkityksessä "nukkua yön yli, miettiä asiaa jonkin aikaa", "virtanen" merkityksessä AIV-rehu, MacGyver (jotenkin sinne päin kirjoitettuna tai äännettynä) teknisestä kikkailusta.

"taistolaiset" aatesuunnan nimeä (jos nyt noita lasketaan, X:n kannattajat saadaan melkein mistä tahansa tunnetusta poliitikosta).

7.2.2013 10.33
Erkki (eka)
Lollot
Näyttelijä Gina Lollobrigidalla oli huomiota herättävät lollot.
7.2.2013 13.47
MM
Luonnontieteissä harva se yksikkö on nimetty keksijän mukaan: celsiusaste, Fahrenheit, kelvin, ampeeri, newton, pascal, becquerel, sievert, Richterin asteikko.
Nämä eivät kuitenkaan ole sitä hauskaa ja innovatiivista kielenkäyttöä, mitä erisnimistä muovatut yleisnimet parhaimmillaan ovat.
Esimerkiksi tietynlaiset viikset ovat hitlerit, kaiken korjaava ihmeteippi on jeesusteippiä tai jesseä ja talvisodassa sinkoilivat Molotovin cocktailit.
Erisnimiä tuntuisi olevan myös monissa yhdyssanoissa, kuten helppoheikki, juoppolalli, kassialma, kellokalle, lakupekka. Mistähän muuten tulee poliisiauton nimitys maija?
7.2.2013 14.28
utelias akka
Sauramointi
Nuoruudessani- nopin 50 vuotta sitten - jäi kiinni hyväntekeväisyysrahojen kavalluksesta, en muista oliko MLL:ssa, SPR:ssä vai missä suuressa järjestössä, nainen nimeltä (Karin?) Sauramo. ainakin silloin puhuttiin yleisesti kavalluksen merkityksessä sauramoinnista.
8.2.2013 2.24
Off Topic
Musta maija...
tulee Irlannin Black Mariasta, mahdollisesti jonkun toisen kielen kautta. Maija tunnetaan monissa kielissä, esiintynyt ensimmäisen kerran poliisiajoneuvon nimityksenä 1800-luvun puolivälissä. Alkuperä epäselvä, vaikka selityksiä tietysti löytyy.
8.2.2013 19.09
romppanen
Vaikka tässä nyt varmaan oli kyse lähinnä suomalaisten henkilöiden nimistä, niin lisätään muutama vierasperäinen sivistyssana, joista ei välttämättä tule mieleen että kyse alunperin on henkilönnimestä:

- röntgen
- frisbee
- jacuzzi
- siluetti

Ja sitten vielä suomalaisia naisnimiä, joista on tullut myös yleissanoja:

- lotta
- vappu
- allit

11.2.2013 11.02
Erkki (eka)
Onhan näitä...
– yrjö
– urpo
– tahvo
– uuno
– pipsa
– jorma
– aimo jortikka
27.2.2013 2.09
Careliano
maijahan on
korttipelistä! Mustamaija!
Ja tuo poliisiauto oli ennen musta tai ainakin hyvin tumma, olisikohan tummansininen, joten mustamaija-ilmaus on suora viitaus tuohon ei-haluttuun patarouvaan. Kuka nyt maijan kyytiin haluaisi?