Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

17.6.2013 12.35
Vesa Heikkinen

Juurikin, säärintama ja alkoholiriippuvainen

Muoti-ilmaukset mietityttävät. Matti Rauvala ehdotti aiheita.

Matti Rauvala Sinetästä on kiinnittänyt huomiota kolmeen muoti-ilmaukseen. Alla hänen ajatuksiaan.

***

Mieleeni putkahti muodissa oleva juurikin-toteamus. Juurikin niin, juurikin näin. On jotenkin ärsyttävää, ei kai väärin suoranaisesti, vaikka juuri niin hyvin riittäisikin.

Entäs säärintama? Korvani hyväksyisi esimerkiksi ukkosrintaman ja vaikkapa myrskyrintamankin, mutta säärintama – mikä se semmoinen on? Alue, jolla on säätä. Tai ehkäpä kaksikin säätä taistelemassa keskenään?

Vielä alkoholiriippuvainen. Kukahan oikeastaan oikeasti voi olla riippuvainen alkoholista? Sokeritautinen kyllä voi olla riippuvainen insuliinilääkityksestä, mutta ei juoppo ole alkoholista riippuvainen, vaikka sitä jatkuvasti joisikin. Pikemminkin hänen menestymisensä alkaa olla riippuvainen siitä, lopettaako hän alkoholin juomisen tykkänään.

Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

17.6.2013 21.13
Riippuu mistä roikkuu
Huume- ja alkoholiriippuvuus ovat vakavia riippuvuuden lajeja. Monen menestys on varmasti riippuvainen siitä, miten pahaksi riippuvuus kehittyy. Päihderiippuvuudessa ei kuitenkaan ole kyse riippuvaisuudesta!

Ja juuri niin: Juurikin-sanan viljely on ärsyttävää. Toden totta! Aivan!


18.6.2013 13.58
Sanna
Nimenomaan!
Minulla on ollut myös suuria vaikeuksia kestää "juurikinia", joka rehottaa kaikkialla! Kiitos asian esille tuomisesta! :-) Haluaisin juuria juurikinin kokonaan lähiympäristöstäni!

18.6.2013 14.08
Kofeinisti
Jo kahvinjuonnin lopettamisesta tulee päänsärkyä
"Säärintama" on meteorologiaan kuuluva termi, ei varsinainen muotisana, kuten "haastava". "Säärintama" voi olla esim. kylmä rintama tai lämmin rintama(http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4%C3%A4rintama).

Alkoholin kulutustilastojen valossa ilmeisen moni on vähintään psyykkisesti riippuvainen alkoholista. Ei kai kukaan järkevä ihminen muuten kumoaisi vuodessa kymmentä litraa puhdasta alkoholia kurkustaan alas? Kyllä viina on koukuttava aine siinä missä esim. nikotiini ja kofeiinikin.

19.6.2013 9.28
Antti
Juurikin säärintama
Juurikin säärintama on ihan normaali termi. http://yle.fi/uutiset/saarintama/5334490
8.7.2013 15.18
Marja J
okei okei okei okei
Mistä ihmeestä puhekieleen on tullut tämä okei-sanan runsas käyttö? Sanaa käytetään hyvin monessa merkityksessä ja se korvaa monta muuta eri tyyppistä sanontaa. Sanan käyttöön puhekielessä liittyy vielä tietyntyyppinen ääntäminen, sanaa venytetään ja painotetaan tietyllä tavalla. Vähitellen tämä okei okei okei on alkanut kyllä ärsyttää. Onkohan joku muu myös huomannut saman ilmiön?
9.7.2013 18.17
Kielimies
Epämukavuusalueella
"Okei" sanotaan nykyään ennen kaikkea merkityksessä 'hyvä on', 'kieltämättä', 'täytyy myöntää', 'vaikka', 'siitä huolimatta'. Eli esim.: "Okei, se oli hyvä peli, mutta muuten joukkueen kausi on mennyt penkin alle". Anglismi mikä anglismi.

Samalla tavalla "mukavuusalueen" jalkoihin on jäänyt monta hyvää sanontaa. Nykyään "mennään oman mukavuusalueen ulkopuolelle", kun ennen esim. "tehtiin hammasta purren", "ylitettiin itsensä", "venyttiin yli omien rajojensa", "voitettiin pelkonsa" tai yksinkertaisesti "venyttiin" johonkin suoritukseen.

Merkille pantavaa on se, että muodikkaan anglismin yletön pituus ei ainakaan ilmauksessa "mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle" näytä estävän sen leviämistä. Yleensä puhekielessä pyritään taloudellisuuteen, mutta joissakin tapauksissa anglistisen mallin vetovoima lienee vastustamaton.

Okei, kieli kehittyy - mutta samalla köyhtyykin...