Siirry sisältöön
Haku

Terhi Ainiala

27.8.2013 11.51

Mä mistä löytäisin sen aiheen?

Hyviä tutkimusaiheita on tarjolla vaikka kuinka. Vaan mikä olisi se sopivin?

Lukukausi yliopistossa on alkamassa. Uudet opiskelijat jo tutustuvat taloon, ja vanhatkin tekevät opintosuunnitelmiaan. Monella on pohdittavana kandidaatin- tai gradutyön aihe. Mikä olisi se aihe, jossa olisi uutta ja tärkeääkin tutkittavaa? Ja sellainen, että se tuntuisi riittävän omalta? 

Opettajana ja ohjaajana tarjoilen opiskelijoille ideoita tutkimusaiheista pitkin opintojen matkaa. Usein ne kytkeytyvät tekeillä oleviin hankkeisiin, toisinaan saavat kipinänsä ajankohtaisesta keskustelusta. Tätäkin useammin opiskelijat kuitenkin tulevat vastaanotoille ja graduseminaareihin ihkaomien aiheidensa kanssa. Kenties niidenkin taustalla on jokin luennoilla esiin tullut havainto tai kirjallisuudesta saatu inspiraatio.

Moni löytää aiheensa läheltä. Viime keväänä nimistöntutkimuksen proseminaarissa opiskelijani tutkivat muun muassa Fazerin makeisten nimiä, Linnanmäen laitteiden nimiä, SIMS-pelihahmojen nimiä ja kotikunnan paikannimiä. Kun tutkimuskohteena on itselle tuttu kenttä, saa työssä käyttää monipuolisesti asiantuntemustaan.

Lähes aina tärkeää on myös se, että tutkielmalla on jotakin annettavaa. Paitsi tiedeyhteisölle mutta myös muille. Palkitsevaa on, kun vaikkapa omassa kotikunnassa tai peliyhteisössä halutaan tutustua työn tuloksiin. Eikä vain tutustua vaan myös keskustella, oppia ja soveltaa.

Opettajalla on aina hyvä olla hyviä aiheita varastossa. Millaisia nimistöaiheita juuri nyt kannattaisi opiskelijoille ehdottaa? Otan ideoita mielelläni vastaan.  


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

28.8.2013 15.30
Riikka Tervonen
Naisennimen tai naiseen viittaavan sanan sisältävät sukunimet.
31.8.2013 7.55
Matti Rauvala
Uudet vanhat nimet
On tavallista, että joskus aiemmin tavalliset nimet ovat käyneet harvinaisiksi ja alkaneet kuulostaa oudoille, vanhanaikaisille ja jopa jotenkin huvittaville. Kuitenkin käy niinkin, että nimet tulevat uudelleen muotiin eivätkä sitten enää tietenkään olekaan vanhanaikaisia.
Onkohan tässä todettavissa jotain kaavamaista - siis onkohan näiden huippujen välillä yleensä yhtä pitkät jaksot.
2.9.2013 11.34
Etsijä
Mitä pitäisi löytää?
Tutkimuksen aihetta tärkeämpää kai on, mitä halutaan löytää. Jos ”tutkimus” on vain asioiden listaamista tai tilastoimista tai pehmeää tarinointia niiden tiimoilta (aka. ”kvalitatiivinen tutkimus”), olisi parempi käyttää aika johonkin muuhun.

Mitkä nimistöasiat siis voisivat olla sellaisia, että niissä olisi jokin oikeasti kiinnostava ongelma, johon voisi löytää tieteellisen vastauksen?

Mikä ongelma voisi sisältyä esimerkiksi Fazerin makeisten nimiin? Jos vaikkapa listataan, millaisesta aihepiiristä ne on otettu ja millaisia nimiä on eri aikoina annettu, niin se on jokseenkin joutavaa listailua.

Kiinnostava kysymys, ainakin Fazerin kannalta, olisi esimerkiksi se, millaiset nimet myyvät parhaiten. Vaikeasti tutkittava asia, koska pitäisi vakioida tuotteen kaikki muut ominaisuudet. Eikä tämä taitaisi olla ”nimistöntutkimusta”.

Merkittävä kysymys olisi sekin, millaiset etunimet aiheuttavat ihmisille haittaa (kuten pilkkaa koulussa) ja millaisia nimiä ihmiset muuttavat toisiksi joko virallisesti tai ottamalla käyttöön 1. etunimen muunnelman tai väännelmän taikka 2. tai 3. etunimen puhuttelunimenä. En kyllä tiedä, miten tätä voisi järkevästi tutkia, mutta ainakin aihe olisi jotain, jolla on oikeasti merkitystä.