Siirry sisältöön
Haku

Terhi Ainiala

22.12.2009 10.12

Kuopan tilalle Kauppa

Kyllä kauppa aina nimeen kelpaa. Kuopat eivät kyllä ole kovin mukavia. Otetaankin ne nimistä pois.
Olipa kerran Nurmijärvellä Kuoppanummi ja Kuoppanummentie. Sellaiset spontaanisti kansan suussa syntyneet paikannimet. Kuoppanummi oli nimensä mukaan kuoppainen nummi. Sen mukaan oli tiekin saanut nimensä. Nurmijärvi sitten kasvoi ja kehittyi ja tarvitsi asemakaavan ja teille viralliset nimet. Kuoppanummentie oli ollut olemassa jo iät, mutta se ei nyt päättäjille kelvannut. Olihan kyseessä modernin liikekeskuksen vilkas tie. Pienellä vaivalla nimestä saatiin ihan katu-uskottava Kauppanummentie. Ja turhaan kotiseutuihmiset sun muut motkottivat perinnäisen paikannimistön merkityksestä: olihan nimi motivoitu, kun tiellä kerran oli kauppoja. Ja sitä paitsi, melkein samahan se oli. Yksi kirjain sinne tänne.

Näin vähin muutoksin eivät onnistuneet nimiään muuttamaan esimerkiksi Posti ja Tieliikelaitos. Ei kelvannut Liikenteen turvallisuusvirastokaan, vaan nimeksi tuli paljon parjattu TraFi. Oltiin olevinaan hienoja, kun meinattiin, että eihän nimen tarvitsekaan kertoa, mitä laitos tekee. Otetaan semmoinen sopivan salaperäinen nimi vaan ja kirjoitetaan joku kirjain vaikka isolla.

Suoruus ja rehellisyys voivat ollakin vaikeita asioita. Mutta yritetään nyt ainakin, jookos!

Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

23.12.2009 17.03
Lassi
Kielen merkitys
On alkanut käydä tutuksi, mitä hallinnossa ajatellaan. Viranomaisille taitaa olla uutta, että kielikin kantaa kulttuuria ja perinteitä, joille saisi hallinnossakin antaa arvoa. Mutta ei, kaikki pitää autuaasti peittää höpöhöpö-sanojen ja nimien sumuvaippaan.
23.12.2009 19.00
Vesa Heikkinen
Ettei vaan näissä nimenannoissa olisi käytetty konsultteja apuna? Tämä on puhdas veikkaus: media- tai mainostoimisto tms. "kielivirasto" on avittanut viranomaisia nimeämisasioissa, ei tietysti hyvää hyvyyttään vaan rahasta?