Siirry sisältöön
Haku

Terhi Ainiala

21.12.2011 16.54

Rajattomia joululauluja

Joulukonsertissa ehtii miettiä nimiäkin.

Eilisiltana astelin joulutunnelmaan Finlandia-talossa, lauluyhtye Rajattoman joulukonsertissa. Ilta oli hieno, herkkä ja myös hilpeä. Upeasti soivat laulajien äänet!

Lauluyhtyeen nimi on Rajaton. Aika usein olen kuitenkin kuullut puhuttavan Rajattomista. Viimeksi eilen kertoi jumppakaveri ostaneensa Rajattomien joululevyn. 

Nimi on kuitenkin yksilöllinen. Yhtyeessä on viisi jäsentä, ja yhdessä he muodostavat yhtyeen. Monikollisuus tunkeutuu siitä huolimatta toisinaan yksiköllisten yhtyeiden nimiin. Nuoruusvuosina otti aika lailla päähän, kun joku puhui Eppu Normaaleista.

Muistatteko, lukijat, muita vastaavia tapauksia?

Tämä on viimeinen blogimerkintäni kotuslaisena. Nyt alkaa joululoma, ja tammikuun alusta olen Helsingin yliopiston palveluksessa. Haikeaa on Kotuksesta lähteä, kun olen täällä liki koko ikäni ollut. Toisaalta uudet haasteet odottavat edessä.

Kotuksen ja yliopiston välinen raja on onneksi vähäinen. Ehkä jopa rajaton on uusi yhteistyön maailma. 


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa

21.12.2011 21.21
Topiax
Pikkujoulusta tullut monta?
Jos Rajattomasta on tullut Rajattomat, niin ainakin minun kielikorvaani särähtää se, että nykyjään hyvin moni puhuu "pikkujouluista" vaikka tarkoittaa yhtä ainoaa tilaisuutta, siis pikkujoulua.

Mistä alkaen ja mistä syystä pikkujoulusta on ruvettu puhumaan monikollisena tapahtumana?
22.12.2011 2.40
Eero Heino
Yhtä monikkoa
Pikkujoulu on ajan saatossa ehkä muuntunut monikkoon, koska sitä Suomessa juhlii lähes jokainen, monet jopa moneen kertaan.

Monikossa puhutaan usein myös ristiäisestä, syntymäpäivästä, päättäjäisestä, harjoituksesta, avioliittosta (häät, naimisissa) jne. jne. hautajainen mukaan lukien.

Elämä, kuolema mukaan lukien, ei siis olekaan vain yhtä kantamista, kuten isäni joskus totesi, vaan sen lisäksi ainakin yhtä monikkoa. Tee sekin toisella kielellä. Hyvä suomi.





22.12.2011 4.32
awq34q43
Niinpäs onkin
Monien juhlien ja tapahtumien nimi tuntuu menevän ihan luontevasti monikossa, vaikkei se ihan "oikein" ehkä olekaan. Syntymä- ja nimipäivät, kastajaiset, varpajaiset, kinkerit, peijaiset, häät ja hautajaiset. Ei tuo ole koskaan minua häirinnyt.
23.12.2011 9.32
jore
Värttinät
Juttelinpa kerran Värttinän tyttöjen kanssa (silloin he vielä tyttöjä olivat) samasta aiheesta. Heitä nyppi joidenkin tapa puhua heistä monikossa värttinöinä.
23.12.2011 14.24
nuppu
Juhlat yleensä monikossa
Juhlistahan on yleensä tapana puhua monikossa. Vietetään tupareita, polttareita, häitä ja hautajaisia. Pikkujouluista puhuttaessa viitataan yleensä pikkujoulujuhlan tai -juhlien viettoon. Juhlista taas voi puhua sekä yksikössä että monikossa. Mitään virallista "pikkujoulua" kun ei ole olemassakaan, vaan kukin viettää sitä, jos viettää, jossain vaiheessa ennen joulua.
23.12.2011 21.19
Sex pistolsit, Pretendersit, sliipparit...
31.12.2011 3.12
Rockpoliisi
Eput on Eppuja
Jos blogisti on mielensä pahoittanut Eppu Normaali-yhtyeen nimen monikollisesta käytöstä, paha mieli on perusteetonta ja lähtöisin muoruuden tietämättömyydestä.

Näes yhtye itse on alkuvuosinaan julkaisemassaan teoksessa"Jee Jee" linjannut nimensä käytössä monikon hyväksyttäväksi muodoksi näin säkeensä aloittaen: "Tässä on viisi Eppua / viisi kaunista heppua.." Kertosäkeessä vielä tarkennetaan nimen oikeaa käyttöä: "Mitäs me pojat muista / tämä laulu kertoo Epuista / Mitäs me bändeistä vieraista / niille voimme vaikka pieraista / sillä viisi tuhatta fania huutaa: "Eput on ihania!"...".

Samoin teoksen "Myrkkyä" viimeisessä säkeessä, joka muuten on viittaus Moog Konttisen biisin "Jerry Cotton" loppusäkeeseen, tuodaan esiin yhtyeen nimen oikea käyttö: "... kyllä Eppujen kanssa on paljon hauskempaa!".

Muista yhtyeistä ainakin Dingo on kappaleessaan "Autiotalo" käyttänyt kollegoistaan samaa muotoa: "..Eput laulaa Njet Njet..".
12.1.2012 11.08
Terhi Ainiala
Juu, Eput on Eppuja
Kiitos mainioista kommenteista! Toden totta, Eput ovat Eppuja, minunkin puheessani. Mutta että "Eppu Normaalit", kuten muistan yhden tuttuni puhuneen. Se kummastutti. Englanninkielisistä monikollisista nimistä tulee tosiaan luontevasti suomeksikin monikollisia (Sex Pistols > sexpistolsit). Monien monikollisten nimien mallin mukaan se Rajatonkin lienee kääntynyt Rajattomiksi.