Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

17.6.2011 20.48

Lause hallitusohjelmassa

Virka- ja säädöskielen ymmärrettävyydestä toitottaneen ensireaktio: ilo!

Löysin uuden hallituksen ohjelmasta lauseen, jonka kaltaisen toivoinkin sieltä löytäväni. Sivulla 78 se seisoo:

"Laaditaan toimintaohjelma lainsäädännön, viranomaisviestinnän ja asioinnin kielen kehittämiseksi."

Aina voisi tietysti saada enemmänkin, mutta tämä on hyvä alku. Uskon, että tämä antaa meille virka- ja säädöskielen parantamisesta kiinnostuneille ja sitä työksemme miettiville uusia mahdollisuuksia. Ennen muuta lause antaa mahdollisuuden siihen, että kansalaiset saavat tulevaisuudessa luettavakseen entistä ymmärrettävämpiä tekstejä ja osakseen entistä parempaa palvelua.

***

Ks. Kotuksen tätä aihetta koskeva vaatimus. Ks. myös puolueiden näkemykset asiasta Kotuksen kyselyn perusteella.

Monia muitakin kiinnostavia kieliasioita ohjelmassa on. Niihin palataan Kotus-blogissa ns. näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Pysykää kanavalla!

Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa

18.6.2011 8.34
P.M.
Loistavaa! Pihtiputaan mummu iloitsee!
20.6.2011 9.44
Ulla Tiililä
Toimintaohjelmaa tekemään!
Tämä oli hieno juttu ja itse asiasssa hallitusohjelmaan kirjattiin täsmälleen se, mitä esitimme! Jonkinlaisesta toimintaohjelmasta on välttämätöntä aloittaa, koska moniulotteista asiaa on suunniteltava: virkakieltä parannetaan koulutuksen avulla, parantamalla kirjoittamisen edellytyksiä (kuten tietojärjestelmiä) ja luomalla uusia toimintapoja ja verkostoja, kenties toimielimiäkin (kuten säädöskielen lautakunta) (ks. esim. Kielikelloa 1/2011 hyvästä hallinnosta). Onneksi emme lähde tyhjästä, sillä Kotuksessa on jo vuosien ajan haettu nimenomaan ratkaisuja kielen kehittämiseksi. Eri hankkeista on tietoa uusituilla virkakielisivuilla, ja lisää tietoa on tulossa.
20.6.2011 21.11
Hyvä idea! Asetetaan lautakunta pohtimaan virkakielen parantamisen edellytyksiä sekä laatimaan toimintaohjelma Kotuksen jo vuosia kielen kehittämiseksi hakemien ns. ratkaisujen täytäntöönpanemiseksi!
21.6.2011 9.36
Ulla Tiililä
Kun on kysymys koko valtakunnan eritasoisista asioista ja toimenpiteistä, on välttämätöntä hahmottaa, koordinoida ja kirjata, mitä tehdään: mitä missäkin tehdään ja kuka tekee. Me kotuslaisethan emme voi tehdä tätä yksin. Tässä tapauksessa on tarvetta esimerkiksi vaikuttaa yhtä hyvin ammatilliseen kuin yliopistolliseenkin koulutukseen tai siihen, miten tietojärjestelmiä kehitetään. Miten sellaista voisi tehdä ilman jonkinlaista suunnitelmallisuutta? Kotuksessa on hyvin pienin voimavaroin tehty työtä jo vuosikausia, mutta kourallinen ihmisiä ei pysty vaikuttamaan koko maan asioihin: hallitusohjelman kautta toivotaan muutosta tähän. Virkakieli ei nimittäin parane sillä, että kieltä ja kielenkäyttäjiä vain moititaan. Se ei liioin parane sillä, että ihmisiä kehotetaan kirjoittamaan paremmin. Jos se olisi niin yksinkertaista, ongelmia ei luultavasti olisi.
21.6.2011 12.49
Timo Savolainen
Hallitusohjelmasta
Hyvä, että kieliasiakin on päässyt hallitusohjelmaan (ilmankos neuvottelut venähtivätkin :) ! ) Itse hallitusohjelmahan on kielellisesti hauska kuten HS:n pääkirjoitussivun kolumnissa tänään irvaillaan. - Ja uusi viestintäministerikin kertoi aamu-TV:ssä kuinka vastaantulevat asiat ovat 1) haastavia, 2) haastavia, ja 3) haastavia...
21.6.2011 13.25
Virkahenkilö
Mitä tuo kielitietoisuuteen herättely oikein on? Millä menetelmin sitten virkahenkilöitä ja erityisesti johtavia virkahenkilöitä vastedes herätetään kielitietoisuuteen? Olemme virkahenkilöiksi päästäksemme saaneet jo koulussa opetusta ja korkeakouluissa pätevää koulutusta kieli- ja viestintäasioissa ja lisää työssämme, jota teemme pääasiassa erilaisten tekstien ympäröiminä. Olemme ammattikielemme ja myös siinä vaikuttavien tekstien asiantuntijoita.
21.6.2011 13.56
Ja tietysti on muistettava, että vaikka on tarvetta vaikuttaa käytäntöhin, se ei vielä yksin riitä muutoksen aikaansaamiseksi. Ja on ilmoja pidellyt.
14.7.2011 3.56
samooja
virkamiehelle
Oppi on ehkä ollut (useimmille) tarjolla, mutta kertaamatta ja selkeyden vaatimusta painottamatta ei se pitkälle tässä asiassa vie - eikä ole vienytkään.
Yhdysvalloissa, jonka käytäntöjä hieman tunnen, osataan virkamiestekstit tehdä aika selkeiksi asiakaspalvelutilanteissa (tai siis lomakkeentäytöt yms). Suomella on matkaa. Toisaalta voisi ehkä miettiä myös joidenkin säännöstöjen yksinkertaistamista ihan vaan senkin vuoksi ettei sen virkamiehen tarvitse useampaan kertaan lisätietoja kysellä kun homma tulisi asiakkeelle kerralla läpikotaisin selväksi!