Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

28.2.2012 16.05

Murresanakirja sähköistyy

Suomen murteiden sanakirja nyt verkossa!

Tämä on ilon päivä meille sanakirjojen ja internetin ystäville. Suomen murteiden sanakirjan ensimmäinen sähköinen osa on nyt totta. Sanakirjaa pääsee selailemaan osoitteessa http://kaino.kotus.fi/sms.

Aluksi sanakirjasta on verkossa aakkosväli kuskyntsöttää. Uusia artikkeleita (sanasta kyntsöttää eteenpäin) julkaistaan vuosittain tuhansia. Jo painettuna ilmestynyt aakkosväli akurvottaa julkaistaan sekin vähitellen verkkoversiona.

Lisätietoja: http://www.kotus.fi/?3039_m=9501&s=2132

Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa

2.3.2012 11.00
Murtamaton
Ihan kiva, mutta uutinen liioittelee
On kiva, että murteiden sanakirjaa on ruvettu laittamaan nettiin, eikä sitä nykymaailmassa oikein muuten kannattaisi julkaistakaan. Ja aika tyylikkäästi on toteutettu. Lyhenteiden tai koodien paljous on raskasta (”Eniten tietoja VarP-Y Sat HämP-E, vähemmän VarE PohE Kes”) mutta ilmeisesti välttämätöntä asian laadun takia.

Mutta uutinen on kyllä melkoisen yliampuva: otsikkona ”Suomen murteiden sanakirja verkossa”, vaikka todellisuusessa mukana on vain hyvin pieni osa, sanasta ”kus” sanaan ”kyntsöttää”. Blogiviestin otsikko ”Murresanakirja sähköistyy” on paljon totuudenmukaisempi.
2.3.2012 13.28
Erkki (eka)
Hyvää saa liioitellakin
Kuten nimimerkki Murtamaton toteaa, blogin uutinen on ”kiva” eikä murresanakirjaa nykymaailmassa muuten kannattaisi julkaistakaan kuin netissä.

Olin parhaassa työiässä, kun murresanakirjaa aikoinaan tarjottiin tilattavaksi painetussa muodossa sitä mukaa kuin se valmistuisi. Harkitsin tilaamista, mutta suunnitellusta aikataulusta päättelin, ettei takeita hengissä olemisestani ehkä olisi siinä vaiheessa, kun teos olisi valmis.

Ajattelin, että perikunta saisi riesakseen raskaan teossarjan, jolla ei heille olisi käyttöä ja jonka antikvaarinen arvokin olisi vähäinen. Mutta näin asioilla on taipumus järjestyä, kuten tämä sähköinen hanke osaltaan todistaa: tieto löytyy tarvittaessa netistä, mutta ympäristö ei suotta kuormitu raskaalla paperimassalla.
2.3.2012 15.08
Pauliina Peltokorpi
Sanakirjaa verkossa
Sanakirjaa on tosiaan verkossa vasta pieni osa, viitisen tuhatta hakusanaa kuitenkin. Tarkoitus on julkaista uusia osia vuosittain.

Kaikenlaista sieltä kuitenkin löytyy jo nyt. Voi käydä katsomassa vaikkapa Kurikan esimerkit, jotka kuuluvat julkaistuun aakkosväliin. Noista esimerkeistä löytyy sitten tietenkin muutakin sanastoa.

"Pitää vissihin vihastua kun nenän alustaa kutkuttaa." Kurikka

Jos jokin tietty sana kiinnostaa, joka ei kuulu julkaistuun aakkosväliin, voi kokeilla, sattuisiko se esiintymään jossakin esimerkkilauseessa, kuten tuo "vissiin" löytyy kutkuttaa-artikkelista.

Esimerkeistä voi etsiä tarkennetun haun kautta. Tosin esimerkeistä haettaessa täytyy osata hakea sanaa muussa(kin) kuin perusmuodossaan.
5.3.2012 7.16
Laura Kataja
Haku esimerkeistä?
(lähinnä Pauliina Peltokorvelle, joka asiasta mainitsi): jos esimerkeissä olevia sanamuotoja voi krran hakea, niin toimiiko myös osasanahaku? Niin että esimerkiksi vant* löytäisi vanttuut, ovatpa missä muodossa hyvänsä (sille ei tietenkään voi mitään että löytäisivät sitten kaiken muunkin sananalkuisen).
5.3.2012 10.44
Pauliina Peltokorpi
Vanthuita löytyy
Osahaku toimii kyllä. Kun haet tarkennetulla haulla vant*, saat 22 osumaa, näkyvissä ovat ne artikkelit, joissa kyseinen sanajono esiintyy. Sitten vain klikkailemaan auki artikkeleja. Lyhyistä artikkeleista sanajono löytyy yhdellä vilkaisulla, pitempien artikkelien kohdalla kannattaa käyttää yleistä "etsi"-komentoa (Ctrl + F).