Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

19.3.2014 13.24
Vesa Heikkinen

Uusi uljas valtioneuvostonvirasto

Kapulaa, ei ketterää?

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kirjoittaa blogissaan, että ajassa elävän valtionhallinnon tulee olla ketterä ja kansalaislähtöinen. Miten tähän mahtavaan tavoitteiseen päästään? Sarkomaan mukaan siten, että muodostetaan kahdestatoista erillisestä ministeriöstä yksi ”valtioneuvostonvirasto”.

Ajatus on kaunis ja ehkä kannatettavakin. Erityisesti ketteryys ja kansalaislähtöisyys kuulostavat hyvältä. Mutta kieli, jolla ajatus ulkoistetaan, ei ole kovin ketterää; pahimmillaan se on kapulaista.

Sarkomaa käyttää blogissaan sellaisia ilmauksia kuin ”ministeriöiden rajapinnoilla olevat kysymykset”, ”ministeriöiden liiallinen erillisyys, siiloutuminen ja keskeisten prosessien pirstaleisuus”, ”kokonaisvaltainen yhteistyöskentely ja strateginen johtamisote” ja niin edelleen. Hyvin valtioneuvostonvirastomaista!

Teksti on varmasti selvää pässinlihaa kaikille asiaan vihkiytyneille. Mutta ketterimmätkin taviskansalaiset putoavat kärryiltä. Ja huutavat tienposkesta, että pitäkää virastonne.

Sari Sarkomaa kirjoitus ”Kahdestatoista ministeriöstä yksi valtioneuvostonvirasto” Iltalehden blogissa 22.3.2014

Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

21.3.2014 11.31
Jaakko P
Arkikieli on rautalangan vääntöä
"Kapulakielen" tekemisessä "asiakaslähtöiseksi" keskeinen ongelma on minusta se, että kapulakieli on usein - toisin kuin luullaan - tiivistä ja ytimekästä. Luontevalla arkikielellä ja esimerkkejä käyttämällä asia tulee kyllä selvemmäksi, mutta silloin tarvitaan enemmän sanoja.

Sarkomaa voisi tietysti vääntää rautalangasta ja kirjoittaa, että "jotkut asiat kuuluvat useammalle ministeriölle, esim XX kuuluu sekä sisäministeriölle että oikeusministeriölle. Tällöin asiaa pitää käsitellä ensin esim. sisäministeriössä ja sitten selittää oikeusministeriön työntekijöille mitä on jo tehty, ja ne tekevät saman uudestaan mutta eri tavalla, jonka jälkeen asiasta raportoidaan takaisin sisäministeriöön, joka perehtyy oikeusministeriön työskentelyyn. Kahvia kuluu, palkka juoksee ja veronmaksajat köyhtyvät eikä itse asiasta tule lasta eikä soteuudistusta" jne. On suuri kiusaus kuitata koko asia sanoilla "rajapinta" ja "pirstaleisuus". Pitempi on kuitenkin parempi jos se tekee asian selväksi sille, jota se kiinnostaa.
10.4.2014 15.50
Ama
Brave new

Nyt tarkkana. Se on "uljas uusi" eikä "uusi uljas".