Siirry sisältöön
Haku

Terhi Ainiala

26.4.2013 10.06

Lahden kaupungissa

Lahti ja lahti, kaupunki ja Kaupunki.

Kävin hiljan Lahdessa. Paikallinen ystäväni hieman pahoitteli, ettei ennättäisi minua vastaan asemalle. Vaan eihän minua ainakaan sen vuoksi tarvitse tulla vastaan, etten tuntisi Lahtea. Minä, joka lapsena luulin, että Lahti ja kaupunki ovat samaviitteiset!

Lapsuudessani kaikki kaupunkimatkamme suuntautuivat Lahteen. Joskus puhuttiin Lahdesta, joskus kaupungista. En tiennyt niiden välillä olevan eroa. Vaan kerran naapurin tyttö olikin perheineen käynyt Porvoossa. Siinä me alle kouluikäiset sitten juttelimme ja sotkeuduimme kaupungeissamme. Tästä tuli käänteentekevä kokemus minulle, sekä maantieteellisesti että nimistöllisesti. Ymmärsin, että maailmaa oli ympärillä paljon luultua enemmän, kaupunkejakin. Ja ymmärsin, että joillakin sanoilla oli useampia tarkoitteita, toisilla vain yksi ainoa.

Kenties tämä oli avainkokemuksiani matkalla nimistöntutkijaksi. Tai ehkä se, luultavammin, oli vain tavallista maailman ja kielen oppimista. Yhtä kaikki, samaa kysymystä pohdin nykyisinkin. Mikä erottaa nimet muista kielen sanoista? Missä menevät nimen rajat, ja onko tiukkaa rajaa edes olemassa?

Lapsena sotkin Lahden ja kaupungin, mutta en sotkenut Lahtea ja lahtea. Siihen olisi ollut ihan oikea peruste. Lahden nimihän tulee lahdesta, Hollolan Lahdesta. Vesijärven lahden rannalla oli kylän keskus.


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa

26.4.2013 12.05
Ellinoora
the kaupunki
Vantaalla, Keravalla ja Järvenpäässä mennään kaupunkiin, kun mennään Hesan keskustaan.
26.4.2013 15.42
Marja
Lisäys Ellinooran kommenttiin: Espoostakin mennään kaupunkiin. Viimeisin huomio parin päivän takaa, kun n. kolmikymppiset naiset Lepäävaarasta lähteneessä junassa sanoivat menevänsä juhlimaan kaupunkiin.
26.4.2013 15.46
Ulla
Mennään kaupungille
Myös Helsingin lähiöstä keskustaan mentäessä mennään kaupunkiin - tai ehkä pikemminkin kaupungille.
26.4.2013 17.43
Anna
Lahtikaupunki
"Lahtikaupungin rullaluistelijat" puolestaan kuuluu suomirockin historiaan. Mutta "stadiin" täältä laitakaupungilta lähdetään. "Kaupungille" lähtevät vain ne hienot rouvat, jotka menevät Stockmannille leivoskahveille.

Viisivuotias helsinkiläistyttö vastasi muuten lasten tietokilpailukysymykseen "Missä Suomen kaupungissa on raitiovaunuja?" hetkeäkään epäilemättä varmasti: "Stockmannilla!"
26.4.2013 17.44
u
Tässähän onkin hieno esimerkki siitä, miten yleisnimestä on tullut erisnimi. Hollolan lahdesta tuli kaupunki nimeltä Lahti. Ihan kiva, että taustalla on järven lahti eikä nimi tule lahtipenkin toiminta.

Ihan lievästi huolestuttava piirre on se, että jo aiemmin alueella oli annettu vettä sisältävälle järvelle nimeksi Vesijärvi.
3.5.2013 8.20
Laura Kataja
Paikannimet
Harvemminhan paikannimet osoittavat erityistä mielikuvitusta. Kuinkahan monta (merkitykseltään) Uusikaupunki-nimistä paikkaa maailmalla on (voisivat ryhtyä toistensa ystävyyskaupungeiksi)? Tai vanha pääkupunki "Turku" eli 'kauppapaikka, tori' ruotsiksi Åbo 'jokiasutus'.

Tai siiten niissä on jonkin henkilön nimi (Kristiinankaupunki, Karleby).

Jos nimi kuulostaa eksoottiselta, siellä on sitten takana jonkin muun kielen tavallisia sanoja.

Ja entäpä se lampipahanen joka oli johonkin karttaan lopulta päätynyt nimellä "Jaurijärviozerasee-lake".
3.5.2013 14.35
Laura
No onhan näitä: Marseille, Napoli, Joensuu, Pietari, Alexandria.
8.5.2013 18.54
Titi
Asuin koko lapsuuteni Vantaalla enkä muista kenenkään puhuneen Helsinkiin menosta kaupunkiin menona. Ehkä kuukuinkin tietämättäni johonkin vaihtoehtopiiriin.

Kävin myös lukioni Vantaalla, ja lämmöllä muistan miten suuresti huvituin kun ulkopaikkakuntalainen luokkatoverini jotain kysyttäessä vastasi ettei ollut vielä päättänyt, jääkö "tänne Vantaaseen".