Siirry sisältöön
Haku

Vesa Heikkinen


Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Vesa Heikkinen. Kuva: Sonja Holopainen.

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja.


rss

26.9.2009 8.20

Kysymys vaatimuksena

Näinä vaalirahaskandaalin kamalina päivinä moni mielipide ja vaatimus on puettu kysymyksen kaapuun.

Aamun Hesarissa esitetään kymmenen kysymystä Yhdysvalloista kotimaahan palaavalle pääministerille. Kysymys on kätevä tapa ilmaista epäsuorasti olettamus, mielipide, vetoomus, vaatimus tms.:

"Aiotteko palauttaa saamanne tukirahat Nuorisosäätiölle?" > Olette saanut tukirahoja Nuorisosäätiöltä. Ne pitäisi palauttaa.

"Miksi ette myönnä virheitänne?" > Olette tehnyt virheitä, myöntäkää ne.

"Voiko pääministeri valehdella ilman, että siitä seuraa mitään?" > Olette valehdellut pääministerinä, siitä pitäisi seurata jotain.

"Eikö moraalilla ole mitään merkitystä politiikassa?" > Moraalillla pitäisi olla paljonkin merkitystä politiikassa, mutta ilmeisesti sillä ei teidän mielestänne ole tai ainakaan ette ole toiminut moraalisesti.

"Eroatteko?" > On aiheellista pohtia eroamista. Teidän pitäisi varmaankin erota (yleistä moraaliakian ajatellen). Erotkaa!

Näin siis Hesarin kotimaan uutissivulla. Erovaatimus ei varmaankaan ole lehden virallinen linja; muutenhan se esitettäisiin suoraan ja vieläpä pääkirjoituksessa?

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

27.9.2009 12.37
Jukka Laajarinne
Aloin tässä miettiä... Onko sellaisia kysymyksiä ensinkään olemassa, jotka eivät jollakin tavalla olisi vaatimuksia?
28.9.2009 11.12
Andrew
O wind, if winter comes, can spring be far behind?
28.9.2009 11.20
Vesa Heikkinen
Kysymisessä on se kiinnostava puoli, että useimmiten kysyjä odottaa joltakulta vastausta (jos ei muilta niin itseltään). Näin siis kysyminen olisi perusluonteeltaan vaativaa ja velvoittavaa.

Monesti kai ajatellaan, että kysyminen on juuri tiedon hankkimisen tapa: kysyvä ei tieltä/tiedolta eksy. Erikseen ovat ns. retoriset kysymykset, ks. esim. http://kaino.kotus.fi/cgi-bin/julk1/termit.cgi?h_id=rCHDECGGB
Kysymyslauseiden metka monikäyttöisyys on tietysti pantu merkille myös kieliopillisessa tutkimuksessa. Ks. esim.
http://kaino.kotus.fi/cgi-bin/julk1/termit.cgi?h_id=kBCGGAEIH