Terhi Ainiala
Hennat hiiltyivät
Oma nimi on juhlan arvoinen! Ja nimipäivää kannattaa juhlia. Mutta entäs jos nimipäivä vaihtuu, vaikka nimi ei?
Hennat viettivät nimipäiviään tammikuun 20. päivänä, aina tähän vuoteen asti. Almanakkaan nimi oli otettu vuonna 1950. Vuoden 2010 nimipäiväuudistuksessa Hennan nimipäivää kuitenkin siirrettiin päivää aiemmaksi, tammikuun 19. päiväksi. Nyt Henna juhlii nimppareitaan samana päivänä Heikin kanssa. Tämä on luontevaa, sillä nyt kaikki Henrik-nimeen pohjautuvat nimet ovat samalla päivällä. Piispa Henrikin muistopäivää on sitä paitsi juhlittu jo 1600-luvulta lähtien juuri 19.1.
Nimipäiviä ei hevin siirretä. Joskus sellaiseen ratkaisuun kuitenkin joudutaan, kun uusia nimiä otetaan nimipäiväkalenteriin ja vanhoja palautetaan. Tällä kertaa aiemmin kalenterissa ollut Sebastian otettiin takaisin kalenteriin ja palautettiin periaatteiden mukaisesti entiselle päivälleen, tammikuun 20. päiväksi. 20.1 on myös Pyhän Sebastianin perinteinen muistopäivä. Samalla suomalainen ja suomenruotsalainen kalenteri saatiin sekä Sebastianin että Henrik-nimien kanssa yhdenmukaiseksi.
Hennat eivät suostuneetkaan aikaistamaan nimppareitaan päivällä. Almanakkatoimistoon tuli kymmeniä viestejä kimpaantuneilta Hennoilta, jotka vaativat aiempaan käytäntöön palaamista. Joku harkitsi jo nimipäivien juhlimisen lopettamista. Toisen mielestä uudistus pilasi nimipäiväpirskeet. Moni koki, että omia kansalaisoikeuksia oli loukattu, kun nimipäivää oli lupaa kysymättä siirretty. Joku uhkasi jopa oikeusasiamiehen puoleen kääntymisellä.
Oma nimi on monelle keskeinen oman minuuden ja identiteetin rakennuspuuna. Tämä tunne välittyy myös tässä nimipäiväkeskustelussa. Mitä mieltä te olette? Väheneekö oman nimen ja nimipäivän arvo, jos nimipäivä siirtyy?
Ja muuten, nimipäiväuudistus hermostutti Hennojen lisäksi ainakin yhden Heikin. Hän ei halunnut akkoja samalle nimipäivälle ja uhkasi vaihtaa nimensä Juhoksi.
Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa
Tuo Heikki joutaa kyllä minusta puheidensa perusteella mainiosti Juhoksi. Tai vaikka Urpoksi.