Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.
Juurikin, säärintama ja alkoholiriippuvainen
Matti Rauvala Sinetästä on kiinnittänyt huomiota kolmeen muoti-ilmaukseen. Alla hänen ajatuksiaan.
***
Mieleeni putkahti muodissa oleva juurikin-toteamus. Juurikin niin, juurikin näin. On jotenkin ärsyttävää, ei kai väärin suoranaisesti, vaikka juuri niin hyvin riittäisikin.
Entäs säärintama? Korvani hyväksyisi esimerkiksi ukkosrintaman ja vaikkapa myrskyrintamankin, mutta säärintama – mikä se semmoinen on? Alue, jolla on säätä. Tai ehkäpä kaksikin säätä taistelemassa keskenään?
Vielä alkoholiriippuvainen. Kukahan oikeastaan oikeasti voi olla riippuvainen alkoholista? Sokeritautinen kyllä voi olla riippuvainen insuliinilääkityksestä, mutta ei juoppo ole alkoholista riippuvainen, vaikka sitä jatkuvasti joisikin. Pikemminkin hänen menestymisensä alkaa olla riippuvainen siitä, lopettaako hän alkoholin juomisen tykkänään.
Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa
Ja juuri niin: Juurikin-sanan viljely on ärsyttävää. Toden totta! Aivan!
Alkoholin kulutustilastojen valossa ilmeisen moni on vähintään psyykkisesti riippuvainen alkoholista. Ei kai kukaan järkevä ihminen muuten kumoaisi vuodessa kymmentä litraa puhdasta alkoholia kurkustaan alas? Kyllä viina on koukuttava aine siinä missä esim. nikotiini ja kofeiinikin.
Samalla tavalla "mukavuusalueen" jalkoihin on jäänyt monta hyvää sanontaa. Nykyään "mennään oman mukavuusalueen ulkopuolelle", kun ennen esim. "tehtiin hammasta purren", "ylitettiin itsensä", "venyttiin yli omien rajojensa", "voitettiin pelkonsa" tai yksinkertaisesti "venyttiin" johonkin suoritukseen.
Merkille pantavaa on se, että muodikkaan anglismin yletön pituus ei ainakaan ilmauksessa "mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle" näytä estävän sen leviämistä. Yleensä puhekielessä pyritään taloudellisuuteen, mutta joissakin tapauksissa anglistisen mallin vetovoima lienee vastustamaton.
Okei, kieli kehittyy - mutta samalla köyhtyykin...