Siirry sisältöön
Haku

Terhi Ainiala

29.10.2013 13.42

Ostoksille Ainoaan

Kuinka löytää kauppakeskukselle toimiva ja erottuva nimi?

Viime viikolla Espoon Tapiolassa avattiin uusi kauppakeskus. Se kantaa nimeä Ainoa. Keskuksen sivuilla toivotetaan tervetulleeksi Ainoaan ja ostoksilla käydään Ainoassa. Nimellä halutaan luultavasti muistuttaa kauppakeskuksen ainutlaatuisuudesta (ainoa Tapiolassa, ”se yksi ja ainoa”). Lisäksi nimi on kenties haluttu kytkeä alueen muuhun nimistöön, varsinkin kaavanimistöön, jossa kalevalaiset elementit näkyvät vahvasti (Kalevalantie, Nyyrikintie, Pohjantie, Louhentie).

Puhekielessä oa-diftongiyhtymä ei välttämättä säily. Ollaankin siis ehkä mieluummin menossa ”Ainooseen” ja nähdään ”Ainoon” kulmalla. Tai sitten puhutaankin ”Ainoan” sijaan ”Ainosta”; tällaista varianttia kertoi jo eräs tapiolalainen käyttävänsä. Tiedä sitten, onko suunnitteluvaiheessa Aino-nimeäkin mietitty. Melkein veikkaisin tämän puolesta.

Useimmat tietänevät, että Aino-etunimi tulee Kalevalasta. Aino-neito on maalauksistakin tuttu. Nimeltä mainittua Ainoa ei kuitenkaan ollut vielä vanhassa Kalevalassa, sillä silloin hän oli vielä nimetön Joukahaisen ”ainoa” sisar, ”ainoa emonsa lapsi”. Uudessa Kalevalassa 1849 Elias Lönnrot sitten kirjoitti ainoa-sanan lyhyemmän muodon aino isolla alkukirjaimella, ”Aino tyttö”. Ja näin alkoi yhden suosituimman etunimemme tarina.

Kauppakeskuksen nimeäminen ei ole helppoa. Nimen olisi hyvä olla helppokäyttöinen, napakka ja erottuva. Lyhyet, iskevät ja myös suomenkieliset nimet ovat olleet viime vuosina suosittuja. Meillä on Sello, Mylly, Veturi. Alueen nimikin näkyy usein: Kamppi, Itis, Ruoholahti. Lahdessa on Karistossa Karisma. Suuruuteen ja monipuolisuuteen viittaavat Vantaan Jumbo ja Tampereen Duo.

Samanaikaisesti Ainoan kanssa avattiin Helsingin Kannelmäessä kauppakeskus Kaari. Nimenä Kaari yhdistyy Kaarelan kaupunginosan nimeen ja luo myös merkitysyhteyksiä moninaisuuden ja laajuuden kaariin.   

Kauppakeskukset ovat näkyviä maamerkkejä ja niiden nimet ahkerassa käytössä. Nimellä on väliä, taas kerran.


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

29.10.2013 21.28
Esbobo
Mikähän tulee käyttönimeksi?
Nimeä ”Ainoa” voisi luulla parodiaksi, ellei tietäisi, että parodia on käynyt mahdottomaksi. Mieleen tulee henkilö, joka yritti vaihtaa nimekseen ”Ainut Vain” ja vei asian kai johonkin ihmisoikeustuomioistuimeenkin. Kauppakeskusten nimiä ei säädellä kuten ihmisten nimiä.

Saa nähdä, minkä nimen ”Ainoa” oikeasti saa. ”Heikintori” (joka kai kuolee pois ”Ainoan” tieltä) on Hekari. ”Ainoa” on tyhmä sana nimeksi ja niin lyhyt sana, että siitää ei oikein voi tehdä käyttöväännelmää. Ja pelkkä ”Ainoo” ei taida tarttua kieleen. Voi olla, että jää ihan nimettä: käytännössä saatetaan puhua vain Tapiolasta
30.10.2013 0.56
Pasi P.
a-buumi
Nimen valintaan on voinut myös vaikuttaa jo toistakymmentä vuotta jatkunut buumi, jossa mallia haetaan latinasta - vaikka väkisin: Sonera, Ovenia, Leonia jne.

A-loppu on muotia, ja nimiä tulee näköjään lisää. Vain Nokia on kadonut alkuperältään kotimaisten listalta, mutta Ainoahan korvaakin sen hienosti.
30.10.2013 20.51
Henrik
Ainoat
Eipä ollutkaan Ainoa ainoa: Oulussa on museokauppa Ainoa taidemuseon yhteydessä.

http://www.ouka.fi/oulu/taidemuseo/museokauppa-ainoa
31.10.2013 11.59
Pasi P.
Partitiivia?
Jos kauppakeskuksen nimi onkin "Ainon" partitiivimuoto? Torniossa on ammattiopiston nimenä Lappia (http://www.lappia.fi/). Onko se uutta latinaa vai partitiivia? ;)
18.11.2013 10.43
Sini
Ainoa. Johon voi ihastua.
Nimestä päätellen kauppakeskus Ainoa haluaa viestittää olevansa jotenkin ainutlaatuinen, uniikki ja verraton. Tarttuvalla ja iskevällä nimellä on merkitystä ja sillä luodaan mielikuvia kuluttajille. Kun katselin kauppakeskus Ainoan nettisivuja, huomasin seuraavan iskulauseen;
Ainoa. Johon voi ihastua.
Mitäköhän tällä tarkoitetaan? Että kauppakeskus on tehty erityisen viihtyisäksi, jonne haluaa palata aina yhä uudelleen ja uudelleen? Että unohtaa muut kauppakeskukset ja pääsääntöisesti tekee ostoksensa Ainoassa? En ole vielä käynyt siellä, mutta ehkä siellä täytyy piipahtaa joku päivä. Ehkä yllätyn positiivisesti ja huomaan jopa ihastuvani siihen.
18.11.2013 14.45
Erkki (eka)
Oma nimi
Jyväskylässä on Parturi-Kampaamo Oma. Nimen synnystä kerrottiin opiskeluaikoinani juttua, että kylttimaakari olisi kysynyt yrittäjältä, mikä pannaan liikkeen nimeksi, johon parturi oli vastannut että oma – nimeänsä tarkoittaen...
19.11.2013 17.58
Timothee
Oma
@Erkki (eka): Ehkä parturi-kampaamon omisti joku isoäiti.
4.12.2013 0.21
Sanni
Hmm
Ensimmäinen reaktioni kauppakeskus Ainoan nimeen oli ihmetys ja ärsytys. Miksi antaa kauppakeskukselle (tai kaupunkikeskukselle, kuten Ainoaa sen nettisivuilla kutsutaan) nimi, jonka taivutusmuodot eivät tunnu puhekielessä yhtään luontevilta? Itsestäni ainakin tuntuisi hassulta sanoa "Ostin tän Ainoan Henkkamaukasta." Lisäksi nimi kuulosti mielestäni jotenkin kauhean väkisin väännetyltä.

Tämä Terhi Ainialan kirjoitus avasi kuitenkin silmiäni sille, että nimen takana saattaa oikeasti olla hieno tarina - jos siis nimen keksijä on perehtynyt vanhaan Kalevalaan. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että nimen pitäisi ensi sijassa olla käyttökelpoinen. Asiakkaiden olisi varmasti ollut helpompi ruveta puhumaan Ainosta, eikä kyseinen nimi olisi varmaankaan aiheuttanut yhtä paljon kritiikkiä. Toisaalta se olisi ollut myös tylsempi ja vähemmän huomiota herättävä valinta.

Jos asuisin lähempänä Tapiolaa, kuulostelisin mielenkiinnolla, millä nimellä alueen asukkaat Ainoaa kutsuvat. Onko kauppakeskus saanut jonkin lempinimen, vai onko Ainoa sujahtanut osaksi ihmisten puhetta? Itse epäilen ensimmäistä, mutta voin toki olla väärässäkin.

Tähän loppuun on vielä pakko todeta, että vaikka kauppakeskuksen nimi ei enää ärsytäkään yhtä paljon kuin aluksi, tuo Sinin mainitsema slogan "Ainoa. Johon voi ihastua." kuulostaa omiin korviini edelleen lähes puistattavan omahyväiseltä.
4.12.2013 8.49
Katriina ja Eveliina
Nimi on erottuva
"Ainoa" on kauppakeskukselle melko outo nimi, mutta ainakin se on mieleenpainuva uniikkisuutensa takia. "Ainoa" ei kuulosta kauppakeskukselta, joka soveltuu kaikenikäisille, koska nimi kuulostaa arvokkaalta ja vanhahkolta.
Saa nähdä, mitä nuoriso tykkää kauppakeskuksen nimestä. Jää vain mietityttämään, miten ihmiset kutsuvat kauppakeskusta arkikielen puheessa? Tuleekohan sille joku lempinimi tai lyhenne?
Mielestämme nimi on ihan mukava, mutta se ei ehkä sovi kauhean hyvin kauppakeskukselle